Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zabawa z lampą

Wolves
09-05-2013, 19:57
Witam
Dzisiaj bawiłem się starą lampą ustawiając różne przedmioty i błyskając żeby sprawdzić czy ta lampa do czegoś się jeszcze nadaje. Ustawiłem czas na 15 sec, iso 100, f22 wyzwoliłem migawkę i ręcznie odpaliłem lampę. Przypadkiem przewróciłem przedmiot, jednak już nie przerywałem tworzenia zdjęcia, wyzwoliłem lampę 2 raz. Wyszedł mi efekt takiego jakby ducha. Problem w tym że obie wersje przedmiotu były równie przeźroczyste. Da się jakoś błysnąć żeby jeden przedmiot był "pełny" a drugi przeźroczysty ? Poza tym tak sobie myśle... jest tylu fotografów że na pewno ktoś już tak zrobił. Jak sie nazywa taki efekt?

puciek
09-05-2013, 20:19
Tak, ustaw krótszy czas naświetlania np 3s i błyśnij. A efekt, to pewnie ....hmmmm..... spadający przedmiot?

Wolves
09-05-2013, 20:49
nie, to nie efekt spadającego przedmiotu bo na zdjęciu ciężko zauważyć ruch. Oba przedmioty są ostre. Dzięki za radę z krótszym czasem :)

GonzoG
09-05-2013, 20:56
Aby ruchomy przedmiot był nie przejrzysty, to nie możesz naświetlać tła za przedmiotem, albo przedmiot musi być znacznie mocniej oświetlony niż tło.
Jest też druga opcja - złożyć zdjęcie z dwóch - jedno to tło, a drugie to sam przedmiot - tak dobrać czas i oświetlenie, aby oświetlić tylko przedmiot, a tło zostało nie oświetlone lampą, przy czym czas taki aby bez lampy była czarna klatka.

przem426
09-05-2013, 21:03
Tak, ustaw krótszy czas naświetlania np 3s i błyśnij. A efekt, to pewnie ....hmmmm..... spadający przedmiot?

potraktujemy to jako dobry dowcip.

jeśli możesz zwiększyć moc lampy - zwiększ, oświetlaj przede wszystkim przedmiot.
jeśli nie możesz zwiększyć mocy - wyższe iso.

Wolves
09-05-2013, 21:04
hmm.. a gdyby tak zastosować czarne tło ? najlepiej jakieś płótno może, czarny pochłania kolor więc tło nie powinno się naświetlić a przynajmniej nie bardzo