Zobacz pełną wersję : Lampa Topca 325 cs do D80?
aniolek2265
07-05-2013, 20:01
Mam nadzieję, że nie zostanę zlinczowana za to pytanie, ale nie znalazłam odpowiedzi ani na forum ani w necie ;/ Mąż z pracy przyniósł mi lampę Topca 325 cs. Zanim zdążyłam powiedzieć, że najpierw poczytam czy można ją do mojego Nikona podpiąć on już to zrobił i "cykał" zdjęcia. Lampa działa z aparatem, ale chcę wiedzieć czy można jej używać z D80? Nie chciałabym, żeby uszkodziła w jakikolwiek sposób mojego nikona ;)
Najlepiej sprawdzić miernikiem napięcie na stopce. Jednak z tego co mi wiadomo, to lampa należy do nowszych, gdzie napięcie jest już niskie i nie powinna nic popsuć.
Z resztą Topca 320 (starszy model) też miała napięcie niższe od maksymalnego dopuszczalnego dla nikona.
Topca 325 BC ma napięcie na stopce 26V więc CS będzie miała podobnie.
aniolek2265
07-05-2013, 21:09
Jak zmierzyć napięcie skoro na stopce jest tylko jedno złącze?
Są dwa, jedno na środku, a drugie w rowku stopki. Sprawdź dokładnie.
A... i napięcie powinno się mierzyć w momencie wyzwalania lampy - zwykły, najtańszy miernik zazwyczaj nie będzie w stanie tego zmierzyć.
W większości lamp, w których nie ma pełnej izolacji stopki, napięcie na stykach jest znacznie większe w czasie wyzwalania.
A... i napięcie powinno się mierzyć w momencie wyzwalania lampy - zwykły, najtańszy miernik zazwyczaj nie będzie w stanie tego zmierzyć.
W większości lamp, w których nie ma pełnej izolacji stopki, napięcie na stykach jest znacznie większe w czasie wyzwalania.
"W czasie wyzwalania" zazwyczaj jest bardzo niskie, wysokie jest chyba w momencie gotowości do wyzwalania? ;)
"W czasie wyzwalania" zazwyczaj jest bardzo niskie, wysokie jest chyba w momencie gotowości do wyzwalania? ;)
W większości lamp najwyższe jest w momencie wyzwolenia - czyli w monencie, kiedy uwalniana jest energia z kondensatora.
National PE-256 - napięcie w czasie ładowania - 10-30V, po naładowaniu 80V, w momencie wyzwolenia - 240V, wg. specyfikacji lampy 270V, więc albo już lampa wysiada, albo impuls za krótki, aby miernik poprawnie zarejestrował.
Próbowałem mierzyć miernikiem te lampę - pokazuje około 3,5v, ale to chyba zły wynik, bo upaliłem nią 2 odbiorniki Youngnuo. Lampa jednak nie powinna uszkodzić aparatu, bo robiłem nia zdjęcia Olympusem, Nikonem, a ostatnio znajomy Canonem. Tylko... to niestety taki substytut lepszej lampy. Niby błyska ale w ciemnościach z powtarzalnością i precyzją doświetlania jest różnie...
aniolek2265
09-05-2013, 14:30
Dziękuję za wiadomości. Zdjęcia z lampą wydają mi się średnie i jakość średnia , ładne tylko z bardzo bliska (światło odbite od białego sufitu). Na szczęście wpadła niespodziewana gotówka i już zamówiłam SB600 :) muszę znaleźć jeszcze jakieś rady jak jej używać ;)
Najlepsze znajdziesz tu (http://chomikuj.pl/viko/*e2*96*ba+HOBBY+*e2*97*84/Fotografia/Sprz*c4*99t/Nikon+SB-600+Instrukcja+obs*c5*82ugi+PL,397623071.pdf)