Zobacz pełną wersję : Problem D5100 - Odklejone Lustro
WujeKrzysiek
11-05-2013, 11:45
witam mam problem odkleilo mi się lustro w nikonie d5100 . Samo szkielko dzis serwisu juz nie zdobede a na jutro potrzebny mi aparat na komunie :/ macie jakies rady ?? niewiem skleic to silikonowym klejem czy cus ??
wypadlo takze takie cos bardzo cienkie jak papier w kształcie litery A lub H cos tego typu co to jest ?? później załacze zdjecie . Prosil bym o jakieśszybkie rady;/
WujeKrzysiek
11-05-2013, 12:16
Skleilem Specjalnym klejem do szyb samochodowych.On jest podobny do tego co byl na lustrze wczesniej.Zobaczymy czy bedzie trzymac. A to cienkie czarne daje sie pod lustro raczej bo tam pasuje, i raczej powinno byc dobrze.
Zobacz czy Ci AF działa, bo może teraz być z tym problem.
WujeKrzysiek
11-05-2013, 12:39
okej tylko sprawdze za jakies 2 godzinki , bo ten klej na szybach w aucie schnie do 24h ale z racji ze tu mala ilosc poczekam z 2 godzinki .I dam znac
Mam nadzieje że zastosowałeś do tego kleju podkład, który jest bazą do tego żeby się to trzymało jest w komplecie (primer) bez tego prędzej czy później się odklei. Daj znać co z AF.
Nawet nie wielka warstwa kleju zmieni położenie lustra, trzymam kciuki... daj znać czy działa !
Przepraszam za mały offtop, ale w głowie mi się nie mieści, co się dzisiaj dzieje z jakością sprzętu. Ostatnią rzeczą jaką bym się spodziewał jest odklejenie (?!) lustra.
WujeKrzysiek
11-05-2013, 22:17
Jak kolega pytal czy dalem podklad, Dałem niewielka ilosc specjalnego podkladu doszyb jest przy okazji katalizatorem . Klej jak i podklad firmy dinitrol ( naszczescie kolega co pracuje przy szybach mi tego uraczyl) i AF dziala ok ;) naszczescie bo by byla lipa jutro , (komunia bratanicy ). Trzyma ok, mimo ze dalem niewielka ilosc tego kleju zeby nie wyszlo obok lustra . Balem sie o AF, ale lustro praktycznie nie mialo sie jak inaczej ustawic . Dam znac jak to kiedys puści , lecz mam nadzieje że nie;).Glupota jest to ze to sam robilem bo aparat jest na gwarancji , ale jutro mialbym lipe . Dzieki i pozdrawiam
WujeKrzysiek
11-05-2013, 22:40
aaa i co do AF , jak robilem foto bez lustra, AF lapal.. tylko fotki byly ciemne .. Wiec moze za to odpowiada lustro ?? jesli sie myle napiszcie.. ale tera je OK naszczęście pozdr
Przepraszam za mały offtop, ale w głowie mi się nie mieści, co się dzisiaj dzieje z jakością sprzętu. Ostatnią rzeczą jaką bym się spodziewał jest odklejenie (?!) lustra.
Częsta przypadłość niektórych modeli Canona, no cóż, zaraza lubi się przenosić.
Nawet nie wielka warstwa kleju zmieni położenie lustra, trzymam kciuki... daj znać czy działa !
Za AF odpowiada lustro pomocnicze, a pozycja tego nie powinna się zmienić jeśli nie pokręci śrubką.
Lustro główne to ostrzenie manualne oraz prawidłowe pokrycie obrazu w wizjerze.
WujeKrzysiek
12-05-2013, 22:33
Witam, jestem ponownie zamieszcze zdjęcie (okrojone bo na fotosik nie wlajzło i bez obróbki) http://images46.fotosik.pl/2054/e03b6ba2339c622e.jpg . Co któreś zdjecie wychodzi taki efekt jak na wianku na glowie ;/ (przysłona 1.8 i akuratnie tu AF nie trafil, ale na tym foto to widac o co mi chodzi , taka kolorowa obwódka) wczesniej tego nie mialem . Więc to bedzie przez lustro ?? i pytanie czy przyjma mi na gwarancje jak je skleiłem ??;/
Ale chodzi o ten fiolet? Bo jeśli tak, to aberracja jest i to normalne.
WujeKrzysiek
13-05-2013, 06:59
Tak o fiolet , wczesniej tego nie mialem lub jestem teraz przewrażliwiony pozdrawiam
Andrzej1974
13-05-2013, 15:23
Tak o fiolet , wczesniej tego nie mialem lub jestem teraz przewrażliwiony pozdrawiam
Jeśli robiłeś powyższe zdjęcie na f/1.8 to jest to aberracja chromatyczna. Jak to napisał mi jeden z mądrych Panów z Nikona (odnośnie wspomnianego przez Ciebie fioletu):
To [...] jest normalne zjawisko związane z aberacją chromatyczną obiektywu, w wyniku czego przed punktem ostrości aberacja ma kolor fioletowy (purpurowy) a za punktem ostrości zielonkawy (niebieski).