PDA

Zobacz pełną wersję : Sposób na znalezienie zguby...

mexx
08-05-2013, 21:36
Jakiś czas temu miałem nieszczęście zostawić aparat w metrze.... prawdopodobnie już się nie znajdzie ale naszła mnie myśl na zabezpieczenie się przed taką "przygodą". Zastanawiam się nad sposobem lokalizacji za pomocą GPS, przy pomocy małego nadajnika umieszczonego w pasku lub plecaku. Szukam czegoś małego ale poza dużymi (do lokalizacji samochodu) nie mogę znaleźć. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z podobnym lub innym pomysłem? Sprzęt czy to aparat lub plecak nie tylko narażony jest na zgubę ale w szczególności na przywłaszczenie, kradzież...
ps trzeźwy byłem :)

TOP67
08-05-2013, 21:41
A zastanawiałeś się nad źródłem zasilania tego czegoś? Normalnej wielkości odbiorniki GPS działają ok 20h. A to coś musiałoby jeszcze mieć jakiś nadajnik.
Ale spytaj Q. ;)

puciek
08-05-2013, 21:45
I oczywiście dochodzi sprawa zasięgu GPS, którego w metrze na 100% nie będzie. Taki nadajnik musi się znajdować na świeżym powietrzu, bo w budynkach nie odnajdzie sygnału z satelit.

mexx
08-05-2013, 22:05
Nie doprecyzowałem. Miałby być to tylko nadajnik sygnału GPS, tak aby mieć szanse zlokalizować zgubę a dokładnie znalazcę... Racja co do metra, sygnału GPS nie będzie ale ktoś kto znajdzie zgubę wyjdzie na powierzchnię. Jeśli tak nadajnik wytrzyma 20h pracy, to powinno wystarczyć czasu na zlokalizowanie.

zdyboo
08-05-2013, 22:16
Ale to odbiornik wytrzymuje 20 h i to na dwóch paluszkach AA. W optymalnych warunkach, gdzie nie rwie mu się sygnał z satelitów. Inna sprawa, że w te 20 godzin jest wliczona praca z ekranem, ale bez podświetlenia, zatem podejrzewam, że ten ekran nie bierze jednak za dużo prądu. W twoim przypadku bateria np. 3 V CR2032 musiała by jeszcze obsłużyć nadajnik radiowy, który by przesyłał współrzędne, zasięg byłby liczony w metrach i to pojedyńczych podejrzewam.

Najlepszym zabezpieczeniem sprzętu jest podpisanie go danymi kontaktowymi, w menu czy w postaci naklejki. Jak kto uczciwy, to odda. Jak nieuczciwy, to nawet jak namierzysz sprzęt to nic nie zrobisz, a za to jeszcze możesz w tryby zgarnąć.

6868
08-05-2013, 22:16
Spylamp (http://www.integratedtrackers.com/GPSTrack/) ? Myślę, ze po malej przeróbce na pewno można ja dostosować :) Tylko nie wiem gdzie można kupić.

TOP67
08-05-2013, 22:17
W jaki sposób chcesz nadawać sygnał GPS? To nie satelita. Myślisz chyba o nadawaniu pozycji odczytanej z systemu GPS. Zatem musisz mieć odbiornik GPS oraz jakiś nadajnik. Zwykły nadajnik, który mógłbyś namierzyć dedykowanym odbiornikiem, ma ograniczony zasięg, a nie wiadomo gdzie pojedzie znalazca. Zwykle stosuje się moduł GSM. Nawet jeśli to działałoby 20h, to musiałbyś ładować urządzenie przed każdym spacerem.

Swoją drogą, takie urządzenie istnieje i nazywa się smartfon. I może działać kilka dni na jednym ładowaniu, bo odbiornik GSM włącza się zdalnie tylko na jakiś czas.

drhardware
09-05-2013, 11:05
Witam,

a taki antyzapominacz, dwuczęsciowy, działający na zasadzie alarmu po oddaleniu sie dwóch częsci , nie zdałby egzaminu?
http://komorkomania.pl/2009/08/16/antyzapominacz-do-telefonu

freefly
09-05-2013, 11:39
http://www.bilobil.pl/pl/

doktor
09-05-2013, 12:08
Jak zapomnisz wziąć tabletke to i tak nie zadziała. Co do akurat bilobilu (i innych cudów na pamięć) to skuteczność ma mniejszą od smarowania tyłka kremem. Po smarowaniu jest jakikolwiek efekt.

Co antyzapominacza, działa jeśli nie zapomnisz drugiej części.

tomek67
09-05-2013, 12:35
Kiedyś widziałem urządzenie co by rozwiązało ten problem.
Było kilka żetonów/breloczków przyczepianych do przedmiotów plus szukacz z ekranem.
Nie miało to GPSa.
Ale nazwy nie pamiętam :(

freefly
09-05-2013, 12:36
Jak zapomnisz wziąć tabletke to i tak nie zadziała. Co do akurat bilobilu (i innych cudów na pamięć) to skuteczność ma mniejszą od smarowania tyłka kremem. Po smarowaniu jest jakikolwiek efekt.

Co antyzapominacza, działa jeśli nie zapomnisz drugiej części.

Ja mam przy łóżku kartkę, na wypadek jakbym zapomniał. Po obudzeniu się otwórz oczy, oddychaj, nie oddychaj, oddychaj itd.;)

Boryszuk
09-05-2013, 14:26
Po obudzeniu się otwórz oczy,

Tyle to chyba musiałeś się nauczyć na pamięć ;-)

freefly
09-05-2013, 14:32
Tyle to chyba musiałeś się nauczyć na pamięć ;-)

Muszę sobie zapisać, bo to dobra rada.:wink:

TMB
12-05-2013, 15:07
Zawsze możesz Iphone wszyc w przegródkę torby :) Te małe cuda maja lokalizatory na wypadek kradzieży z tego co wiem....

Tom01
16-05-2013, 00:02
Dokładność taka, że mniej więcej do pozycji domu zlokalizuje, ale jeśli to blok?

velaskez
17-05-2013, 01:00
Dokładność taka, że mniej więcej do pozycji domu zlokalizuje, ale jeśli to blok?

Ja kiedyś jak od dziewczyny, która mi się podobała, dostałem jej nr domu - ino bez numeru mieszkania. A to był blok. Obszedłem mieszkania od 1 do 44, żeby ją znaleźć w 45 ;) Można :D