Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Jeszcze w styczniu
JaroPienza
07-05-2013, 00:42
Dokładnie tak było jeszcze w styczniu.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img823.imageshack.us/img823/5580/web800pxl205898.jpg)
Chętnych na plener w październiku w Toskanii zapraszam do kontaktu na meila
[email protected]
Adam Majchrzak
07-05-2013, 01:33
Pagórki na pierwszym planie podobają mi się najbardziej.
Natomiast sama osada wygląda bardzo graficznie, przedziwnie tam się światło układa.
Lasy i wzgórza na horyzoncie oraz niebo w porównaniu do reszty foty mam wrażenie potraktowane po macoszemu.
Chciałbym się zapytać Ciebie całkiem poważnie, czy w tej Toskanii nie ma innych miejscówek?
Mam wrażenie, że większość fotografii jakie pokazujesz pochodzą z jednego regionu.
Powtarzający się motyw, który pomimo, iż w większości przypadków świetny technicznie zupełnie nie porywa.
Mam nadzieję, że wiesz o czym mówię... ;)
Pozdrawiam! =]
JaroPienza
07-05-2013, 14:43
Pagórki na pierwszym planie podobają mi się najbardziej.
Natomiast sama osada wygląda bardzo graficznie, przedziwnie tam się światło układa.
Lasy i wzgórza na horyzoncie oraz niebo w porównaniu do reszty foty mam wrażenie potraktowane po macoszemu.
Chciałbym się zapytać Ciebie całkiem poważnie, czy w tej Toskanii nie ma innych miejscówek?
Mam wrażenie, że większość fotografii jakie pokazujesz pochodzą z jednego regionu.
Powtarzający się motyw, który pomimo, iż w większości przypadków świetny technicznie zupełnie nie porywa.
Mam nadzieję, że wiesz o czym mówię... ;)
Pozdrawiam! =]
"Po macoszemu" co według twojej opinii to znaczy? Wszystko było obrabiane selektywnie na krzywych lub poziomach.
Światło układa się jak widać nie ode mnie to zależy, a poza tym mnie się podoba.
Motyw się nie powtarza zbytnio, tylko ty może się tak przyglądasz dość pobieżnie. Tak aby znaleźć coś co ci się nie podoba. Twoja sprawa, a ja krytykę przyjmuję.
Fotografie pochodzą z regionu w którym mieszkam i mam fazę na pokazywanie akurat tego. Poza innymi istotnymi rzeczami.
Masz ochotę oglądać coś innego zapraszam na plener i zrobisz takie jak ci się podoba:) Całkiem poważnie.
Nie porywa to już zależy od tego kto ogląda .... chyba wiesz co mówię?? ;)
Adam Majchrzak
07-05-2013, 17:13
"Po macoszemu" to znaczy, że odstaje w jakości od reszty fotki, a może tamta część jest najbardziej naturalna?
Widzę jak układa się światło, i bardzo wiele na tej fotce zależało od Ciebie, tym bardziej mogę stwierdzić, że osada wygląda jak grafika.
Zdaje sobie sprawę, że gdyby się Tobie nie podobało nie wrzucałbyś tego na forum.
Motyw powtarza się często, i nie szukam niczego na siłę co mi się nie podoba.
Czytasz bardzo wybiórczo...
Jak już wcześniej napisałem, foty są dobre techniczne, jednak tak naprawdę nic nowego nie pokazujesz, wiem o czym mówię ;)
Miłego plenerowania, pozdrawiam. =]
Przychylam się do opinii kolegi powyżej. Myślę, że cały sęk w tym, że zbyt często w swoje kadry wkomponowujesz właśnie tę budowlę co i na tym zdjęciu. Z drugiej strony jednak ile mozna robić zdjęć kamieniom czy drzewom itd. W rezultacie gdy dany temat jaki autor eksploatuje bardzo często w swoich pracach w końcu będzie się zlewać się z jego imieniem, niektórych to wtedy zaczyna nużyć. W mojej ocenie nadmierne eksploatowanie zbliżonej tematyki jest niebezpieczne dla autora o tyle o ile zależy mu na uznaniu i ciągłej adoracji publiczności.
JaroPienza
07-05-2013, 23:08
To nie ta sama budowla co zawsze. Jeżeli się mylę to proszę mi to pokazać.
Jedynym wyjściem więc jest pokazywanie tylko tym co to się ciągle podobają moje zdjęcia? Bo ja miejsca zamieszkania nie zmienie
Ehhh "nikoniarze"
Masz rację, to nie są te same ale dopiero to dostrzegłem przeglądając ponownie rozpoczęte przez Ciebie wątki. Wniosek jednak nadal nasuwa się taki sami: te budowle w tej scenerii są do siebie bardzo zbliżone i laik dopiero ponownym roztrząsaniu Twoich zdjęć może to dostrzeże. Nie jesteś jedynym, któremu zarzuca się powielanie po raz wtóry tej samej tematyki, może czas do tego przywyknąć i dalej robić swoje. Twój wybór.
JaroPienza
08-05-2013, 13:52
Faktycznie pora przestać publikować :)
Troche odpoczynku wszystkim pomoże