Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : obiektyw w torbie , czy moze dotykac dna?

piotereks
08-05-2013, 22:00
Witam.
Czy nikkor 70-300/ dosc dlugi/ podpiety do body d 70s. moze dotykac dna torby?
mam torbe caso logic dcb 307. wygodnie dla mnie jest jak body mozna z pozycji pionowej od razu wyciagnac z podpietym obiektywem . zawsze body opieralo sie na skrzydelkach wewnetrznych torby a obiektyw "zwisał' pionowo podpiety do body, ale nigdy nie dotykal dna torby. Zakupilem N-70-300i.... jest dlugi opiera sie o dno torby. czy mozna tak przechowywac obiektyw w torbie w pozycji pionowej?czy jeszt ryzyko uszkodznia nie wiem obiktywu, stykow na korpusie itd.
a..... moze nabyc jakas nowa torbe/ znowu?/

Wolves
08-05-2013, 22:17
wydaje mi się że jeśli ostrożnie nosisz aparat w torbie to można, jednak osobiście trzymam sprzęt w pozycji poziomej, zdarzają się różne sytuacje kiedy np. torba obija się o podłogę, w pozycji poziomej siła rozkłada się na cały sprzęt a w pozycji pionowej jedynie na przód obiektywu. Możesz uważać na sprzęt albo nie ryzykować i nabyć nową torbę lub plecak :)

Art Erie
08-05-2013, 22:28
Sprzęt nosicie w torbie po masce p.gaz? Torby fotograficzne są wyłożone pianką i sprzęt jest bezpieczny. Zawsze pakuję body z obiektywem szkłem w dół, bo tak jest i bezpiecznie i wygodnie; oczywiście jeśli używa się dobrej torby, a nie foliowej reklamówki.

piotereks
08-05-2013, 23:22
Sprzęt nosicie w torbie po masce p.gaz? Torby fotograficzne są wyłożone pianką i sprzęt jest bezpieczny. Zawsze pakuję body z obiektywem szkłem w dół, bo tak jest i bezpiecznie i wygodnie; oczywiście jeśli używa się dobrej torby, a nie foliowej reklamówki.

no tyz prawda. heheh po masce gazowej... dobre. nikt zreszta torba nie rzuca.

Andrzej1974
10-05-2013, 18:57
Torby fotograficzne są wyłożone pianką i sprzęt jest bezpieczny. Zawsze pakuję body z obiektywem szkłem w dół, bo tak jest i bezpiecznie i wygodnie; oczywiście jeśli używa się dobrej torby, a nie foliowej reklamówki.

Dokładnie. Zresztą dostępna jest cała masa toreb fotograficznych typu colt, które mają taki kształt, że obiektyw jest u dołu a aparat na nim. I nic się nie dzieje. ;-)

Jarkod
10-05-2013, 21:02
O ile tylko założysz dekielek na obiektyw, żeby torba nie wytarła powłok ze szkła, to możesz tak nosić.

Andrzej1974
11-05-2013, 16:00
O ile tylko założysz dekielek na obiektyw, żeby torba nie wytarła powłok ze szkła, to możesz tak nosić.

Dekielek na obiektyw to... podstawa. ;-)

piotereks
11-05-2013, 20:13
Dekielek na obiektyw to... podstawa. ;-)

heheh dobre

_Ocean_
14-05-2013, 10:54
No nie powiedziałbym, że dekielek to podstawa, w nowej książce "Fotografia Górska i Wspinaczkowa" (bodajże tak) autor zwraca uwagę, że w dzisiejszych czasach można sobie dekiel spokojnie odpuścić, a jego rolę pełnić może tani filtr uv na szkle. Przynajmniej w tej specyficznej dziedzinie.

Andrzej1974
14-05-2013, 18:22
No nie powiedziałbym, że dekielek to podstawa, w nowej książce "Fotografia Górska i Wspinaczkowa" (bodajże tak) autor zwraca uwagę, że w dzisiejszych czasach można sobie dekiel spokojnie odpuścić, a jego rolę pełnić może tani filtr uv na szkle. Przynajmniej w tej specyficznej dziedzinie.

Dekielek czy UV-ka wszystko jedno. Ważne, żeby chroniło obiektyw. Szczególnie jeśli jest... drogi.

ajt
14-05-2013, 19:10
Znam kogoś, komu z takiego zapiętego do body i opierającego się o dno torby obiektywu zeskoczył źle założony dekielek, nieco się przesunął, no i obiektyw zaczął po nim szorować soczewką z wiadomym skutkiem :)

Andrzej1974
14-05-2013, 19:59
Znam kogoś, komu z takiego zapiętego do body i opierającego się o dno torby obiektywu zeskoczył źle założony dekielek, nieco się przesunął, no i obiektyw zaczął po nim szorować soczewką z wiadomym skutkiem :)

I stąd ja wolę zakładać na obiektyw najpierw jakiś filterek (np. UV) a dodatkowo na to dekielek od obiektywu :-)

militarius
14-05-2013, 20:17

lub osłona p.słoneczna ;)

czto
15-05-2013, 10:47
Ja wszystkie szkiełka pakuje w torbie soczewka do dołu, ale też wszystkie są zabezpieczone filtrem, oczywiście dekielkiem. Niestety zdarzyło mi się kiedyś uszkodzić filtr w N70-300, który był w torbie (lowpro). Gdyby nie filtr przednia soczewka poszła by w p... Od tego czasu dno torby jest dodatkowo zabezpieczone dodatkowymi przegródkami ułożonymi poziomo.

piotereks
18-05-2013, 18:52
I po problemie. Jest nowa torba-plecak. wszyystko gra. dziekuje za odpowiedzi.

fotoon
18-05-2013, 19:02
Ja tak się zastanawiam, dlaczego firmy produkujące torby tak rzadko wyściełają wnętrze polarem czy jakimś pluszem, tylko najczęściej jest to materiał z tworzywa..(mam 3 torby Lowepro). Jako że często zmieniam obiektywy, to pomimo, iż mają one UV'ki i osłony PS to obawiam się o los tylnych soczewek (gdy są w torbie bez dekielka). Dlatego zastanawiam się, czy sobie dna nie wyłożę jakimś polarem..

GregB
18-05-2013, 19:07
Ja tak się zastanawiam, dlaczego firmy produkujące torby tak rzadko wyściełają wnętrze polarem czy jakimś pluszem, tylko najczęściej jest to materiał z tworzywa.......

Wydaję mi się że powodem jest lepsza amortyzacja - czyt. grubsza pianka lepiej zabezpiecza 8)

Seś@
18-05-2013, 19:12
Witam.
Czy nikkor 70-300/ dosc dlugi/ podpiety do body d 70s. moze dotykac dna torby?
mam torbe caso logic dcb 307. wygodnie dla mnie jest jak body mozna z pozycji pionowej od razu wyciagnac z podpietym obiektywem . zawsze body opieralo sie na skrzydelkach wewnetrznych torby a obiektyw "zwisał' pionowo podpiety do body, ale nigdy nie dotykal dna torby. Zakupilem N-70-300i.... jest dlugi opiera sie o dno torby. czy mozna tak przechowywac obiektyw w torbie w pozycji pionowej?czy jeszt ryzyko uszkodznia nie wiem obiktywu, stykow na korpusie itd.
a..... moze nabyc jakas nowa torbe/ znowu?/

Nie można nosić pionowo bo się piksele wyleją ;-)

fotoon
18-05-2013, 19:20
Wydaję mi się że powodem jest lepsza amortyzacja - czyt. grubsza pianka lepiej zabezpiecza 8)
Pianka to jedno, wszak to najzwyklejsza w świecie pianka, jak do izolacji kotłów, tylko dlaczego zamiast szarego materiału w środku nie ma np. polara. W jednej chińskiej torbie miałem właśnie polara i miałem pewność, że nic się nie porysuje, zmatowi etc..(jedynie Hama ma miększy materiał, ale tam jest dziwnie rozplanowany środek - tubusy).
I tak jeszcze z drugiej strony- często wkładając obiektyw do torby może się zmatowić osłona PS (szczególnie w Sigmach). D700 przetarł mi się na samym szczycie lampy blisko sanek, stąd mam obawy o szkiełka.

GregB
18-05-2013, 19:29
Pianka to jedno, wszak to najzwyklejsza w świecie pianka, jak do izolacji kotłów, tylko dlaczego zamiast szarego materiału w środku nie ma np. polara. W jednej chińskiej torbie miałem właśnie polara i miałem pewność, że nic się nie porysuje, zmatowi etc..(jedynie Hama ma miększy materiał, ale tam jest dziwnie rozplanowany środek - tubusy).
I tak jeszcze z drugiej strony- często wkładając obiektyw do torby może się zmatowić osłona PS (szczególnie w Sigmach). D700 przetarł mi się na samym szczycie lampy blisko sanek, stąd mam obawy o szkiełka.

Hmmmm.. i muszę Ci przyznać w tym rację:wink: Polar faktycznie był by dobrym rozwiązaniem dodatkowym, tylko czemu tego nikt producentom nie uświadomi...

ajt
18-05-2013, 20:08
Doskonale o tym wiedzą, ale pewnie są w zmowie z producentami sprzętu :)