Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikkor 80-200/2.8 D ED problem z ostrością

Dariusz1985
07-05-2013, 21:41
Witam.

Posiadam obiektyw jak w tytule i zarazem problem z nim związany. Obiektyw od jakiegoś czasu przestał robić ostre zdjęcia w okolicach przysłony 2.8, a ostatnio trzeba go przymykać do 5.6 albo i wyżej żeby uzyskać w miarę względną ostrość. Zaznaczam że zdjęcia są równomiernie nieostre (mydlane) i raczej nie jest to problem samego AF-u chociaż mogę się mylić. Proszę o podpowiedzi czy jest szansa na przywrócenie w jakimś serwisie jego poprawnej ostrości od pełnej dziury i jakie mogą się z tym wiązać koszty.

P.S
Obiektyw nie spadł ani nie został narażony na jakiekolwiek uszkodzenia mechaniczne.

Pozdrawiam
Darek

darkmajin
08-05-2013, 07:34
Jeżeli masz w lustrze LV spróbuj ostrzyć na nim - sprawdzisz czy to nie aby pusia
wyostrz też ręcznie to z kolei powinno powiedzieć czy coś się w obiektywie nie poprzestawiało w sensie szkieł ( szansa jak 1/100 )...

....ale skoro po przymknięciu są ostre to na pewno AF bo GO jest w innym miejscu.. naprawa na pewno jest możliwa chociaż nie próbował bym serwisu nikona bo może Cię to wynieść lekko poza opłacalność jeżeli chodzi o naprawę w innych miejscach to w głowie widzę tylko nick TOP67 jeżeli nie on to przynajmniej będzie wiedział kto ;)

TOP67
08-05-2013, 09:37
Ja akurat wyspecjalizowałem się w wersji AF-S. Te bez silnika to Marcin_G. :)
Jeśli jakas soczewka się poluzowała, to może da się to zrobić w domowych warunkach. Ale bez kolimatora nie wyreguluje się tego na 100%. Zwykle naprawiam usterki elektro-mechaniczne, a nie optyczne.

Trzeba to najpierw zdiagnozować. Czyli test na LV, albo zdjęcie czegoś z wieloma planami. Dobra jest np. kostka brukowa pod lekkim kątem.

Dariusz1985
08-05-2013, 21:25
Dzięki za podpowiedzi. Zacznę od LV. Pozdrawiam