Gochaa
08-05-2013, 14:56
słuchajcie nie wiem nawet jak znaleźć problem podobny do mojego mam nadzieje, że wybrałam dobry dział. Otóż mam nikona d50 ostatnio robił zwykłym kitowcem świetne zdjęcia aczkolwiek wczoraj coś się stało. Chciałam zrobić zdjęcia żeby wystawić coś na allegro i pierwsze co rzuciło mi się w oczy to to, że obraz był strasznie ciemny ale myślałam, że dlatego, że w ciemnym pokoju akurat byłam, było słychać jak działa silnik i kręci na ostrość i ostrość ustawia prawidłowo lecz gdy przyszło do naciśnięcia migawki nic się nie działo, pomyślałam ok jest ciemno pójdę gdzieś gdzie jest jaśniej to samo widać było ciemne kolory i żadnej reakcji. Wyłączyłam i włączyłam jeszcze raz aparat odpięłam obiektyw wyczyściłam podpięłam próbuję jeszcze raz to samo. Natomiast po przełączeniu na aparacie albo samym obiektywie na tryb manualny wszystko działa spoko i trzaska zdjęcie za zdjęciem. Pomyślałam, że coś jest nie tak tylko z body czy z obiektywem, przeszłam się do szwagierki która również na nikona d3100. Podpięłam najpierw jej obiektyw do mojego body wszystko działa elegancko tak jak powinno, więc tu nie ma problemu, podpinam mój obiektyw to jej korpusu i jakie było moje zaskoczenie gdy obiektyw działa tak jak powinien a kolory są w porządku. Więc jeszcze raz złożyłam swój sprzęt i dalej ten sam problem. Manualnie działa, ale strasznie ciemne wychodzi wszystko, na automacie kręci, ustawia ale zdjęć nie robi. Czy ktoś mi może powiedzieć co zrobić? Jedyne sensowne wyjście zamień się obiektywami niestety nie wchodzi ono za bardzo w grę nie chcę robić jej problemu.