Zobacz pełną wersję : SB-700 oraz YN 460 II z wyzwalaczem - jak połączyć bezprzewodowo?
Busterlbn
07-05-2013, 21:40
Witam.
Kupiłem ostatnio dwie lampy, sabinkę 700 oraz chińczyka YN 460II. Dokupiłem wcześniej wyzwalacz RF603 i teraz mam taki mały problem. Ponieważ chciałem je wyzwalać bezprzewodowo, więc sb-700 wyzwalam lampą wbudowaną, jednak kiedy wepnę wyzwalacz od 460 to lampa otwiera się tylko minimalnie przez co nie można wyzwalać sabiny. I teraz powstaje pytanie, jak to ze sobą wszystko pogodzić? Są jakieś kostki na kablu, żeby po wpięciu w stopkę lampa wbudowana się otwierała do końca i ew do tego podpinać wyzwalacz?
Aha, i może poruszę drugi problem. Po podpięciu Samyanga 8 bez AE i SB-700 w trybie remote nie chce pstrykać zdjęć? Widziałem wątek z SB-800 i próbowałem ustawiać tak, jak ludzie tam radzili ale nie hula coś.
Pozdrawiam
Są, nawet z przenoszeniem iTTL-a http://fotozakupy.pl/akcesoria-lamp-blysk-/jjc-kabel-synchronizacyjny-ittl-nikon,8940s
Bez niego pewnie nawet tańsze. Ale i tak musiałbyś sprawdzić, czy nie będzie zawadzać.
Witam.
Kupiłem ostatnio dwie lampy, sabinkę 700 oraz chińczyka YN 460II. Dokupiłem wcześniej wyzwalacz RF603 i teraz mam taki mały problem. Ponieważ chciałem je wyzwalać bezprzewodowo, więc sb-700 wyzwalam lampą wbudowaną, jednak kiedy wepnę wyzwalacz od 460 to lampa otwiera się tylko minimalnie przez co nie można wyzwalać sabiny. I teraz powstaje pytanie, jak to ze sobą wszystko pogodzić? Są jakieś kostki na kablu, żeby po wpięciu w stopkę lampa wbudowana się otwierała do końca i ew do tego podpinać wyzwalacz?
Nie wiem czy uda ci się połączyć CLS i RF-603. Ja przynajmniej nie spotkałem kabli TTL (bo taki jest potrzebny do RF-603), które pozwoliły by na otworzenie lampy wbudowanej.
Zawsze możesz spróbować wyzwalać YN-460 w trybie S2.
Przynajmniej z D7000 tak bez problemu wyzwalam YN-560 i Nissina Di622.
Aha, i może poruszę drugi problem. Po podpięciu Samyanga 8 bez AE i SB-700 w trybie remote nie chce pstrykać zdjęć? Widziałem wątek z SB-800 i próbowałem ustawiać tak, jak ludzie tam radzili ale nie hula coś.
Pozdrawiam
W D90 nie będziesz miał TTL-a - czy to z lampą na aparacie, czy zdalną w CLS przy obiektywach bez procesora.
Zostaje Ci tylko manualne ustawianie mocy lampy zdalnej.
Kupiłem ostatnio dwie lampy, sabinkę 700 oraz chińczyka YN 460II. Dokupiłem wcześniej wyzwalacz RF603 i teraz mam taki mały problem. Ponieważ chciałem je wyzwalać bezprzewodowo, więc sb-700 wyzwalam lampą wbudowaną, jednak kiedy wepnę wyzwalacz od 460 to lampa otwiera się tylko minimalnie przez co nie można wyzwalać sabiny. I teraz powstaje pytanie, jak to ze sobą wszystko pogodzić?
1) dokupić odbiornik RF603, obie lampy M, na odbiornikach
2) sb700 w M na odbiorniku, YN460II fotocela S1 (tylko fotocela w 460 jest "taka sobie", może nie łapać)
3) YN460II na odbiorniku, sb700 -> patrz instrukcja, strona D3, D18 (podpowiedź: "tryb SU-4")
Dla 2 i 3 lampy muszą "widzieć" swoje błyski
Busterlbn
08-05-2013, 13:51
Dzięki za odpowiedzi. Opcja numer 3 od @r_m'a wygląda ok. 460 na odbiorniku, sb-700 tryb su-4. Na wszelki wypadek domówiłem jeszcze jeden odbiornik ;) Jeszcze pytanie żeby rozwiać moje wątpliwości, w takiej konfiguracji sb-700 będzie miało pracowało w TTL czy samoczynnie będzie zmieniać tryb na M?
Dzięki za odpowiedzi. Opcja numer 3 od @r_m'a wygląda ok. 460 na odbiorniku, sb-700 tryb su-4. Na wszelki wypadek domówiłem jeszcze jeden odbiornik ;) Jeszcze pytanie żeby rozwiać moje wątpliwości, w takiej konfiguracji sb-700 będzie miało pracowało w TTL czy samoczynnie będzie zmieniać tryb na M?
Przy SU-4 jest tylko manual.
Busterlbn
08-05-2013, 15:01
Okej, dzięki. Bo po spięciu wszystkiego i ustawieniu w body C> grupa a TTL i tak samo na sb-700 (grupa A>TTL) błyska ale właśnie nie wiedziałem, czy w Manualu czy z TTL. Dzięki jeszcze raz.