Zobacz pełną wersję : Laptop max 2800 pln
Założyłem temat ponieważ szykuję się do zakupy laptopa, owszem były takie tematy, ale już dawno i pewnie od tego czasu się sporo zmieniło, prosiłbym o pomoc w wyborze laptopa to obróbki głównie RAW`ów, co polecacie? w takie cenie =/- 2800 zł?
Za 2900 jest w euro Samsung 15" z i7 i 6 albo 8 GB ramu. Powinien styknąć :) zamów odrazu z większą ilością ramu jeśli ma 6.
Ja ostatnio szukałem lapka do 2700 z matową 17 calowa matryca i wybrałem MSI cx70.
Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
adriansocho
10-05-2013, 19:27
Ja szukałem laptopa do pracy (nie do grafiki), główne wymaganie to matryca w normalnych proporcjach a nie 16:9 - okazuje się, że przemysł się całkowicie przerzucił na komputery z ekranem panoramicznym do filmów. Poniżej 3k chyba nie da rady znaleźć laptopa z normalną matrycą.
A co powiedzie o tym lenovo, w niedłgim czasie dokuć 8gb ramu, czy szukać czegoś lepszego?
http://allegro.pl/lenovo-z580-i7-3632qm-15-6-8gb-1tb-gt635m-2gb-i3223782808.html
Głos na Lenovo.
Mam dwie różne sztuki i jestem bardzo zadowolony.
Pytanie czy takie podzespoły podołają? z Lenovo Z580 w miedzyczasie dokupić 8 GB ddr
NVIDIA ® GeForce ® GT635M 2GB
Matryca 15,6 z podświetleniem LED
Procesor Intel® Core™ i7-3632QM 2,2 - 3,2 GHz
Twardy dysk o pojemności 1000GB
8GB szybkiej pamięci DDR3
sokolnik
13-05-2013, 19:30
ja bym szukał czegoś z dyskiem SSD.
ja tylko dodam od siebie, ze.. obrazek ktory pokazales w linku przypomina zludnie mi moj model G580 (taki posiadam) wiec dodam tutaj swoje dwa grosze o nim.. od miesiaca czytam fora internetowe Lenovo i inne hiszpanskie w ktorym sa dlugie watki na temat problemow z wi-fi, co sie sprawdza, bo ja mam identyczny problem i nikt nie potrafi znalezc wlasciwego rozwiazania by pozbyc sie problemow z wi-fi, po prostu nie da sie uzywac.
Ja rozwiazalam posrednio problem podlaczajac zewnetrzne urzadzenie, jednak wolalabym by wi-fi chodzilo normalnie, bez podlaczania osobno zewnetrznych urzadzen..
Problem jest ze sterownikiem ponoc pod win8 i jesli chcesz mozesz wziac to pod uwage i dowiedziec sie czy laptop Lenovo, ktory zamierzasz kupic nie ma tego problemu..
Chyba, ze to nie przeszkadza..
Nie prościej wymienić kartę sieciową? Przecież to banalne i nie kosztuje majątku.
sokolnik
13-05-2013, 22:03
w moim laptopie wymiana karty wifi nie pomogła.
hm, tak? Powiem szczerze, ze w ogole mi nie przyszlo to na mysl.. a gdzie to sie wklada i jakie sa najmocniejsze? Bo ten Broadcom, doprowadza do histerii.. :>
Nie pomogła to może wymieniona była taka sama jak firmowa. Nie chodzi o "moc" a o jakość. Intel robi dobre, z reguły bezproblemowe sieciówki.
tylko, ze to trzeba rozkrecic laptopa, a raczej to nie wchodzi w gre wlasnie probuje go rozkrecic, nie ma szans:)
Nie widziałem jeszcze laptopa żeby sieciówka nie była pod łatwo dostępną klapką. Ale rzecz jasna nie wykluczam.
PS1. Pomijam marketowe, bo w nich faktycznie obudowa bywa jedną skorupą. Dostęp do bebechów jest w takich często przez wyjęcie klawiatury.
PS2. Proszę pokazać jakieś zdjęcie od dołu, powiem gdzie jest WiFi.
znalalzam foto jak wyglada srodek,
http://www.waresphere.com/store/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/e/0/e04-455-lenovo-g580-bottom-case.jpg
wiec chyba z prawej strony na gorze lub na dole.. tak czy inaczej ciezko go rozkrecic, przynajmniej ja nie moge, moj poprzedni laptop tez sie go nie dalo rozkrecic HP.
Klapków a klapków. :)
Pod jedną na pewno jest karta sieciowa. Trzeba tylko zajrzeć. Plomb nie ma. Najczęściej jest blisko zawiasów ekranu, bo w ekranie są anteny i w miarę blisko aby doprowadzić przewody.
Klapków a klapków. :)
Pod jedną na pewno jest karta sieciowa. Trzeba tylko zajrzeć. Plomb nie ma.
nie ma plomb, chyba..
poza tym pisaliscie ze cd-rom latwo jest wyciagnac.. jakos nie wydaje mi sie..
w sumie jak sie go nie da rozkrecic, to bedzie ciezko z czymkolwiek..
chyba ze ktoregos dnia popatrze na youtube powinno cos byc..
tak jasne tylko to niepotrzebna robota, ze tak ciezko i skomplikowanie..
Jak seryjna sieciówka g_wniana to jak najbardziej potrzebna robota. I nie ma w tym nic bardziej skomplikowanego niż wymiana RAM czy dysku. Zawsze też można wpaść do jakiegokolwiek serwisu/sklepu komputerowego. Z reguły pomogą.
o no prosze: http://www.youtube.com/watch?v=L6xrUw0xvK0 moze jednak latwo.. :D
ram czy dysk to wiem ze latwo, ale nic poza tym..
edit:
faktycznie udalo sie.. wow... ale prosto.. :D
Czyli się da. Sieciówka to to białe coś na środku u góry. Jest to mini half PCI-E. To ważne bo w laptopach są trzy rozmiary sieciówek. W tym wymiarze Intel robi kilka znakomitych kart. Najlepsze mają w oznaczeniu Centrino.
tak patrze.. to sieciowka bedzie kwadracik na dole taki maly kwadratowy ten na srodku: http://www.waresphere.com/store/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/e/0/e04-455-lenovo-g580-bottom-case.jpg ? bo ram czy dysk to wiem.. :) ciekawe gdzie ja takie cos kupie..
edit:
biale? ja poprzednio mialam karte Intela centrino i zadnych ale to zadnych problemow..
U góry, zaraz obok akumulatora. Kupić można wszędzie. Zatrzęsienie tego jest, można nakupować garściami i się nimi rzucać.
tylko troche mnie martwi to co sokolnik napisal
w moim laptopie wymiana karty wifi nie pomogła.
czy faktycznie zmiana karty wifi, cos pomoze..
O to, to....:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/05/siec_lenovo-2.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/siec_lenovo.jpg)
Pomoże, pomoże. Tylko trzeba inną niż była fabrycznie. Producenci z reguły nie szarżują z jakością kart. Seryjnie bywa taki szajs, że tragedia.
no wlasnie dzieki, chcialam juz zrobic zdjecie czy to to.. tak myslalam.. a te kabelki nie sa przylutowane?
Nie są lutowane. To są wtyczki nałożone na gniazda tzw "u.fl". Miniaturowe, koncentryczne. Siedzą ze sporym oporem. Trzeba to chwycić paznokciami z obu stron i ruszając minimalnie na boki zdjąć. Zejdą z zadziwiająco sporym oporem, jak zatrzaski ubraniowe.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/05/ufl4-2.jpg
źródło (http://www.easy-wifi.pl/ufl/ufl4.jpg)
sokolnik
14-05-2013, 00:38
Nie pomogła to może wymieniona była taka sama jak firmowa. Nie chodzi o "moc" a o jakość. Intel robi dobre, z reguły bezproblemowe sieciówki.
nie wiem jak z jakością, nie pamietam. Fabrycznie miałem intel 512AN MMW, Intel WIFI link 5100.
wymieniłem na coś nie pamiętam co (jest w laptopie) niby troszkę lepiej ale dalej dupa, zrywa połączenie, łapie internet max 2-4m od routera. Wcześniej na intel w ogóle nie łapało nigdzie. Jednak dalej jest lipa. Jeszcze nigdy nie złapałem internetu publicznego (np na uczelni itp), ani na starej karcie Intela ani na nowej (nie pamiętam co, nie chce mi się rozkręcać lapa).
MASAKRA ! ile ja się napisałem, tu na forum wątek zakładałem (lub podpinałem się pod inny) i nic, nie działa tak jak powinno!
Jak tom01 jesteś taki pewny że jesteś wstanie mi pomóc to zapraszam z pomocą, nie ma cwaniaka co mi wifi naprawi :)
Zdalnie raczej nie pomogę, ale naprawiam notebooki jako dodatkowe zajęcie. Jeśli jest to technicznie możliwe, to uruchomię poprawne działanie WiFi. Tyle, że musiałbym poprosić o wysłanie sprzętu do mnie. Mam części, narzędzia, mierniki i jakieś doświadczenie. Jakby co - zapraszam.
w takim razie kupie karte wifi Alfe, tylko powiedzcie mi czy musze patrzec na to ile ma vol. itp? zeby sie nie okazala ze ma inne piny itp..
Wireless mini PCI tak sie to dokladnie nazywa.. z tego co sobie przegladam sklep..
Dokładnie mini PCI-E rozmiar half. Mini PCI-E są dwa rodzaje, różnią się długością dwa razy, stąd nazwa half. Pani karta ma ok 2,5x2,5cm. Jeśli będzie większa, normalna mini PCI-E ma ok 2,5x5cm - nie wejdzie. Złącze jest takie samo, każda będzie pasować.
a to dzieki za informacje.. tak moja karta jest malutka kwadratowa, juz ja nawet wyciagnelam..
teraz musze sie rozejrzec za modelem.. :)
Wracaiając do tematu, to nadal nie wiem co wybrać? Lenovo odradzacie sami, więc jakieś inne propozycje?
ja nie odradzam, to tylko wifi, podlaczasz zewnetrzne wi-fi i problemu nie ma.. ale jak pisal Tom01 trzeba wymienic wewnetrzna karte sieciowa, co na pewno to zrobie..
tylko jakby mi ktos jeszcze podal jakies dokladne modele tych kart.. to bylo by jeszcze lepiej.. Intel centrino i Atheros szukam, ale nic nie moge znalezc..
Nadal nie jestem w stanie określić się na jakikolwiek laptop.. Jest ktoś w stanie mi jeszcze pomóc z doborem konkretnego modelu?
... owszem były takie tematy, ale już dawno i pewnie od tego czasu się sporo zmieniło, ...
...
Wcale nie tak dawno, więc są jak najbardziej na czasie i proponuję zajrzeć jednak do tamtych wątków, bo powtarzanie tego samego po wielokroć jest trochę nużące.
Procesor i5/i7, RAM 8/16GB, + dodatkowy GPU, ewentualnie zestaw z dwoma dyskami SSD/HDD, to można w tej cenie dostać.
Sprawdź na: x-kom.pl.
Zamierzam zakupić tego laptopa, naszukałem się i w tej cenie, wydaje się być odpowiedni, co sądzicie?
http://allegro.pl/laptop-asus-r900vj-r900vm-i5-3210m-4gb-1tb-gt635m-i3283965005.html?source=xr
sokolnik
02-06-2013, 19:16
drogi, mało ramu, do tego wielki - po co Ci 18 cali? wiesz jaki on wielki? ogromny i ciężki
Dokładnie mini PCI-E rozmiar half. Mini PCI-E są dwa rodzaje, różnią się długością dwa razy, stąd nazwa half. Pani karta ma ok 2,5x2,5cm. Jeśli będzie większa, normalna mini PCI-E ma ok 2,5x5cm - nie wejdzie. Złącze jest takie samo, każda będzie pasować.
a ja jeszcze wroce do kart wifi, otorz jak juz sobie upatrzylam karte intel centrino 6300, okazalo sie ze ona ma inne wejscia, na 3, a modele 6200 lub 6235, nie maja takich samych zlacz bo na dwa.. wiec chyba cos nie tak, nie kazda bedzie pasowac? dlaczego jedna jest na 3 kabelki, a druga na 2? U mnie w laptopie jest taka na dwa, wiec czyms sie jednak roznia.. poza tym przeczytalam duzo zlych opinii o 6200 i 6235 i wyszlo na to, ze nie ma nic czym warto bylo by sie zainteresowac.. bo juz myslalam ze ta 6300 bedzie odpowiednia, ale zmylily mnie te wejscia na 3 kabelki.. Internet mam bardzo dobry w laptopie bo na zewnetrznym adapterze, wiec to nie jest niezbedne.. problem tylko jest jeden, by uwolnic sie od kabli.. a jedyne uwolnienie sie to wlasnie wymiana karty minipci, gdy uzywam laptopa.. eh..
Jeśli notebook nie ma trzech anten, wpina się dwie, najczęściej w skrajne gniazda. Intel Centrino to bardzo porządne karty, nie ma co wybrzydzać.
LordRamzes
03-06-2013, 09:41
Zamierzam zakupić tego laptopa, naszukałem się i w tej cenie, wydaje się być odpowiedni, co sądzicie?
http://allegro.pl/laptop-asus-r900vj-r900vm-i5-3210m-4gb-1tb-gt635m-i3283965005.html?source=xr
jak już zostało napisane duży kloc szukaj czegoś 15'6 w tamtym roku sam szukałem czegoś o matrycy 17 bo taka wydawała mi się odpowiednia a teraz nie kupiłbym większego jak 15'6 do zdjęć i tak podpinam zewnętrzny monitor a do takiej pracy zupełnie wystarcza aż za duży , w Twoim modelu na dzisiejsze czasu troszkę mało ramu rozejrzyj się za czymś z minimum 8gb jeszcze jak Ci wpakują win 8 :) unikaj Samsungów z własnej autopsji na 3 kupione i używane przez różnych użytkowników po 10 miesiącach :
1 leży ciągle w domu otwarty zamykany 2 razy w miesiącu w celu przetarcia (rozchodzi się obudowa koło zawiasu minimalnie)
2 taki sam model jak wyżej używany intensywnie czyli ciągle w podróży i ciągle jest otwierany, zamykany po 10 miesiącach jest w stanie agonalnym :(
3 model inny użytkownik też się rozchodzi podobny okres
na koniec dodam ,że w przypadku 1i3 nie powinno być absolutnie mowy o rozchodzeniu obudowy bo sprzęt leży w domu a jednak i praktycznie jest cały czas tylko otwarty a jednak :( a użytkownicy dbają o sprzęt , w przypadku 2 niestety sprzęt jest używany intensywnie
Lucas1981r
25-06-2013, 21:20
jak już zostało napisane duży kloc szukaj czegoś 15'6 w tamtym roku sam szukałem czegoś o matrycy 17 bo taka wydawała mi się odpowiednia a teraz nie kupiłbym większego jak 15'6 do zdjęć i tak podpinam zewnętrzny monitor a do takiej pracy zupełnie wystarcza aż za duży , w Twoim modelu na dzisiejsze czasu troszkę mało ramu rozejrzyj się za czymś z minimum 8gb jeszcze jak Ci wpakują win 8 :) unikaj Samsungów z własnej autopsji na 3 kupione i używane przez różnych użytkowników po 10 miesiącach :
1 leży ciągle w domu otwarty zamykany 2 razy w miesiącu w celu przetarcia (rozchodzi się obudowa koło zawiasu minimalnie)
2 taki sam model jak wyżej używany intensywnie czyli ciągle w podróży i ciągle jest otwierany, zamykany po 10 miesiącach jest w stanie agonalnym :(
3 model inny użytkownik też się rozchodzi podobny okres
na koniec dodam ,że w przypadku 1i3 nie powinno być absolutnie mowy o rozchodzeniu obudowy bo sprzęt leży w domu a jednak i praktycznie jest cały czas tylko otwarty a jednak :( a użytkownicy dbają o sprzęt , w przypadku 2 niestety sprzęt jest używany intensywnie
Oj kolego chyba zdrowo przesadzasz z Samsungami...u mojego kumpla w firmie 3 Samsungi od ponad 2 lat z handlowcami smigaja i nic im nie brakuje. U mnie 2 pracownikow ma Samsungi 350V5C i nic.
Sam kupiłem 550P5C i5-3210M/16GB/120+1000/Win8 HD+ GT650M i jestem bardzo zadowolony, jak takze kilku moich kolegow co ma 17,3 Samsunga.
JA moge odradzic Asusy w ktorych co chwila cos sie chrzanilo u znajomych,a serwis zaraz po Lenovo nalezy do najgorszych.
LordRamzes
26-06-2013, 07:32
Oj kolego chyba zdrowo przesadzasz z Samsungami...u mojego kumpla w firmie 3 Samsungi od ponad 2 lat z handlowcami smigaja i nic im nie brakuje. U mnie 2 pracownikow ma Samsungi 350V5C i nic.
Sam kupiłem 550P5C i5-3210M/16GB/120+1000/Win8 HD+ GT650M i jestem bardzo zadowolony, jak takze kilku moich kolegow co ma 17,3 Samsunga.
JA moge odradzic Asusy w ktorych co chwila cos sie chrzanilo u znajomych,a serwis zaraz po Lenovo nalezy do najgorszych.
Czemu mam przesadzać po prostu opisuje to co się stało i w jakim czasie, w 3 różnych przypadkach ( używane różne osoby oraz stopniu , nie jestem sprzedawcą itd więc obiektywnie moge się wypowiedzieć :) ). Bardzo mnie cieszy ,że kupiłeś i jesteś zdowolony, bo nowy ja też byłem bardzo zobaczysz po pewnym czasie .... ,niestety wykonanie marne , życzę Ci niech chodzi jak najdłużej ja jednak już tej firmie poza TV nie zaufam :( przynajmniej w kwestii tanich małpek laptopów a ostatnio i smartfon się zawiesza oraz gubi zasięg a serwis sugeruje przestawienie ustawień w menu oraz ,że pewnie mam słaby zasięg a mam nadajnik 100m od domu :) i jak dotąd każdy tel nie miał problemu :)