Zobacz pełną wersję : Wybór plecaka
D_Z_I_A_D_E_K
09-05-2013, 20:56
Witam.
Nie ogarniam tematu pełno tego wszystkiego.
Potrzebuję plecak, bo mój już nie starcza.
Do plecaka musi wejść: N D700 z gripem, N70-200 2.8, N24-70 2.8, N14-24 2.8, N 50 1.8, SaBinka i jakaś drobnica - ładowarka, kable, akumulatory i inne. Miejsce na laptopa nie jest wymagane.
Nie chcę jakiegoś wielkoluda.
Kwota do wydania to ok 300zł
Co polecacie?
Lowerpro 400AW, zmiescisz wszystko o czym napisales no i jestes w stanie zmiescic sie w cenie (http://www.ceneo.pl/1823520)...
Plecak ma swoje plusy i minusy jak kazdy, na dol plecaka ladujesz rzeczy ktore nie sa czesto uzywane, bo dosc trudno sie wyjmuje.
Dla mnie dostep do plecaka od strony plecow to spory plus, mozna tez miec dostep do sprzetu bez sciagania plecaka opieraja go na pasku biodrowym.
Dołączę się do tematu, mam bardzo podobne wymagania co do plecaka jak również kwota, którą chcę wydać się zgadza:)
2 lata temu zakupiłem Naneu K3L, okazał się dość ciekawym plecakiem - wytrzymałość bez zarzutu - no może poza paskiem górnym, który się pruje:)
Bez problemu mieściło się D300, N50, S10-20, S30, SB600, laptop i duperele.
Ma jedną dla mnie ważną zaletę, mocowanie statywu (Manfrotto 055xprob) centralnie na plecaku, spód statywu mieści się w otwieranej w dół kieszonce, był dodatkowo dopinany dwoma paskami - mimo swoich gabarytów statyw stabilnie siedział.
Ma też dość dużą wadę - rozmiar.
Aktualnie po całkowitej przebudowie sprzętu szukam czegoś do zapakowania - D800, N70-200, N50, N16-35, SB600, 2xSB700 i duperele.
Polecany Lowerpro 400AW wydaje się spełniać moje wymagania prawie w 100%, natomiast jak wygląda sprawa mocowania statywu? Jedną z bardziej irytujących dla mnie rzeczy jest dyndający kawał "żelastwa":)
Pozdrawiam Mirek
Flipside 400AW również ma kieszonkę otwieraną w dół + jedną szelkę na środku plecaka. U mnie statyw w tym mocowaniu nie trzyma się zbyt stabilnie - górna szelka jest mocowana do kieszeni plecaka która jest luźna, w rezultacie czego czuję, że statyw "galopuje" na plecach.
D_Z_I_A_D_E_K
10-05-2013, 22:05
Dziś zakupiłem ten plecaczek, cena dobra - 320zł.
N70-200 2.8 wchodzi bez problemu z założoną osłoną.
Jest trochę ciasno ale wszystko się zmieściło. Plecak mógłby być ciut szerszy. Niestety N14-24 2.8 to grubasek, podobnie 24-70 2.8 z odwrotnie założoną osłoną.
Na siłe wejdą jeszcze dwa obiektywy wielkości 50. Plecaczek fajny, wystarczające miejsce na duperele.
Czyli kupiles Flipsidea 400? Fajny plecak i dosc tani...
Faktycznie noszenie statywu na tym plecaku mija sie z celem.
D_Z_I_A_D_E_K
11-05-2013, 15:22
Czyli kupiles Flipsidea 400?
tak
Zakupiłem plecak, ładnie wszystko się mieści.
Gabarytowo bardzo mi odpowiada.
Coś jeszcze w kwestii statywu muszę zrobić (co za ekspert wymyślił taką małą kieszonkę), dodatkowe mocowanie do górnej rączki może rozwiąże sprawę.
Pozdrawia Mirek
Wysyłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2
Mozna uzyc szelki co sa po bokach i nimi spiac dodatkowo statyw. Wtedy nic nie "dynda" na boki :) Przynajmiej tak jest u mnie :)
Aż się przeszedłem do sąsiedniego pokoju, żeby obejrzeć plecak. Nie wpadłem na to, że te boczne szelki mają odwrotne zapinanie (męsko-żeńskie) i da się je spiąć razem. Jutro przetestuję :)
To to wtedy wyglada:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/05/6141001081_e48c50e5de56u9k-2.jpg
źródło (http://abload.de/img/6141001081_e48c50e5de56u9k.jpg)
Hehe, faktycznie, dlugo zastanawialem sie do czego one sa:D Kiedys spinalem nimi kurtke...