Zobacz pełną wersję : Nikkor AF 50/1.4 D
Jak mogę ustawić wartość przysłony w wyżej wypisanym obiektywie, ponieważ, kiedy "zwalniam" blokadę i z f16 chciałabym przejść na f1.4, bądź chociażby f8 to nie mogę zaciągnąć z powrotem tej blokady. A kiedy obiektyw jest wkręcony do korpusu (D90) to po ustawieniu f16 jest wszystko ok, ale jak tylko to zmieniam w obiektywie to na panelu wyświetlacza zamiast wartości przysłony wyświetla się coś w stylu fEE i oczywiście nie mogę"zaciągnąć'' blokady. Prosiłabym bardzo o wytłumaczenie co robię nie tak. Z góry bardzo państwu dziękuję :)
przyslone zmienia sie kolkiem z przodu
1. Ustawiasz na f/16,
2. Blokujesz suwakiem
3. Przypinasz do puszki
4. Kręcisz przednim pokrętłem w aparacie i zmieniasz przysłonę w zakresie f/1.4 - f/16.
W D90 nie ma innej możliwości. Poza oczywiście kombinacjami z zaklejaniem styków i pracą w trybie M, bez pomiaru światła, ale za to z kręceniem pierścieniem przysłony.
Pisząc krótko masz dwie możliwości:
1. kiedy chcesz sterować przesłoną z body wtedy ustawiasz na obiektywie f/16 i załączasz blokadę, wtedy przypinasz obiektyw i sterujesz kółkiem w body,
2. jak chcesz sterować przesłoną z obiektywu to wtedy nie zapinasz blokady, ale nie możesz sterować przesłony kółkiem w body i na wyświetlaczu górnym nie podaje Ci wartości przesłony.
Wszystko z Twoim obiektywem jest OK.
adriansocho
07-05-2013, 14:26
Czy w ogóle którykolwiek z aparatów cyfrowych (Nikona) pozwala zmieniać przysłonę z pokrętła na obiektywie (chodzi o obiektywy z procesorem)?
jasne. sluzy do tego stosowna funkcja w menu
Ustawiłam wartość przysłony f1.4 na obiektywie, ale nie mogę zrobić zdjęcia, chyba pozostaje mi kręcenie pokrętłem przednim :(
Czy w ogóle którykolwiek z aparatów cyfrowych (Nikona) pozwala zmieniać przysłonę z pokrętła na obiektywie (chodzi o obiektywy z procesorem)?
D200 i nowsze tej lub wyższej klasy. Nie wiem jak D7000 i D7100, ale skoro mają pomiar z manualami, to zakładam, że też pozwalają. Jedna uwaga tylko. Wyświetlacz podaje wtedy tylko pełne działki przysłony, nawet jak ustawisz pierścień pomiędzy.
Pomiar światła oczywiście jest prawidłowy.
Ustawiłam wartość przysłony f1.4 na obiektywie, ale nie mogę zrobić zdjęcia, chyba pozostaje mi kręcenie pokrętłem przednim :sad:
Czytasz posty czy tylko piszesz?
Ustawiłam wartość przysłony f1.4 na obiektywie, ale nie mogę zrobić zdjęcia, chyba pozostaje mi kręcenie pokrętłem przednim :(
o matko... ustaw f16 i zablokuj. przyslone zmieniaj kolkiem z przodu. innej opcji NIE MA przy Twojej puszce
jest jakis problem z kreceniu kolkiem z przodu?
Ustawiłam wartość przysłony f1.4 na obiektywie, ale nie mogę zrobić zdjęcia, chyba pozostaje mi kręcenie pokrętłem przednim
Na obiektywie musisz ustawić maksymalną przysłonę, zablokować i więcej tego pierścienia nie używać. Przysłoną zmieniasz pokrętłem przednim w body używając trybu M lub A.
Wydaje mi się że w trybie m można zmieniać też na obiektywie ale albo jedno albo drugie.
Na pewno nie oba naraz.
Wydaje mi się że w trybie m można zmieniać też na obiektywie ale albo jedno albo drugie.
Na pewno nie oba naraz.
Masz rację, wydaje Ci się.
W przypadku D90, bez zaklejenia styków nie ma opcji, żeby w obiektywie z prockiem zmieniać przysłonę za pomocą pierścienia. W puszkach, które współpracują z manualami można sobie sposób sterowania przysłoną ustawić w menu aparatu.