PDA

Zobacz pełną wersję : Takie same zdjęcia w jednym katalogu jak?

manfred
11-05-2013, 05:30
Robilem zdjęcia swoją D70 i tak się stalo że licznik obrócił się i znowu aparat liczy zdjęcia od DSC001 pech chciał że kolega na swojej D80 ma również ustawioną taką samą nazwę plików. Nie możemy zmienić nazwy zdjęć a jest potrzeba umieścić je w jednym katalogu. Czy jest jakiś sposób na to?

Łukasz F.
11-05-2013, 06:37
Dlaczego nie możecie zmienić nazwy zdjęć? Przecież wystarczy na końcu nazwy dodać np. literę "a" na zdjęciach z 1 aparatu. Na spokojnie wrzucacie do jednego folderu:)

manfred
11-05-2013, 06:53
Gdybym mogl zmienic nazwe to bym nie prosil o pomoc. W tym problem ze musze polaczyc w jeden katalog oryginalne pliki

Wozlow
11-05-2013, 07:59
Moim zdaniem nie da się bo komputer nie pozwoli Ci na utworzenie dwóch identycznych plików w jedym katalogu. Kompletnie nie rozumiem - dlaczego nie mógłbyś dopisać po jednej literce czy cyferce do plików?

manfred
11-05-2013, 08:15
Kompletnie nie rozumiem - dlaczego nie mógłbyś dopisać po jednej literce czy cyferce do plików?

Niestety nie mogę Ci powiedzieć dlaczego ale jeśli się upieram to pewnie mam do tego powód ale nie jest to istotą problemu. W takim razie muszę zrobić precedens i utworzyć dwa katalogi. Dziękuję za pomoc

EMILjo
12-05-2013, 21:00
Niestety nie mogę Ci powiedzieć dlaczego

to jakaś straszna tajemnica? ;)

wrzuć do jednego katalogu zdjęcia z D70.
Zmień nazwy na dowolne.
Wrzuć do tego katalogu zdjęcia z D80.
Posortuj po dacie zrobienia zdjęcia.
Zmień nazwy na te, które mają być np. DSC0001... :)

puciek
12-05-2013, 21:44
Możesz także utworzyć katalog w katalogu lub zmienić rozszerzenie/format plików na inne. W jednym katalogu nie mogą się znajdować pliki o takich samych nazwach. Jako ciekawostkę dodam, że nie może się w tym samym katalogu znajdować plik i folder o takiej samej nazwie.

DominikGSI
13-05-2013, 00:17
Jako ciekawostkę dodam, że nie może się w tym samym katalogu znajdować plik i folder o takiej samej nazwie.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img839/2024/picpw.jpg)

Hmmm, sam wymyśliłeś tą ciekawostkę? :D Bo chyba jej nie sprawdziłeś :D

RobertMiernik
13-05-2013, 00:31
Nie można nazwy zmienić to zostaje rozszerzenie...

Jeśli JPG to nie trzeba zmieniać nazwy, wystarczy rozszerzenie - .jpg, .jpeg, .jpe wszystkie będą działały tak samo.
Jeśli RAW, możesz zmienić rozszerzenie .nef na .dng też zadziała...

marszull
13-05-2013, 00:33
nef na dng bedzie ok?
wydawalo mi sie ze dng to zupelnie inny format plikow

RobertMiernik
13-05-2013, 00:38
Też RAWy, też w CameraRaw / PS się otwierają, format inny ale oprogramowanie wie, że to surówka i radzi sobie.

(nie wiem czego używasz ale PS łyknął bez problemu - sprawdziłem)

ThomasVoland
13-05-2013, 00:52
Albo rozszerzenie, albo zmiana wielkości liter, ale to drugie się sprawdzi jedynie w systemie plików który rozróżnia wielkości plików. Więc w przypadku windowsa zostaje chyba tylko rozszerzenie.

puciek
13-05-2013, 06:28
Hmmm, sam wymyśliłeś tą ciekawostkę? Bo chyba jej nie sprawdziłeś
U Ciebie nie ma katalogu i pliku o tej samej nazwie. Masz katalog pic i plik pic.jpg i plik pic.txt - trzy różne nazwy (razem z rozszerzeniem)! To duża różnica. Użyj Total Commandera - będziesz mógł wypróbować.

ps. Możesz spróbować w tym katalogu stworzyć nowy folder o nazwie pic.jpg

pgaik
13-05-2013, 07:30
Zgraj na maca... Zapyta się Ciebie czy zastąpić, czy pozostawić obie wersje ...

puciek
13-05-2013, 07:33
W windowsie 7 też jest taka możliwość ale system automatycznie zmieni nazwy kopiowanych plików z dopiskiem (1) - chyba. Nie mam jak teraz sprawdzić, bo teraz siedzę na XP.

pgaik
13-05-2013, 07:37
No to tym bardziej nie rozumiem w czym problem...

puciek
13-05-2013, 07:40
Nie możemy zmienić nazwy zdjęć a jest potrzeba umieścić je w jednym katalogu.

Gdybym mogl zmienic nazwe to bym nie prosil o pomoc. W tym problem ze musze polaczyc w jeden katalog oryginalne pliki

Niestety nie mogę Ci powiedzieć dlaczego ale jeśli się upieram to pewnie mam do tego powód ale nie jest to istotą problemu.
Ot cały manfred. Załatwił to po góralsku:

W takim razie muszę zrobić precedens i utworzyć dwa katalogi. Dziękuję za pomoc

pgaik
13-05-2013, 07:41
No taaaa, :) umknęło mi to