Zobacz pełną wersję : obiektyw w torbie , czy moze dotykac dna?
piotereks
08-05-2013, 22:00
Witam.
Czy nikkor 70-300/ dosc dlugi/ podpiety do body d 70s. moze dotykac dna torby?
mam torbe caso logic dcb 307. wygodnie dla mnie jest jak body mozna z pozycji pionowej od razu wyciagnac z podpietym obiektywem . zawsze body opieralo sie na skrzydelkach wewnetrznych torby a obiektyw "zwisał' pionowo podpiety do body, ale nigdy nie dotykal dna torby. Zakupilem N-70-300i.... jest dlugi opiera sie o dno torby. czy mozna tak przechowywac obiektyw w torbie w pozycji pionowej?czy jeszt ryzyko uszkodznia nie wiem obiktywu, stykow na korpusie itd.
a..... moze nabyc jakas nowa torbe/ znowu?/
wydaje mi się że jeśli ostrożnie nosisz aparat w torbie to można, jednak osobiście trzymam sprzęt w pozycji poziomej, zdarzają się różne sytuacje kiedy np. torba obija się o podłogę, w pozycji poziomej siła rozkłada się na cały sprzęt a w pozycji pionowej jedynie na przód obiektywu. Możesz uważać na sprzęt albo nie ryzykować i nabyć nową torbę lub plecak :)
Art Erie
08-05-2013, 22:28
Sprzęt nosicie w torbie po masce p.gaz? Torby fotograficzne są wyłożone pianką i sprzęt jest bezpieczny. Zawsze pakuję body z obiektywem szkłem w dół, bo tak jest i bezpiecznie i wygodnie; oczywiście jeśli używa się dobrej torby, a nie foliowej reklamówki.
piotereks
08-05-2013, 23:22
Sprzęt nosicie w torbie po masce p.gaz? Torby fotograficzne są wyłożone pianką i sprzęt jest bezpieczny. Zawsze pakuję body z obiektywem szkłem w dół, bo tak jest i bezpiecznie i wygodnie; oczywiście jeśli używa się dobrej torby, a nie foliowej reklamówki.
no tyz prawda. heheh po masce gazowej... dobre. nikt zreszta torba nie rzuca.
Andrzej1974
10-05-2013, 18:57
Torby fotograficzne są wyłożone pianką i sprzęt jest bezpieczny. Zawsze pakuję body z obiektywem szkłem w dół, bo tak jest i bezpiecznie i wygodnie; oczywiście jeśli używa się dobrej torby, a nie foliowej reklamówki.
Dokładnie. Zresztą dostępna jest cała masa toreb fotograficznych typu colt, które mają taki kształt, że obiektyw jest u dołu a aparat na nim. I nic się nie dzieje. ;-)
O ile tylko założysz dekielek na obiektyw, żeby torba nie wytarła powłok ze szkła, to możesz tak nosić.
Andrzej1974
11-05-2013, 16:00
O ile tylko założysz dekielek na obiektyw, żeby torba nie wytarła powłok ze szkła, to możesz tak nosić.
Dekielek na obiektyw to... podstawa. ;-)
piotereks
11-05-2013, 20:13
Dekielek na obiektyw to... podstawa. ;-)
heheh dobre
No nie powiedziałbym, że dekielek to podstawa, w nowej książce "Fotografia Górska i Wspinaczkowa" (bodajże tak) autor zwraca uwagę, że w dzisiejszych czasach można sobie dekiel spokojnie odpuścić, a jego rolę pełnić może tani filtr uv na szkle. Przynajmniej w tej specyficznej dziedzinie.
Andrzej1974
14-05-2013, 18:22
No nie powiedziałbym, że dekielek to podstawa, w nowej książce "Fotografia Górska i Wspinaczkowa" (bodajże tak) autor zwraca uwagę, że w dzisiejszych czasach można sobie dekiel spokojnie odpuścić, a jego rolę pełnić może tani filtr uv na szkle. Przynajmniej w tej specyficznej dziedzinie.
Dekielek czy UV-ka wszystko jedno. Ważne, żeby chroniło obiektyw. Szczególnie jeśli jest... drogi.
Znam kogoś, komu z takiego zapiętego do body i opierającego się o dno torby obiektywu zeskoczył źle założony dekielek, nieco się przesunął, no i obiektyw zaczął po nim szorować soczewką z wiadomym skutkiem :)
Andrzej1974
14-05-2013, 19:59
Znam kogoś, komu z takiego zapiętego do body i opierającego się o dno torby obiektywu zeskoczył źle założony dekielek, nieco się przesunął, no i obiektyw zaczął po nim szorować soczewką z wiadomym skutkiem :)
I stąd ja wolę zakładać na obiektyw najpierw jakiś filterek (np. UV) a dodatkowo na to dekielek od obiektywu :-)
militarius
14-05-2013, 20:17
lub osłona p.słoneczna ;)
Ja wszystkie szkiełka pakuje w torbie soczewka do dołu, ale też wszystkie są zabezpieczone filtrem, oczywiście dekielkiem. Niestety zdarzyło mi się kiedyś uszkodzić filtr w N70-300, który był w torbie (lowpro). Gdyby nie filtr przednia soczewka poszła by w p... Od tego czasu dno torby jest dodatkowo zabezpieczone dodatkowymi przegródkami ułożonymi poziomo.
piotereks
18-05-2013, 18:52
I po problemie. Jest nowa torba-plecak. wszyystko gra. dziekuje za odpowiedzi.
Ja tak się zastanawiam, dlaczego firmy produkujące torby tak rzadko wyściełają wnętrze polarem czy jakimś pluszem, tylko najczęściej jest to materiał z tworzywa..(mam 3 torby Lowepro). Jako że często zmieniam obiektywy, to pomimo, iż mają one UV'ki i osłony PS to obawiam się o los tylnych soczewek (gdy są w torbie bez dekielka). Dlatego zastanawiam się, czy sobie dna nie wyłożę jakimś polarem..
Ja tak się zastanawiam, dlaczego firmy produkujące torby tak rzadko wyściełają wnętrze polarem czy jakimś pluszem, tylko najczęściej jest to materiał z tworzywa.......
Wydaję mi się że powodem jest lepsza amortyzacja - czyt. grubsza pianka lepiej zabezpiecza 8)
Witam.
Czy nikkor 70-300/ dosc dlugi/ podpiety do body d 70s. moze dotykac dna torby?
mam torbe caso logic dcb 307. wygodnie dla mnie jest jak body mozna z pozycji pionowej od razu wyciagnac z podpietym obiektywem . zawsze body opieralo sie na skrzydelkach wewnetrznych torby a obiektyw "zwisał' pionowo podpiety do body, ale nigdy nie dotykal dna torby. Zakupilem N-70-300i.... jest dlugi opiera sie o dno torby. czy mozna tak przechowywac obiektyw w torbie w pozycji pionowej?czy jeszt ryzyko uszkodznia nie wiem obiktywu, stykow na korpusie itd.
a..... moze nabyc jakas nowa torbe/ znowu?/
Nie można nosić pionowo bo się piksele wyleją ;-)
Wydaję mi się że powodem jest lepsza amortyzacja - czyt. grubsza pianka lepiej zabezpiecza 8)
Pianka to jedno, wszak to najzwyklejsza w świecie pianka, jak do izolacji kotłów, tylko dlaczego zamiast szarego materiału w środku nie ma np. polara. W jednej chińskiej torbie miałem właśnie polara i miałem pewność, że nic się nie porysuje, zmatowi etc..(jedynie Hama ma miększy materiał, ale tam jest dziwnie rozplanowany środek - tubusy).
I tak jeszcze z drugiej strony- często wkładając obiektyw do torby może się zmatowić osłona PS (szczególnie w Sigmach). D700 przetarł mi się na samym szczycie lampy blisko sanek, stąd mam obawy o szkiełka.
Pianka to jedno, wszak to najzwyklejsza w świecie pianka, jak do izolacji kotłów, tylko dlaczego zamiast szarego materiału w środku nie ma np. polara. W jednej chińskiej torbie miałem właśnie polara i miałem pewność, że nic się nie porysuje, zmatowi etc..(jedynie Hama ma miększy materiał, ale tam jest dziwnie rozplanowany środek - tubusy).
I tak jeszcze z drugiej strony- często wkładając obiektyw do torby może się zmatowić osłona PS (szczególnie w Sigmach). D700 przetarł mi się na samym szczycie lampy blisko sanek, stąd mam obawy o szkiełka.
Hmmmm.. i muszę Ci przyznać w tym rację:wink: Polar faktycznie był by dobrym rozwiązaniem dodatkowym, tylko czemu tego nikt producentom nie uświadomi...
Doskonale o tym wiedzą, ale pewnie są w zmowie z producentami sprzętu :)