PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw na wakacje (krajobrazy)

Fun
08-05-2013, 06:39
Witam, w sierpniu jadę z rodzinką na wymarzone od 10 lat wakacje do Chorwacji. Jako, że jedziemy tam pierwszy raz i są to jak na razie wakacje życia, to chciałbym być w pełni usatysfakcjonowany z przywiezionych zdjęć. Na razie dysponuję D90 z kitem 18-105 i obawiam się, czy to wystarczy na taki wyjazd. Nie wiem, czego się spodziewać na miejscu...czy ten kit nie będzie za wąski, czy może za mały zoom ?..Wiem, że zaraz pewnie dostanę burę, że to ode mnie zależy co chcę focić, ale chciałbym zasięgnąć informacji od osób, które tam były i fotografowały krajobrazy i swoich bliskich...czego wam brakowało, i co byście zabrali na taki wyjazd..pozdr.

puszosław
08-05-2013, 07:36
Ja bym wziął kita (18-105) czyli to już masz, jasną stałkę ( 35 1.8 lub 50 1.8 - zależnie od upodobań a, że masz jak widzę D90 więc 50 1.8D możesz wyrwać nawet za 350zł) ewentualnie jakieś tele. wszystko zależy od budżetu, i tak jak już sam napisałeś:

to ode mnie zależy co chcę focić
Jeśli tele to zależnie od budżetu:
55-200VR
55-300VR
70-300VR
itd...

Radzę poszukać używek. Sam szklarnie zakupiłem z drugiej ręki :)

darkmajin
08-05-2013, 07:58
i co będziesz chodził z 2-3 szkłami? miałem jedne wakacje 8,35,85,70-300 i było mi mało.. poza tym że nie wiedziałem które przypiąć bo każdym szło fajne foty zrobić i tym że ważyło to razem dużo za dużo na lotnisku myśleli że jadę na 2 lata do afryki focić..

moja rada jeżeli już bierzesz lustro to bierz z nim szkło "allroundowe" wystarczy Ci to co masz, zawsze znajdziesz okazje na "szkoda że nie mam nic szerszego" i "szkoda że nie mam tele" ale jedziesz na wakacje wypocząć, a nie jako wielbłąd juczny...

puszosław
08-05-2013, 08:16
Nie przesadzajmy - Moim zdaniem 18-105 + jasna stałka to minimum, ale to zależy co kto lubi. A to już 2 szkła, więc jeśli twierdzisz ze dodatkowe 155g ( w przypadku nikkora 50 1.8D) zrobi z ciebie wielbłąda, to nie zazdroszczę wytrzymałości.

A co do tego :

"szkoda że nie mam nic szerszego" i "szkoda że nie mam tele"

100% racji i kwintesencji fotografii i istoty ludzkiej. Zawsze coś nam nie pasuje... :)

darkmajin
08-05-2013, 08:22
nie, akurat ja lubię być wielbłądem zawsze mam więcej niż potrzebuje :D, na co mu jasna portretówka (DX) to nie za bardzo wiem chyba że chce mieć ładny portret żony z zamazanym tłem Chorwacji.. nie wiem gdzie kolega jedzie jeżeli zamierza focić w nocy to prędzej coś szerokiego, a i tak czasy będą takie że lepiej statyw zabrać wyjdzie na to samo.. zostaje przy swoim kasa z obiektywu w kieszeń aparat w dłoń i bawić się.

puszosław
08-05-2013, 08:27
kasa z obiektywu w kieszeń aparat w dłoń i bawić się.

Okej przyznaję rację :D

Archibald6803
08-05-2013, 09:03
W Chorwacji , do tego co masz ( N 18-105 ) , przyda Ci się tylko i wyłacznie jeden dodatkowy obiektyw : obiektyw krajobrazowy. Może być ciemny . Sigma 10-20 ze zmiennym światłem lub Tokina 12-24 zbytnio portfela nie nadwyrężą a znacząco poprawią Ci możliwości uzyskania ciekawych kadrów. Każdy inny obiektyw MZ będzie zbędnym balastem.

zako
08-05-2013, 09:39
Szkło jak szkło - polar na pewno się przyda [byle nie na grzbiet] :)

puszosław
08-05-2013, 09:55
i ewentualnie jakaś szara połówka...

ale nie 0,5 siwuchy :P

Dho'ine
08-05-2013, 10:11
Ja obskoczyłem Zakopane z N35 i nie narzekam, wszystko się da, parę krajobrazów wpadło, wiadomo że nie jest to 10, ale coś z tego wyszło. Dodatkowo światło 1,8 co pomagało przy zdjęciach np w ciemniejszym miejscu, restauracji, kościele, itp. Odrobina wyobraźni, umiejętny kadr i można zrobić cuda (nie mówię tu o sobie tylko ogólnie :)) A lekkość i mobilność zestawu w moim przypadku D40 i 35 nieoceniona.

RAF7705
08-05-2013, 10:43
Ja bym przede wszystkim zaopatrzył się w statyw i lampę do doswietlenia pierwszego planu.
Zdjęcia wieczorem. , przy ognisku czy panorama jakiegoś widzoczku.
Statyw podstawa.
Jak kasy wystarczy to może stałke 35mm.
Miałem sigme 10-20.
D..... nie urywa.
Lepiej wyjdą dwa zdjęcia polaczone ze statywu na 18mm z nikkora.

puszosław
08-05-2013, 11:06
A że taki mały OT pozwolę sobie zrobić RAF7705 czym łączysz zdjęcia? potrzebował bym jakiś darmowy program do tego typu zabawy. Co polecasz?

Dho'ine
08-05-2013, 11:12
Coś mi się pomieszało, myślałem że masz N35. Myślę że 18-105 spokojnie wystarczy, jak ma VR to jeszcze lepiej, jak będziesz coś zwiedzał, jakieś muzea, kościoły gdzie nie ma za dużo światła to VR jak znalazł. Również polecam wziąć statyw, sam byłem w Chorwacji i zabrałem statyw, przydał się wieczorami, parę zdjęć nocnych wpadło, jakieś zachody słońca, choc wtedy byłem trochę zielony w temacie. Nie ma co szaleć i żąglować szkłami. Skoro to wyczekany wyjazd to trzeba się cieszyć z wyjazdu a nie zaprzątać głowę, jakie szkło teraz założyć.

darkmajin
08-05-2013, 11:13
tak lampa, statyw, może jakaś mała blenda,soft box itp ;)

@puszosław gimp nie wystarczy musi być jakiś specjalny program do łączenia ?

MiQ27
08-05-2013, 11:17
Hugin do łączenia zdjęć czy nawet panoram http://hugin.sourceforge.net/
A nawet Microsoftowcy coś mają, ponoć proste i skuteczne - http://research.microsoft.com/en-us/um/redmond/groups/ivm/ice/

puszosław
08-05-2013, 12:01
gimp nie wystarczy musi być jakiś specjalny program do łączenia ?

znaczy nie wiem jak ale ręcznie w gimpie to kiepsko chyba było by łączyć ale spróbuję. problem mam taki ze przez parę lat miałem dostęp do photoshopa, i niestety nabrałem nawyków.Nie potrafię się zbytnio odnaleźć w gimpie. tzn wiem co chcę osiągnąć, i jak to zrobić w ps (nawet prawie z zamkniętymi oczami) ale odpalam gimpa, szukam narzędzia/funkcji i mi przechodzi ochota na obróbkę.

kkokosz
08-05-2013, 12:25
Możesz jeszcze rozważyć zakup (używanego) 18-200 VRII, ale osobiście uważam, że jednak 18-105 + np. Sigma 10-20 powinno Ci do wszystkiego wystarczyć, a z szerokiego kąta będziesz zadowolony nawet po powrocie.

zako
08-05-2013, 12:44
i ewentualnie jakaś szara połówka...

ale nie 0,5 siwuchy :P

Słusznie - do takiej pojemności szkoda siadać :P

żółto-czarny
08-05-2013, 12:52
Statyw do Chorwacji to ja bym jednak zabrał, np. do długich czasów przy wodospadach :D Nie trzeba go mieć cały czas u pasa. Autor wątku napisał w tytule "krajobrazy", więc może bez błyskacza się obędzie :)

Fun
08-05-2013, 13:41
wielkie dzięki za taki szeroki odzew :) Jadę do Dalmacji w okolice Baska Voda, więc napewno wodospady Krka i jeziora Plitvickie będę focił :). Co do preferencji osobistych, to jednak stawiam na światło zastane. Po kilku dniach uzywania mojego zestawu wyłączyłem VR'a w kicie, bo robił mi lekkie mydło na obrazku. Nie boję się dobrych manuali, a napewno biorę pod uwagę wszystkie szkiełka na śrubokręt, o ile są warte zachodu :) Budżetu nie mam wielkiego, bo jednak 2 tyg. w Chorwacji dla 4 osób swoje w portelu zrobiło, a dodatkowo inwestuję w auto, gdyż musi być pewne na 100% na taki daleki wyjazd z rodzinką....Może więc ktoś ma dobre doświadczenie z jakimś szerokim obiektywem ze starszej gammy śrubokrętów ??...pozdr.

RAF7705
08-05-2013, 20:22
Ja używam hugin.
Jest darmowy i do składania panoram lepszy od ps' a.

zbyszekD7000
08-05-2013, 21:03
Witam, w sierpniu jadę z rodzinką na wymarzone od 10 lat wakacje do Chorwacji. Jako, że jedziemy tam pierwszy raz i są to jak na razie wakacje życia, to chciałbym być w pełni usatysfakcjonowany z przywiezionych zdjęć. Na razie dysponuję D90 z kitem 18-105 i obawiam się, czy to wystarczy na taki wyjazd. Nie wiem, czego się spodziewać na miejscu...czy ten kit nie będzie za wąski, czy może za mały zoom ?..Wiem, że zaraz pewnie dostanę burę, że to ode mnie zależy co chcę focić, ale chciałbym zasięgnąć informacji od osób, które tam były i fotografowały krajobrazy i swoich bliskich...czego wam brakowało, i co byście zabrali na taki wyjazd..pozdr.

Ja obskoczyłem, CHorwację, Grecję 2x, Sycylię, Maltę, Kanary, Maroco, i zawsze miałem ze sobą to co w stopce, a używałem 18-105 w 99%, tylko czasem 70-210 ale to z fanaberii i tylko raz 28-70 jak rozwaliłem 18-105, zawsze obowiązkowo zabieram statyw i bardzo często go używam bo wszędzie jest co focić nocami.
Z doświadczenia wiem że 18-105 w zupełności wystarcza, a największa zaleta że nie trzeba przepinać obiektywów, bo nie jest to poręczne podczas zwiedzania. Czasem fajnie by było mieć coś tak 10-24 jak tu koledzy pisali.
Dla mnie obowiązkowy zestaw to 18-105 i statyw, tym zrobisz wszystko co chcesz bez nieporęcznego przepinania obiektywów i tracenia na to czasu

petros
08-05-2013, 22:02
Niedawno wróciłem z wakacji. W torbie miałem N18-105, S8-16 oraz T70-300. Jeśli chcesz dokupić jeden obiektyw na wyjazd to zdecydowanie polecam jakiś szeroki kąt. Ja głównie używałem 18-105, mniej, ale nadal często S8-16, natomiast tele od święta. Jeśli będziesz miał na trasie zwiedzania jakieś ciekawe budynki, widoczki (a w Chorwacji pewnie tego trochę będzie ;) ) to szeroki kąt może być niezastąpiony w wielu sytuacjach.

knopers1
09-05-2013, 08:45
Ja polecam:
standartiwe szklo na codzien: N 18-105 lub T17-50 lub S17-50
Na wieczorowe spacery koniecznie jedno jasne szklo, ja mam N35 1,8
Oraz jakis UWA, tego brakowalo mi bardzo.

risto
09-05-2013, 10:53
Ja osobiście fotografie traktuje czysto hobbistycznie i dlatego na wakacje biorę wszystko bo mam czas na przepinanie zastanowienie się nad kadrem i czerpanie radości z tej zabawy;)

Do pstrykania rodzinnego to co masz Ci wystarczy.

Jak zależy Ci bardzo na widoczkach to coś szerokiego.

Ale ja osobiście wybrałbym jasną stałkę.

Fun
09-05-2013, 15:11
Dzięki za Wasze zdanie i pomysły..18-105 chyba będzie podstawową szklanką na wyjeździe, no chyba że trafi mi się jakaś taniutka 50-tka a pójdę chyba w stronę dokupienia lampy, ponieważ wczorajsze wojaże z aparatem w pełnym słońcu wykazały, że z tym obiektywem, bez doświetlenia pierwszego planu w piekielnym słońcu Chorwacji będzie trudno uzyskać poprawny obrazek....Dotychczas fociłem poczciwym Olkiem E20 i tam wszystko było łatwiejsze :))..ale Olek odszedł do krainy "zawsze udanych ujęć" i trzeba było zacząć nową przygodę z nowym system :/ pozdrawiam.