PDA

Zobacz pełną wersję : Trasa Zakopane-Gdańsk

manfred
10-05-2013, 07:50
Witam serdecznie za nie jakiś czas będę miał przyjemność odbyć taką trasę. Wstępnie padło na autostradę A4 w stronę Katowic, Łódź, Toruń i Gdańsk. Tak przynajmniej wskazuje Targeo. A może ktoś podpowie jakieś lepsze myki które pozwolą szybko bezpiecznie dotrzeć na miejsce.

jamirq
10-05-2013, 11:13
na pewno warto od Łodzi jechac autostrada (darmowa) i pozniej od Torunia już platna

freefly
10-05-2013, 11:31
Nie pij 48h przed podróżą, wyśpij się i jedź najkrótszą drogą jaką pokazuje mapy google. Telefon schowaj tak, żebyś nie mógł go sięgnąć prowadząc, a najlepiej wyłącz. To cała filozofia.;)

Rafał_Sz
10-05-2013, 11:54
Witam serdecznie za nie jakiś czas będę miał przyjemność odbyć taką trasę. Wstępnie padło na autostradę A4 w stronę Katowic, Łódź, Toruń i Gdańsk. Tak przynajmniej wskazuje Targeo. A może ktoś podpowie jakieś lepsze myki które pozwolą szybko bezpiecznie dotrzeć na miejsce.Jeśli chodzi o dojazd do Torunia, to jest to jedna z najgorszych możliwości, ale lepszej nie ma. ;) Od Torunia już się leci.

manfred
10-05-2013, 11:58
A jak się ma ta trasa ale przez Wawe. W sumie do Warszawy znam ale od do Gdańska nigdy nie jechałem. Zwłaszcza, że czeka mnie jazda w dzień

freefly
10-05-2013, 12:28
A jak się ma ta trasa ale przez Wawe. W sumie do Warszawy znam ale od do Gdańska nigdy nie jechałem. Zwłaszcza, że czeka mnie jazda w dzień

To wszystko jedno. Wszędzie musisz zachować szczególną ostrożność.

manfred
10-05-2013, 12:31
Żartujesz kurczę a ja myślałem że własnie na tej trasie pojadę z zamkniętymi oczami po litrze wódki. Dziękuję Ci freefly za twoje rady już mi wystarczy.

fotograf58
10-05-2013, 12:37
Na trasie Gdańsk- W-wa -Zakopane masz tylko 92 fotoradary, to tak informacyjnie :D:)
Wychodzi co 8 km jeden fotoradar :D

freefly
10-05-2013, 12:54
Żartujesz kurczę a ja myślałem że własnie na tej trasie pojadę z zamkniętymi oczami po litrze wódki. Dziękuję Ci freefly za twoje rady już mi wystarczy.

Przecież droga, to nie jest "constant". Ja pojadę i stwierdzą, że znakomicie się jechało, a Ty wyjedziesz po mnie godzinę później i będziesz klął jak szewc i na podobne pytania na forum odpowiadał, że beznadziejnie i lepiej jechać inną drogą.
Dlatego z całym szacunkiem manfred, zadane pytanie przez Ciebie jest jednym z tych bezsensowych, które trafiają się na forum.

manfred
10-05-2013, 12:58
To po co się udzielasz?

Na trasie Gdańsk- W-wa -Zakopane masz tylko 92 fotoradary, to tak informacyjnie :D:)
Wychodzi co 8 km jeden fotoradar :D

A skąd masz te przerażające info? ;-)

MC_
10-05-2013, 13:15
Jechałem kiedyś z Zakopanego do Torunia i naliczyłem 16 patroli "żywych" z suszarkami + jakaś ilość punktów foto.
Generalnie jedyna modyfikacja jaką robiłem to bojkot "autostradowego" odcinka Kraków-Katowice ze względu na prowadzone tam prace drogowe (tydzień wcześniej teść dostał mandat za jazdę po autostradzie z prędkością 78km/h na ograniczeniu do 50...).

Larson
10-05-2013, 13:30
mnie jakieś dwa, trzy lata temu jak jechałem na Gdańsk nawigacja wyciągnęła za Częstochową na Łask i tamte rejony - ominąłem całą jedynkę do Torunia z miastem Łódź na czele. Jechałem w niedzielny wczesny poranek - żadnych samochodów, fotoradarów czy suszarek a trasa bardzo mnie się podobała widokowo - wioski, pola, lasy. Chciałem wrócić tą samą ale nawigacja już nie chciała tamtędy prowadzić.....

Boryszuk
10-05-2013, 13:35
tylko 92 fotoradary,

+ jakaś ilość punktów foto..

Nie zapomnij się Manfred ogolić przed wyjazdem. W przeciwnym wypadku ogolą Cię po drodze :-D

fotograf58
10-05-2013, 14:00
To po co się udzielasz?

A skąd masz te przerażające info? ;-)

Z wczorajsze telewizorni z wiadomości tylko nie pamiętam czy TVN czy TVP 1 :)

photofun
10-05-2013, 14:36
Ja bym standardowo jechał przez Częstochowę, Łódź i Toruń. Do Łodzi prawie cały czas masz 2 pasy, jakoś przekulasz się przez Łódź i za nią już większość trasy to autostrada. A wiadomo, że jak są 2 pasy to i bezpieczniej, i szybciej, i raczej bez większych niespodzianek.

strebor
10-05-2013, 14:42
Przez Łódź, fakt że trzeba przez miasto ale w cały czas 3 lub 2 pasy więc aż takiej tragedii nie ma (no jeszcze zależy od godziny).
Daj znać jak będziesz już się wybierał to Ci podam myk jak ominąć w Łodzi najgorszy kawałek.

MC_
10-05-2013, 14:45
Dopiero w Zgierzu robi się tragedia.

strebor
10-05-2013, 14:49
No fakt najgorszy jest odcinek Łódź Zgierz a właściwie Łódź - Emilia (autostrada) i nie bardzo jest jak go objechać

d-spot
10-05-2013, 15:34
Jak by Nowy Targ był zawalony jedź przez Czarny Dunajec. Łódź - Częstochowa są jakieś roboty drogowe nie wiem czy to problem poza sezonem wyjazdowym.

Franek_
10-05-2013, 16:26
Ja mieszkam w Trójmieście (w zasadzie pod Trójmiastem), mój ojciec w Zakopanem (w zasadzie pod Zakopanem), także trasę tą robię często i gęsto. Lecisz zakopianką, potem A4 do Katowic, dwupasmówką przez Częstochowę w stronę Łodzi. Potem zaczyna się jeszcze bezpłatna autostrada, którą lecisz w okolice Włocławka. Wtedy 50km jednopasmówki i w Toruniu na A4. Najsensowniejsza opcja. Żadnej Warszawy.

strebor
10-05-2013, 16:28
W Toruniu to chyba na A1

Onsajt
10-05-2013, 22:17
Kompas i jechać zgodnie ze strzałką...a jak odebrałeś prawo jazdy tydzień temu to lepiej nie jedź.

manfred
10-05-2013, 22:33
Co to jest kompas?

strebor
10-05-2013, 22:45
A takie coś podobne do busoli :)

Pisane z tel, sorki za literówki.

freefly
10-05-2013, 23:10
A takie coś podobne do busoli :)

A busola to taka duża flaszka.;-):lol:

strebor
10-05-2013, 23:41
He he no to w drogę :)

manfred
11-05-2013, 05:32
Jak dzieci

Włóczykij
11-05-2013, 07:57
Pomiędzy Tuszynem a Rzgowem (przed Łodzią) budują wiadukt, więc czasem (ok. 8.00 ) są korki. Do 1h stania

manfred
11-05-2013, 16:04
O super zaraz sobie sprawdzę i myknę ten odcinek boczkiem.

hydra_nt
11-05-2013, 22:34
Dużo informacji znajdziesz na forum SSC (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1142261). A jeżeli ktoś ma chęć zobaczyć jak przebiegają prace odsyłam do mapy budowy dróg w Polsce. (http://ssc.siskom.waw.pl/)

Włóczykij
11-05-2013, 23:34
O super zaraz sobie sprawdzę i myknę ten odcinek boczkiem.

Proponuję tędy:

http://goo.gl/maps/mBdKg

Droga nie jest za bogata, ale to tylko 5 min wiecej niż trasą bez korka.
Sprawdzane, bo ostatnio jeżdżę prawie codziennie.
A Łódź objeżdżaj "prawą stroną" na Stryków, bo skrzyżowanie Pabianicka/ Jana Pawła jest remontowane i korek też jest masakryczny z reguły.

Onsajt
12-05-2013, 01:10
Wygląda na to, że przejazd z południa na północ Polski to jak zdobywanie 8000 zimą, jak do innych rzeczy też tak się zabieracie to wiadomo dlaczego mamy przyrost ujemny, proponuję wziąć komórkę, GPS, dużo wody, konserwy, folię nrc, race, zapałki i nóż Rambo.

manfred
12-05-2013, 07:47
Wesoly jesteś naprawdę

manfred
12-05-2013, 17:33
Proponuję tędy:

http://goo.gl/maps/mBdKg

Droga nie jest za bogata, ale to tylko 5 min wiecej niż trasą bez korka.
Sprawdzane, bo ostatnio jeżdżę prawie codziennie.
A Łódź objeżdżaj "prawą stroną" na Stryków, bo skrzyżowanie Pabianicka/ Jana Pawła jest remontowane i korek też jest masakryczny z reguły.

Dzięki stokrotne

manfred
17-05-2013, 06:32
A która trasa jest lepsza Gdansk Lodz czy Gdansk Warszawa.

Rafał_Sz
17-05-2013, 06:59
Zdecydowanie ta pierwsza.

lechupe
17-05-2013, 09:03
Trasa zależy od tego w jakim dniu i o jakiej porze będziesz w jakim miejscu :-)

Jeżeli wyjedziesz w dzień powszedni rano z Zakopca (powiedzmy o 8), to gdzieś ok 10 - 10:30 powinieneś juz zjeżdzać z A4 w Mysłowicach na S1 do Łodzi.

Na S1 w Dąbrowie Górniczej masz trzy następujące po sobie ograniczenia do 50 (tzw "pięćdziesiątki:), gdzie lubi stać policja.
Potem na węźle Podwarpie czynny żołty fotoradar (na 70)

Lecisz sobie potem swobodnie na Częstochowę, na 488 km będziesz miał wystawiony fotoradar straży miejskiej.
Poza tym przed i w samym miescie są bodajże ze 3 żółte fotoradary.

Trafisz na niewielki korek na remontowanej estakadzie, niemniej nie powinieneś czekać dłużej niż 15 minut.
Mozna to objechać, skręcając przed estakada w dół, w prawo i kierując się znakami na hutę częstochowa.

ok 12 - 12:30 powinenes juz wyjezdzać z Częstochowy, 1-ka do Łodzi bez większych utrudnień i bez fotradarów :-)

Budowa na wężle 8 w Rzgowie ok 14 nie powinna byc zakorkowana.
podobnie roboty przy szpitalu Matki Polki.

Przez Łodz najlepiej przejechać maksymalnie prosto, tzn Rzgowską do świateł przy "białym kościele", tam ttranzyt idzie w prawo, ty skrecasz w lewo (paderweskiego) a potem na pierwszych swiatłach w prawo (Tuszyńska)

Jedziesz do konca i skrecasz w lewo (Bednarska), jedziesz prosto, wpadasz w Wólczańską, potem odbijasz w prawo w Radwańska, zaraz w lewo w Kościuszki i cały czss prosto przez Zgierz do Emilii (wjazd na A2)

O tej porze centrum powinno byc jeszcze znośne do przejechania, droga do Zgierza nie jjest juz tak tragiczna, od kiedy tranzyt poszedł na Stryków.

Na A2 wybierasz kierunek Warszawa, a potem odbijasz na A1 na Gdansk. A1 jedzie do Kowala, potem 60 km starą 1-ka i w Toruniu wpadasz z powrotem na autostradę.

manfred
17-05-2013, 09:55
Dzieki upss o 13 wyjezdzam z wolnego miasta Gdansk. I powiem tak nigdy wiecej jazdy w dzien. Na wakacje jezdze w nocy i to jest najlepsze rozwiazanie dla mnie. Mam pytanie o autostrade w okolicy Lodzi. Bo jak jechalem z Zakopca to nie widzialem zadnych znakow kierujacych na nia, a za Lodzia jakies 50km widzialem niezaklejone tablice od strony gdanska informujace o autostradzie na Lodz. Hula to juz?
Ps fotoradar strazy miejsjiej podobny do rakiety? Widzialem dziada ciekawe czy on mniie tez uwidzial :-)

ekonet
17-05-2013, 11:16
Na wakacje jezdze w nocy i to jest najlepsze rozwiazanie dla mnie.
Wg mnie to jedna z częstszych przyczyn wypadków. Jedzie cała rodzina, kierownik po iluś godzinach zasypia za kierownicą (bo noc jest od spania) i nieszczęście gotowe. Wolę jechać w dzień, mimo korków. Urlop to jest coś, na co nie ma sensu się śpieszyć.

manfred
17-05-2013, 11:29
Równie dobrze można napisać że w dzień ruch jest 10 razy większy i 9 na 10 autchce mnie zabić

Boryszuk
17-05-2013, 12:18
A która trasa jest lepsza Gdansk Lodz czy Gdansk Warszawa.

Zdecydowanie ta pierwsza.

Pod warunkiem, że nie chce człek do Warszawy dojechać... :-D

coach_lodz
17-05-2013, 14:17
do Warszawy dojechać... :-D

niby po co ? ;)

i tak lepiej z Gdańska do Łodzi i autostrada do Warszawy ;)

Amadeusz
17-05-2013, 14:50
Wygląda na to, że przejazd z południa na północ Polski to jak zdobywanie 8000 zimą, jak do innych rzeczy też tak się zabieracie to wiadomo dlaczego mamy przyrost ujemny, proponuję wziąć komórkę, GPS, dużo wody, konserwy, folię nrc, race, zapałki i nóż Rambo.

Dobre :)

Wg mnie to jedna z częstszych przyczyn wypadków. Jedzie cała rodzina, kierownik po iluś godzinach zasypia za kierownicą (bo noc jest od spania) i nieszczęście gotowe. Wolę jechać w dzień, mimo korków. Urlop to jest coś, na co nie ma sensu się śpieszyć.

W polskich warunkach wybór jazdy nocą to najsensowniejsze rozwiązanie.

manfred
18-05-2013, 11:06
Wszystko oki ale przejazd przez Łódź to jest koszmar i nie pomoże kawałek autostrady od miejscowości Kowale do Łodzi. Tak na marginesie czy ktoś może mi polecić mapę samochodową pod windowsa bez dostępu do netu lub z możliwością aktualizacji. Jednak na nawigacji to trochę mały przegląd jest.

strebor
18-05-2013, 11:46
No niestety, przejazd przez ziemię obiecaną łatwy nie jest, na szczęście rusza budowa obwodnicy od utostrady do Tuszyna więc pewnie za 2 lata będzie przyjemniej.

Marek
19-05-2013, 10:31
Jeżeli "autostrady" nie są wymagane to można ominąć Łódź: Toruń-Inowroclaw-Konin-Turek-Sieradz-Wieluń-Częstochowa i dalej Kraków-Zakopane.

Nie wiem czy już, ale mają remontować most w Białym Dunajcu wiec zakopianka będzie zakorkowana. Postawią tam wahadło i chyba 6 sygnalizatorów wokół (dojazdy). Może lepiej przez Czarny Dunajec? Wtedy z Częstochowy na Katowice - Oświęcim Wadowice-Maków-Zawoja-Czarny Dunajec-Witów-Zakopane, lub Oświęcim-Żywiec-Nemestowo-Witów-Zakopane.
Jak widać są możliwości do wyboru.

manfred
19-05-2013, 10:37
Jeżeli "autostrady" nie są wymagane to można ominąć Łódź: Toruń-Inowroclaw-Konin-Turek-Sieradz-Wieluń-Częstochowa i dalej Kraków-Zakopane.

Nie wiem czy już, ale mają remontować most w Białym Dunajcu wiec zakopianka będzie zakorkowana. Postawią tam wahadło i chyba 6 sygnalizatorów wokół (dojazdy). Może lepiej przez Czarny Dunajec? Wtedy z Częstochowy na Katowice - Oświęcim Wadowice-Maków-Zawoja-Czarny Dunajec-Witów-Zakopane, lub Oświęcim-Żywiec-Nemestowo-Witów-Zakopane.
Jak widać są możliwości do wyboru.

Autostrada to jednak wygodna forma choćby nawet płatna nie mówię tu o Katowickiej dziadowni. Póki co most na BD bedzie remontowany dopiero w lipcu. Nie omieszkam o tym napisać ile codziennie będę stał do pracy.
PS Chciałbym zapytać o nowe jak dla mnie całkowicie nowe wyzwanie czyli Zakopane Augustów. Do wawy to raczej alternatywy nie ma i znam trasę do znudzenia natomiast jak sie ma sprawa odnośnie drogi z Warszawy na Augustów bo tam albo przez Białystok z opcją zwiedzania albo tak jak prowadzi targego na wprost.