PDA

Zobacz pełną wersję : [Lightroom] Podstawowe informacje dla chętnych

kkokosz
06-05-2013, 22:12
Hej!

Opublikowałem kilka części opisu do Lightrooma - jak używać, jakie ma funkcje itp. Być może komuś będzie to przydatne, więc podaję linki:

Część 1 (http://ladaco.blogspot.com/2013/04/cyfrowa-ciemnia-czesc-1.html)
Część 2 (http://ladaco.blogspot.com/2013/05/cyfrowa-ciemnia-czesc-2.html)
Część 3 (http://ladaco.blogspot.com/2013/05/cyfrowa-ciemnia-czesc-3.html)
Część 4 (http://ladaco.blogspot.com/2013/05/cyfrowa-ciemnia-czesc-4.html)

Na ukończeniu jest część piąta, w razie zainteresowania zamieszczę w tym wątku link do niej. Oczywiście wszelkie merytoryczne uwagi i sprostowania będą mile widziane :)

edit:
Część 5 (http://ladaco.blogspot.com/2013/05/cyfrowa-ciemnia-czesc-5.html)
Część 6 (http://ladaco.blogspot.com/2013/05/cyfrowa-ciemnia-czesc-6.html)
Część 7 (http://ladaco.blogspot.com/2014/04/e-cyfrowa-ciemnia-czesc-7.html)
Część 8 (http://ladaco.blogspot.com/2014/07/e-cyfrowa-ciemnia-czesc-8.html)

zbyszekD7000
06-05-2013, 22:20
Jasne że zamieszczaj, przydadzą się, chwała ci za to. :-)

darjo1
07-05-2013, 15:20
Też czekam na dalsze części. Jako kompletny laik obróbki, uważam twoją pracę za bardzo pomocną.
Dzięki.

aliant
07-05-2013, 21:31
Świetny pomysł. Prosimy o więcej :)

picia78
07-05-2013, 21:44
Git pomysł, na pewno będę stałym czytelnikiem, biorę się za lekturę :)

fumio
07-05-2013, 22:00
Fajnie zrobione. Już dodałem do zakładek. Dzięki.

Pozdr.

kkokosz
07-05-2013, 22:08
Dzięki wszystkim za miłe słowa :) Postaram się jeszcze co nieco dopisać - w części piątej będzie o filtrach, wyszukiwaniu i kolekcjach :) Pozdrawiam!

zbyszekD7000
07-05-2013, 22:44
Czekamy na V

foto4deg
07-05-2013, 23:54
Ooo, tego mi było trzeba :) Przyłączam się do kolegów - prosimy o więcej :)

foto.art1
08-05-2013, 10:52
LightRoom'a znam ale uważam że te informacje to świetna robota i pomoc dla wszystkich, rownież do usystematyzownia wszystkiego dla tych którzy już znają program.
Ogólnie, świetny pomysł i robota. Dziękuję.

picia78
08-05-2013, 14:50
Zacząłem czytać twój poradnik i o to w części drugiej napotkałem oto taki błąd, dość istoty jak mi się wydaję :

"Exposure – nazwa jest trochę myląca, bo ekspozycja jest ustalana w momencie wykonania zdjęcia i nie sposób jej zmienić, ale przyjmijmy, że chodzi po prostu o korekcję stopnia naświetlenia; przesuwając suwak w prawo, rozjaśniamy zdjęcie (tak, jakbyśmy w aparacie zastosowali wyższe ISO – analogia o tyle dobra, że również tutaj pojawiają się szumy, najbardziej widoczne w ciemnych obszarach); przesuwając suwak w lewo, ściemniamy zdjęcie. Korygując to ustawienie, warto obserwować histogram, aby nie doprowadzić do przepaleń lub niedoświetleń. "

to dobrze napisane jest, to jest ekspozycja :)
a Tobie najzwyczajniej chodziło o kompozycję :)

Przepraszam, że poprawiłem autora, cały szacunek za kawał świetnej roboty ;)
pozdrawiam :)

Panerai
08-05-2013, 17:46
KKOKOSZ - Bardzo Dziękuję, proszę o więcej.

Andrzej1974
08-05-2013, 20:26
Szacunek i wielkie podziękowania! :-)
Niedawno sobie ściągnąłem trial-a LR i nie było czasu się nim pobawić. Dzięki Twoim artykułom muszę się zmobilizować...

kkokosz
08-05-2013, 20:55
to dobrze napisane jest, to jest ekspozycja :)
a Tobie najzwyczajniej chodziło o kompozycję :)

Tu się nie zgodzę, to nie jest ekspozycja :) Na ekspozycję składa się np. czas naświetlania, którego już nie skorygujemy suwaczkiem "Exposure" (tak, dłuższy czas to jaśniejsze zdjęcie, ale też możliwość np. kreatywnego rozmazania zdjęcia). To raczej takie bardziej inteligentne rozjaśnienie/przyciemnienie, tak naprawdę pasuje mi tu bardziej "wirtualne ISO" - zwróć uwagę, że podobnie jak przy zwiększaniu ISO w aparacie, także tutaj rosną szumy. Więc podtrzymuję swoją tezę, że suwak "Exposure" nie daje nam PEŁNEJ możliwości korekcji ekspozycji.

Za wszystkie uwagi serdecznie dziękuję i postaram się "na dniach" wrzucić część V :)

Bielack
08-05-2013, 21:01
Czy na blogspocie masz możliwość dodania do sidebara, na górze, tuż pod wyszukiwarką widgetu "Ostatnie wpisy"? Dodatkowo przydaje się też lista kategorii i mądre dodawanie wpisów do nich. W tej chwili masz jedną, baaardzo długą stronę - i żadnego sposobu dotarcia na skróty do tekstów o LR. Gdy sobie otworzę Twój pierwszy post tutaj jest mi łatwo, ale to nie tędy droga; Przyjdą userzy z Google czy innej wyszukiwarki, być może zainteresuje ich temat - skąd mają wiedzieć, że napisałeś coś więcej? Warto o tym pomyśleć, jeśli planujesz dłuższą przygodę z aktywnym blogowaniem ;-)

PS.
Dodatkowo polecę "podobne wpisy" pod każdym postem - blogspot ma to świetnie rozwiązane, przynajmniej na tych blogach które czasami odwiedzam.

kkokosz
08-05-2013, 21:54
Czy na blogspocie masz możliwość dodania do sidebara, na górze, tuż pod wyszukiwarką widgetu "Ostatnie wpisy"? Dodatkowo przydaje się też lista kategorii i mądre dodawanie wpisów do nich. W tej chwili masz jedną, baaardzo długą stronę - i żadnego sposobu dotarcia na skróty do tekstów o LR.
Możliwość dotarcia do wcześniejszych wpisów jest w pasku po prawej stronie bloga - jest tam archiwum z wszystkimi wpisami, wyszukiwarka, lista etykiet i lista 10 najpopularniejszych postów. Myślę, że to wystarcza do wyszukania postów - staram się każdy wpis opatrywać odpowiednimi etykietami, więc po wpisaniu do wyszukiwarki na blogu ciągu "cyfrowa ciemnia" lub "lightroom" można szybko znaleźć posty, w których się odnoszę do tego programu ;) Wydaje mi się to całkiem wystarczające :)

PS.
Dodatkowo polecę "podobne wpisy" pod każdym postem - blogspot ma to świetnie rozwiązane, przynajmniej na tych blogach które czasami odwiedzam.
A tutaj nie wiem, jak takie coś dodać i jak to wygląda - mógłbyś podać przykład blogu z takim rozwiązaniem albo nazwę gadżetu?

Davit
09-05-2013, 17:24
bardzo fajny projekt. Jednak istanieje już szczegółowy opis-poradnik wraz ze zdjeciami i opisami z LR na pewnym portalu.

kkokosz
09-05-2013, 19:10
Jednak istanieje już szczegółowy opis-poradnik wraz ze zdjeciami i opisami z LR na pewnym portalu.

Bez wątpienia. Jest też mnóstwo wideoporadników, sztuczek na YT i innych pomocy. Są też książki do Lightrooma. Jest dokumentacja. A mimo to ciągle pojawiają się pytania o podstawy :) Poza tym, każdy autor na co innego zwraca uwagę i inaczej potrafi wykorzystać dostępne narzędzia. Moje opisy nie są ani bardzo szczegółowe, ani tym bardziej kompletne - mają raczej zaciekawić i zachęcić do wypróbowania. Bo ponad rok temu ja sam byłem bardzo sceptycznie nastawiony do Lightrooma, a jego filozofia pracy wcale do mnie nie przemawiała. Przełamałem się jednak i nie żałuję, a że ze strony znajomych pojawiły się pytania o różne elementy programu, to zamiast opisywać je n-razy w mailach lub szukać po innych stronach, postanowiłem wrzucić te informacje na bloga :D Zaręczam też, że są to opisy autorskie, nie zaczerpnięte z żadnego innego miejsca w sieci.

Bielack
09-05-2013, 20:42
Możliwość dotarcia do wcześniejszych wpisów jest w pasku po prawej stronie bloga - jest tam archiwum z wszystkimi wpisami, wyszukiwarka, lista etykiet i lista 10 najpopularniejszych postów. Myślę, że to wystarcza do wyszukania postów[...]
Gdyby to, co masz teraz wystarczało, nie zadawałbym sobie trudu by podpowiadać Ci inne, sprawdzone rozwiązania. Zawodowo mam do czynienia z blogowaniem, dlatego proponuję coś, co naprawdę działa. Ale nie będę na siłę zmuszał :-)

A tutaj nie wiem, jak takie coś dodać i jak to wygląda - mógłbyś podać przykład blogu z takim rozwiązaniem albo nazwę gadżetu?
Blog może nie do końca fotograficzny, ale na blogspocie: http://www.alinarose.pl/ (opcja "You might also like" pod każdym wpisem) i próba przeniesienia tego na "zwykłego" Wordpressa: http://estyl.pl/blog/ (Pod każdym wpisem jako "Powiązane posty").

kkokosz
09-05-2013, 21:56
Gdyby to, co masz teraz wystarczało, nie zadawałbym sobie trudu by podpowiadać Ci inne, sprawdzone rozwiązania. Zawodowo mam do czynienia z blogowaniem, dlatego proponuję coś, co naprawdę działa. Ale nie będę na siłę zmuszał :-)
Nie o to chodzi - po prostu spośród najpopularniejszych dostępnych gadżetów wykorzystałem wszystkie, aby ułatwić odszukiwanie informacji. Nie znalazłem takiego, o którym piszesz - ale oczywiście jest możliwe, że istnieje gdzieś wśród tysiąca dostępnych.

Blog może nie do końca fotograficzny, ale na blogspocie: http://www.alinarose.pl/ (opcja "You might also like" pod każdym wpisem) i próba przeniesienia tego na "zwykłego" Wordpressa: http://estyl.pl/blog/ (Pod każdym wpisem jako "Powiązane posty").
Ten gadżet wypróbowałem (dzięki!) - ale co zrobić, żeby cokolwiek pojawiło się w jego obszarze? To się wypełni automatycznie po jakimś czasie? Miałem nadzieję, że to działa tak, że przeszukuje bloga i na podstawie etykiet dobiera podobne wpisy. Na razie jednak pod każdym postem mam po prostu pustą ramkę...

kkokosz
10-05-2013, 21:21
Jest już dostępna Część 5 (http://ladaco.blogspot.com/2013/05/cyfrowa-ciemnia-czesc-5.html) :)

National
10-05-2013, 22:04
Oj przydatne przydatne ale ja czekam na pięć.

Panerai
12-05-2013, 00:31
Dziękujemy ! !

piotr-21a
24-05-2013, 11:13
Dla mnie super lektura. Pomimo, iż mam książkę Kena Rockwella, to znalazłem kilka ciekawostek w Twoim (kkokosz) opisie LR. Mam jeszcze być może prozaiczne pytanie:
Jak zrobić pokaz slajdów w LR aby odtworzyć go potem na większości DVD i tp.?
W książce Rockwella jest to opisane dość słabo bo wiem tylko jak to zapisać w PDF.
Z góry dzięki za odpowiedź.

kkokosz
24-05-2013, 19:02
Dla mnie super lektura. Pomimo, iż mam książkę Kena Rockwella, to znalazłem kilka ciekawostek w Twoim (kkokosz) opisie LR. Mam jeszcze być może prozaiczne pytanie:
Jak zrobić pokaz slajdów w LR aby odtworzyć go potem na większości DVD i tp.?
W książce Rockwella jest to opisane dość słabo bo wiem tylko jak to zapisać w PDF.
Z góry dzięki za odpowiedź.

Hm, nie korzystałem zbyt często z modułu Slideshow, więc trudno mi odpowiedzieć na Twoje pytanie - być może znajdziesz odpowiedź tutaj (http://tv.adobe.com/watch/getting-started-with-adobe-photoshop-lightroom-4/lightroom-4-publish-a-slideshow/).

Natomiast wypróbowałem "na szybko" eksport i udało mi się bez problemu wygenerować plik wideo mp4 z podkładem muzycznym. Nie wiem, czy ten format jest do odtworzenia na większości DVD - podejrzewam, że nowsze odtwarzacze dadzą radę, a zawsze można poszukać ewentualnie narzędzia do wypalania płyt sctricte DVD, które pewnie taki mp4 "łyknąć" bez problemu :) Ale przyznam, że pobudziłeś moją ciekawość i przyjrzę się chyba bliżej modułowi Slideshow (a jeśli się przyjrzę, to pewnie też go trochę opiszę) :)

MarcinElb
24-05-2013, 19:14
Świetna robota, czekam na kolejne części.

Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2

zbyszekD7000
24-05-2013, 19:37
Dziękuje i staram się rozprzestrzeniać link do Twojej strony

kkokosz
24-05-2013, 20:39
Dziękuje i staram się rozprzestrzeniać link do Twojej strony

:D Dzięki ;) Przypomnę tylko, że nie wszystkie wpisy dotyczą Lightrooma ;)

kkokosz
26-05-2013, 18:31
Opublikowałem część szóstą (http://ladaco.blogspot.com/2013/05/cyfrowa-ciemnia-czesc-6.html) Cyfrowej ciemni, a w niej kilka informacji na temat tworzenia pokazu slajdów w Lightroomie :)

warpman
26-05-2013, 20:02
Dzięki darjo1, bardzo pomocne linki i kawał dobrej roboty. Rzuciłeś snop światła w ciemności ;)

zbyszekD7000
26-05-2013, 20:52
Super, wielkie dzięki, bardzo przydatny i przystępny poradnik inne Twoje publikacje z resztą również

piotr-21a
29-05-2013, 21:51
Kkokosz dzięki za wyjaśnienie modułu slajdów. Przekonwertowałem sobie do avi i jest dobrze.

kkokosz
30-05-2013, 16:58
Cieszę się, jeśli się podoba :)

zbyszekD7000
22-07-2013, 13:10
Witam, napotkałem wydaje się banalny problem, ale jednak.
Jak zrobić kadrowanie zachowując proporcje (z Shiftem) ale żeby ze zdjęcia poziomego zmienić kadrowanie na pionowe chodzi oczywiście o zachowanie proporcji boków - obrót zdjęcia obraca też sposób kadrowania i jakoś nie umię tego znaleźć.

Slon
22-07-2013, 13:12
Witam, napotkałem wydaje się banalny problem, ale jednak.
Jak zrobić kadrowanie zachowując proporcje (z Shiftem) ale żeby ze zdjęcia poziomego zmienić kadrowanie na pionowe chodzi oczywiście o zachowanie proporcji boków - obrót zdjęcia obraca też sposób kadrowania i jakoś nie umię tego znaleźć.

x

zbyszekD7000
22-07-2013, 13:13
Użyć X ?

Slon
22-07-2013, 13:15
nie, wyrwij z klawiatury :D ;)
jasne, ze uzyc (wdusic na klawiaturze przy funkcji kadrowania)

zbyszekD7000
22-07-2013, 13:17
wielkie dzięki, sądziłem że jest to proste ale nie wiedziałem jak;-)

Andrzej1974
23-07-2013, 18:55
Opublikowałem część szóstą (http://ladaco.blogspot.com/2013/05/cyfrowa-ciemnia-czesc-6.html) Cyfrowej ciemni [...]

Dzięki tej lekturze polubiłem LR :-)

pawelek69
23-07-2013, 21:54
Świetnie zrobione.Na coś takiego czekałem.SUPER.Czekam na kolejne.Pozdrawiam.

zbyszekD7000
14-08-2013, 22:49
a mam kolejne pytanie,
Tworzenie wirtualnej kopii zdjęcia, fajna sprawa, ale jak potem wyexportować same wirtualne kopie jakoś nie mogę tego ogarnąć chodzi mi oczywiście o export seryjny wielu zdjęć

RobertMiernik
15-08-2013, 09:29
Oznaczaj je kolorem, flagą, gwiazdkami i przefiltruj po tym oznaczeniu

zbyszekD7000
15-08-2013, 11:54
Tylko w taki sposób, nie da się jakoś po rozszerzeniu ?

kkokosz
15-08-2013, 12:05
Wyświetlasz filtry atrybutów i tam po prawej stronie masz trzy ikonki: master photos, virtual copies i videos. Klikasz na "virtual copies" i masz w widoku tylko wirtualne kopie. Zaznaczasz wszystkie i eksportujesz :)

RobertMiernik
15-08-2013, 12:26
A masz w lightroomie filtrowanie po rozszerzeniu?

zbyszekD7000
15-08-2013, 12:29
Kkokosz - wielkie dzięki, o to mi chodziło ;-)

rul3z
15-08-2013, 12:40
i ja mam pytanko, Które suwaczki odpowiadają za wszędobylska biel na niektórych zdjęciach ślubnych?

zbyszekD7000
15-08-2013, 12:52
a mam jeszcze pytanko o zabezpieczenia, chodzi mi o zapisanie obrobionych zdjęć i zachowanie historii obróbki, wiem że można zapisać w formacie lightrooma czyli DNG ale jak rozumiem jest to historia razem ze zdjęciem, czyli plik będzie dość spory, a czy można zapisać samą historię obróbki tak aby potem w przyszłości dograć oryginalnego neff'a i będą i mieć całą obróbkę.
Jest też funkcja backupu w lihgfroomie, co ona tak naprawdę na backupuje ?

kkokosz
15-08-2013, 15:14
@rul3z - nie wiem, co rozumiesz przez "wszędobylską biel", więc trudno się jakoś odnieść. Można zawsze podnieść wartość "Exposure" i jednocześnie zmniejszyć "Shadows" lub "Blacks", można też podnieść "Highlights" i "Whites"; suwakiem "Clarity", przesuwanym w lewo można dodać pewnej miękkości, można też popracować na krzywych. Ciężko powiedzieć, jaki efekt masz na myśli, a jeśli piszesz o zdjęciach ślubnych, to zapewne nie da się obrobić po prostu jednym czy dwoma suwaczkami.

@zbyszekD7000 - tutaj ponownie - nie wiem, o jakiej historii obróbki piszesz; można bez problemu przenieść ustawienia jednego zdjęcia na inne (wystarczy zsynchronizować dane w widoku "Develop" - pisałem o tym tutaj (http://ladaco.blogspot.com/2013/05/cyfrowa-ciemnia-czesc-3.html)). Jeśli chcesz zachować dane obróbki, możesz włączyć w "Catalog settings", zakładka "Metadata" ustawienie "Automatically write changes into XMP". Wtedy nie musisz konwertować pliku na DNG, a do każdego obrobionego RAWa czy JPGa będzie dołączany plik o takiej samej nazwie, tylko rozszerzeniu XMP, w którym zostaną zachowane wszystkie ustawienia. Wystarczy zatem archiwizować te pliki łącznie ze zdjęciami, żeby można było je ponownie wykorzystać po reinstalacji (dodatkowo te dane może wykorzystywać poza Ligthroomem sam Photoshop i towarzyszący mu Bridge - oczywiście, jeśli będzie zgodność wersji modułu Camera RAW). Natomiast plik w Lightroomie ma też coś takiego, jak "historia", gdzie można prześledzić kolejne operacje edycyjne (i np. wycofać je), jednak nie wiem, czy te dane są archiwizowane w pliku XMP.

@RobertMiernik - oczywiście, że można filtrować po rozszerzeniu; wybieramy filtr Text, filtrowanie po nazwie pliku i wpisujemy, by kończyła się np. frazą ".psd" ;) Co ważne, można sobie zapisać najczęściej używane i potem po prostu je wybierać z menu :)

zbyszekD7000
15-08-2013, 15:47
@rul3z - nie wiem, co rozumiesz przez "wszędobylską biel", więc trudno się jakoś odnieść. Można zawsze podnieść wartość "Exposure" i jednocześnie zmniejszyć "Shadows" lub "Blacks", można też podnieść "Highlights" i "Whites"; suwakiem "Clarity", przesuwanym w lewo można dodać pewnej miękkości, można też popracować na krzywych. Ciężko powiedzieć, jaki efekt masz na myśli, a jeśli piszesz o zdjęciach ślubnych, to zapewne nie da się obrobić po prostu jednym czy dwoma suwaczkami.

@zbyszekD7000 - tutaj ponownie - nie wiem, o jakiej historii obróbki piszesz; można bez problemu przenieść ustawienia jednego zdjęcia na inne (wystarczy zsynchronizować dane w widoku "Develop" - pisałem o tym
tutaj (http://ladaco.blogspot.com/2013/05/cyfrowa-ciemnia-czesc-3.html)). Jeśli chcesz zachować dane obróbki, możesz włączyć w "Catalog settings", zakładka "Metadata" ustawienie "Automatically write changes into XMP". Wtedy nie musisz konwertować pliku na DNG, a do każdego obrobionego RAWa czy JPGa będzie dołączany plik o takiej samej nazwie, tylko rozszerzeniu XMP, w którym zostaną zachowane wszystkie ustawienia. Wystarczy zatem archiwizować te pliki łącznie ze zdjęciami, żeby można było je ponownie wykorzystać po reinstalacji (dodatkowo te dane może wykorzystywać poza Ligthroomem sam Photoshop i towarzyszący mu Bridge - oczywiście, jeśli będzie zgodność wersji modułu Camera RAW). Natomiast plik w Lightroomie ma też coś takiego, jak "historia", gdzie można prześledzić kolejne operacje edycyjne (i np. wycofać je), jednak nie wiem, czy te dane są archiwizowane w pliku XMP.

@RobertMiernik - oczywiście, że można filtrować po rozszerzeniu; wybieramy filtr Text, filtrowanie po nazwie pliku i wpisujemy, by kończyła się np. frazą ".psd" ;) Co ważne, można sobie zapisać najczęściej używane i potem po prostu je wybierać z menu :)

Wielkie dzięki za tak szczegółową odpowiedź, mnie dokładnie chodzi o zapamiętanie historii obróbki zdjęcia (wielu zdjęć), żeby nie trzeba było archiwizować całego zdjęcia z historią tylko samą historię (oszczędność miejsca i czas) po to aby można było do tego powrócić po czasie albo po przeinstalowaniu programu

kkokosz
15-08-2013, 20:29
Wielkie dzięki za tak szczegółową odpowiedź, mnie dokładnie chodzi o zapamiętanie historii obróbki zdjęcia (wielu zdjęć), żeby nie trzeba było archiwizować całego zdjęcia z historią tylko samą historię (oszczędność miejsca i czas) po to aby można było do tego powrócić po czasie albo po przeinstalowaniu programu

Nie wiem, czy da się przypisać plik XMP od jednego RAWa do drugiego - możesz spróbować, czy zadziała nazwa pliku (tak, żeby XMP miał nazwę jak nieobrobione zdjęcie) - może to zadziała?

zbyszekD7000
15-08-2013, 20:31
Nie chodzi mi o przypisanie historii obróbki jednego zdjęcia do drugiego, tylko o zarchiwizowanie historii wszystkich obrobionych zdjęć

Załóżmy mam fotkę dsc6758 (i wiele innych) obrobioną i niechcę zapisać fotki razem z historią obróbki tylko samą historię, kiedyś w późniejszym czasie albo na innym kompie wgrywam to zdjęcie w nefie dogrywam historię i mam, może zawile opisuję i mnie źle zrozumiałeś

GonzoG
15-08-2013, 20:41
Nie chodzi mi o przypisanie historii obróbki jednego zdjęcia do drugiego, tylko o zarchiwizowanie historii wszystkich obrobionych zdjęć

Załóżmy mam fotkę dsc6758 (i wiele innych) obrobioną i niechcę zapisać fotki razem z historią obróbki tylko samą historię, kiedyś w późniejszym czasie albo na innym kompie wyrywam to zdjęcie w necie dogrywam historię i mam, może zawile opisuję i mnie źle zrozumiałeś

Historii nie można skopiować. Jest ona zapominana po wyłączeniu LR.
Natomiast możesz zapisać dane obróbki (czyli co zostało zmienione), nie zapiszesz kolejności zmian.
Wszelkie informacje zapisywane są w katalogu, albo plikach XMP (jeśli to włączysz). Jak masz zapisane w XMP, wystarczy, że skopiujesz tylko ten plik. Jednak jeśli zmienisz nazwę zdjęcia, to później wczytanie danych z XMP będzie nie możliwe, bo plik ma zaszytą nazwę zdjęcia.

zbyszekD7000
15-08-2013, 20:47
No i chyba o to chodzi skoro zdjęcie jest zapisane w jednym pliku a historia w drugim xmp to wystarczy zgrać wszystkie xmp zarchiwizować oczywiście nazwa nefa musi być niezmienna.

Dociekań tak żeby nie stracić obróbki zdjęć np po przeinstalowaniu systemu lub w podobnych sytuacjach, a czasem jest tak że po obrobieniu nefa po jakimś czasie się do niego wraca i coś jeszcze zmienia a nie zawsze wszystkie fotki się trzyma ze względu na miejsce

GonzoG
15-08-2013, 20:59
No i chyba o to chodzi skoro zdjęcie jest zapisane w jednym pliku a historia w drugim xmp to wystarczy zgrać wszystkie xmp zarchiwizować oczywiście nazwa nefa musi być niezmienna.

Dociekań tak żeby nie stracić obróbki zdjęć np po przeinstalowaniu systemu lub w podobnych sytuacjach, a czasem jest tak że po obrobieniu nefa po jakimś czasie się do niego wraca i coś jeszcze zmienia a nie zawsze wszystkie fotki się trzyma ze względu na miejsce

Ja mam włączone automatyczne zapisywanie zmian do XMP i tyle. Nie ważne co się będzie działo z systemem, wszystko jest zawsze razem ze zdjęciami.

zbyszekD7000
15-08-2013, 21:01
No to chyba o to mi chodziło, a gdzie się to włącza ?

GonzoG
15-08-2013, 21:01
No to chyba o to mi chodziło, a gdzie się to włącza ?
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3195688&postcount=49

zbyszekD7000
15-08-2013, 21:08
dzięki i sorki za zamieszanie bo się już trochę zamotlałem ;-)

RobertMiernik
15-08-2013, 23:00

Coś pięknego!
Dzięki wielkie ;]

josephebeloki
16-08-2013, 21:08
Hej, przeczytałem całość. Świetna robota.

Jedna rzecz którą muszę dodać.

"Vibrance – wzmocnienie koloru; działa podobnie jak zwiększanie nasycenia, ale dużo subtelniej."

Nie do końca jest to jasne dla użytkowników podstawowych. Może dodam.

Vibrance na "+" wzmacnia nasycenie kolorów mało nasyconych, nie ingerując w kolory mocno nasycone.

Vibrance na "-" obniża nasycenie kolorów mocno nasyconych, a nie zmienia wartości kolorów mało nasyconych.
Przykład:
Mamy mocno nasycone żółte płatki kwiatu. Łodyga zielona jest lekko nasycona. Zamiast zjeżdżać w Hue żółtym na minus, możemy zjechać Vibrance na - => wtedy żółty troszkę przygaśnie, natomiast łodyga nic się nie zmieni, bo ma małe nasycenie. Natomiast jakbyśmy zjechali w dół suwakiem Saturation (nasycenie), wtedy i płatki i łodyga by równomiernie obniżyłyby nasycenie => co było by nie korzystane dla zdjęcia.

Saturation => Nasycenie => działa globalnie na całe zdjęcie.
Vibrance => działa tak samo jak Saturation lecz lokalnie tak jak wyżej opisałem. Obniża bądź zwiększa nasycenie w wybranych (przesyconych,niedosyconych) miejscach zdjęcia, pozostawiając resztę bez zmian.

Jest to jedna z gamy tych lepszych opcji w LR które lubię :)

zbyszekD7000
16-08-2013, 21:25
potwierdzam, pięknie to działa i częściej używam niż saturacji

rul3z
18-08-2013, 10:27

Chodzi mi o efekt dużej przewagi bieli. Na pewno przyczyniają się do tego odpowiednie kompozycje kadru i bardzo jasne szkła (nikkor 85mm1.4g itp), ale brakuje mi "tego czegoś" mimo zastosowania najjaśniejszych szkieł. Podejrzewam, że to jakiś komercyjny filtr do kupienia dla PS lub LR
Przykład:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.blog.moment.com.pl/wp-content/uploads/2012/06/10blog.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.happyhullaloo.com/wp-content/uploads/2009/07/alice-hu-photography-laguna-wedding-photographer-3.jpg)

josephebeloki
18-08-2013, 12:22
Nasycenie w dół.... światłami jedziesz mocniej, korygując ekspozycją. Z tego co widzę, to tutaj niebieski sporo ściągnięty, aby nie dominował na bieli. Żadne micyje... 2min roboty :)

rul3z
19-08-2013, 10:55
2 min dla tego co wie ;)
Thx

josephebeloki
19-08-2013, 18:57
Rzuć jakąś fotkę RAW popróbujemy co się z tym da zrobić, może inni pomogą i wspólnymi siłami zbudujemy jakiś Preset :)

matomi
04-09-2013, 15:13
Również dziękuję za poradnik i ochoczo biorę się za czytanie :)

pawelek69
04-09-2013, 20:56
Prosze o rade. Podłączyłem kabel HDMI do telewizora i niestety nie wyświetla mi się on jako drugi ekran.Na ekranie mam to samo co na laptopie.Po kliknięciu na drugi ekran w Lightroom wyskakuje małe okienko i wszystko co mam.

RobertMiernik
04-09-2013, 21:16
Guzik windows + P
Przełączać się będzie między: jeden ekran, kopia na obu, drugi niezależny, tylko drugi

pawelek69
04-09-2013, 22:12
Dzięki za rade.Sprawdziłem działa.Pozdrawiam.

dem
05-09-2013, 17:44
Czy jest opcja, aby LR automatycznie przypinał korekcję winietowania, tylko do zdjęć z określonego szkła.

Przykład.
Importuję 500 zdjęć wykonanych obiektywami 35, 50 i 85mm. Chciałbym, aby do zdjęć z 35mm, z automatu przypinała się korekcja winiety, ale do zdjęć z 50 i 85 nie. Da radę, czy niestety trzeba przefiltrować zdjęcia po obiektywie i ręcznie zapiąć korektę winiety?

kkokosz
05-09-2013, 21:50
Czy jest opcja, aby LR automatycznie przypinał korekcję winietowania, tylko do zdjęć z określonego szkła.

Przykład.
Importuję 500 zdjęć wykonanych obiektywami 35, 50 i 85mm. Chciałbym, aby do zdjęć z 35mm, z automatu przypinała się korekcja winiety, ale do zdjęć z 50 i 85 nie. Da radę, czy niestety trzeba przefiltrować zdjęcia po obiektywie i ręcznie zapiąć korektę winiety?

Obawiam się, że można przypisać określone ustawienia, aplikowane automatycznie, tylko do numeru seryjnego aparatu, a nie szkła... Aczkolwiek obejście istnieje - trzeba tylko przefiltrować sobie kolekcję po ogniskowej, zaznaczyć wszystkie znalezione zdjęcia i zaaplikować im odpowiedni preset/ustawienie.

Oranz79
12-09-2013, 04:49
bardzo przydatne, dzięki :D

dawidkowo
30-09-2013, 00:54
świetne info, dzięki

pawelek69
13-10-2013, 11:16
Witam.Skopiowałem na dysk zewnętrzny LR z laptopa.Po wprowadzeniu rożnych zmian związanych ze zdjęciami w laptopie chciałbym te zmiany wprowadzić na dysku.Niewiem tylko jak to zrobić.

meshsmoth
14-10-2013, 11:06
Wiele wątpliwości zostało po przeczytanie wyjaśnionych. Świetna robota.

zolton
24-10-2013, 12:37
Zaczynam zabawę z lightroom'em i myślę, że się przyda. Sub leci :)

Sławomir
24-10-2013, 15:24
pytanie do znawców:
czy jest sposób a jeżeli jest, to jak przenieś zdjęcia z dysku twardego komputera na dysk zewnętrzny z zachowaniem wszystkich ustawień zdjęć w Lightroomie. Chodzi o to by po przeniesieniu zdjęć Lightroom zachował wszystkie dane do już obrobionych zdjęć - zapisane w katalogu lightrooma. Muszę wykonać taką operację, bo dysk wbudowany pęka w szwach. A nie chciałbym tracić wszystkiego co do tej pory wykonałem w lightroomie.

Slon
25-10-2013, 10:15
Export as catalog

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

PRzegl
26-10-2013, 17:50
Bardzo dobra robota :)

KardioMan
30-10-2013, 17:02
Bardzo dobry tutek.

KamilM
02-12-2013, 09:12
Witam,

Stawiałem na nowo system, na nowym dysku. Pytanie: gdzie LR zapisuje własnoręcznie utworzone presety? Nie chodzi mi o te znalezione w sieci i później wczytane do programu, tyle te, które samemu się stworzyło. Szukałem opcji eksportowania w samym LR, ale nie mogłem się doszukać.

z góry dzięki za pomoc.

josephebeloki
03-12-2013, 16:48
Prawym na preset i znajdź katalog zawierający.

Juraa
12-12-2013, 14:52
Bardzo dobre materiał.

Sławomir
27-12-2013, 17:05
...hm, czy znów znowu ktoś pomoże?
nie mogę pozbyć się kadrowania 5x7. dziwne, bo po kliknięciu reset w opcjach kadrowania dalej zapamiętale mam kadrowane zdjęcia do 5x7. Nigdzie nie mogę wyczytać co z tym zrobić. Po wybraniu jakiejkolwiek innej opcji zawsze kadruje do 5x7!!! Czyżby jakieś generalne ustawienia? Dodam, że w wirtualnej kopii też nie mogę kadrować jak chcę. Dopiero reset wszystkiego daje radę .... ale chyba nie tędy droga.
Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł, jak pozbyć się kadrowania do jedynie słusznego wg. lightroom'ma formatu?

2pompony
27-12-2013, 18:20
Będąc w narzędziu Crop naduś literę A i obserwuj kłódkę w panelu cropowania (można też w nią kliknąć). Jak się otworzy, zniknie kadrowanie według proporcji. Jak się nie otworzy pomimo walenia w literę A (lub klikania na kłódce), znaczy, że się całkiem popsuło i trzeba wymienić komputer. :)

Sławomir
27-12-2013, 18:22
Będąc w narzędziu Crop naduś literę A i obserwuj kłódkę w panelu cropowania (można też w nią kliknąć). Jak się otworzy, zniknie kadrowanie według proporcji. Jak się nie otworzy pomimo walenia w literę A (lub klikania na kłódce), znaczy, że się całkiem popsuło i trzeba wymienić komputer. :)
Niestety, z kłódką już próbowałem ... i nic!

2pompony
27-12-2013, 18:27
Mhm. To znaczy, że rzeczywiście się coś popsuło. A co to znaczy „reset wszystkiego”? I która wersja LRa dokładnie?

Sławomir
27-12-2013, 18:38
Lr 4

2pompony
27-12-2013, 18:42
A co masz na myśli mówiąc, że problem znika po resecie wszystkiego?

Sławomir
27-12-2013, 18:46
Reset all setings w menu settings. Czyli zdjęcie wprost z matrycy. Pure foto.

2pompony
27-12-2013, 18:51
OK, chciałbym poznać sytuację, kiedy takie błąd występuje.

Zatem robisz taki właśnie Reset, następnie otwierasz narzędzie Crop i możesz cropować jak popadnie, tak? Czy już wtedy cropuje według proporcji 5x57?

A jeśli po resecie możesz cropować dowolnie, to kiedy uaktywnia się to cropowanie według proporcji? TO znaczy co robisz po resecie, że te proporcje 5x7 się pojawiają? Opisz sytuację możliwie dokładnie, to może się dojdzie w końcu co sie blokuje i w którym momencie...

Sławomir
27-12-2013, 19:20
OK, chciałbym poznać sytuację, kiedy takie błąd występuje.

Zatem robisz taki właśnie Reset, następnie otwierasz narzędzie Crop i możesz cropować jak popadnie, tak? Czy już wtedy cropuje według proporcji 5x57?

A jeśli po resecie możesz cropować dowolnie, to kiedy uaktywnia się to cropowanie według proporcji? TO znaczy co robisz po resecie, że te proporcje 5x7 się pojawiają? Opisz sytuację możliwie dokładnie, to może się dojdzie w końcu co sie blokuje i w którym momencie...
właśnie po resecie można kadrować jak się chce. A kiedy się TO uaktywniło nie mam pojęcia. Eksportowałem katalog ze zdjęciami na dysk zewnętrzny kiedy ten był już prawie pełny. I dalej nie mam pojęcia "kiedy".

2pompony
27-12-2013, 19:49
Ponieważ w LRze proporcje kadrowania (a przynajmniej te custom) są zawarte w pliku *.lrcat, aby spróbować naprawić ten bolesny problem spróbowałbym ponownie wyeksportować ten katalog. Może nawet nie ten felerny w całości, tylko jakiś mały, zawierający powiedzmy 10 obrazków. Po eksporcie (na dysk, który nie jest pełny) zobaczyłbym, czy problem występuje - żeby wykluczyć, czy każdorazowo się to dzieje bądź nie.

Jak problem wystąpi - wiadomo, że nei miejsce na dysku go spowodowało, i trzeba będzie szukać dalej. Jak nie wystąpi - to wniosek przeciwny nasuwa się sam: problem spowodował niedobry eksport, należy ten eksport powtórzyć i sprawa będzie załatwiona.

Sławomir
29-12-2013, 18:55
Niestety, wypróbowałem coś innego... Jeszcze nie skasowałem folderów ani katalogu *.ircat z dysku twardego z którego eksportowałem katalog i zdjęcia. I problem z kadrowaniem istnieje również w podstawowym katalogu. Na razie wypróbowałem pewien sposób: kopiuję ustawienia poza "cropem" , resetuję zdjęcie w całości i wklejam ustawienia. I to działa. Myślę, że problem pojawił się wcześniej. Katalog Lightrooma zawsze miałem na innej partycji niż system, i po formacie dysku i ponownej instalacji LR coś nie tak wyszło.

edmund
03-01-2014, 23:38
Czy będą kolejne części poradnika czy to już koniec?

kkokosz
16-01-2014, 15:19
Czy będą kolejne części poradnika czy to już koniec?

Chwilowo koniec, bo na razie nie mam pomysłów, co jeszcze można by szczegółowiej opisać ;)

piotr-21a
18-01-2014, 11:55
Chwilowo koniec, bo na razie nie mam pomysłów, co jeszcze można by szczegółowiej opisać ;)

Być może coś przegapiłem z Twojej wyczerpującej lektury Kkokosz ale mam pytanie co do eksportu zdjęć. Czy jest możliwość w LR3 aby nie zaznaczać wszystkich zdjęć po obróbce (czasami jest ich np. 300 sztuk z tysiąca) tylko żeby program wyeksportował sam do wybranego folderu te zdjęcia, które były obrabiane?
I drugie pytanie: Czy wystarczy zaktualizować LR3 aby "widział" nefy z D7100?

Andrzej1974
18-01-2014, 16:04

Można jeszcze opisać (temat rzeka ;-)) jak dobrze skonfigurować Lr np. w związku z tym (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=240830) tematem.

kkokosz
19-01-2014, 14:44
Być może coś przegapiłem z Twojej wyczerpującej lektury Kkokosz ale mam pytanie co do eksportu zdjęć. Czy jest możliwość w LR3 aby nie zaznaczać wszystkich zdjęć po obróbce (czasami jest ich np. 300 sztuk z tysiąca) tylko żeby program wyeksportował sam do wybranego folderu te zdjęcia, które były obrabiane?
I drugie pytanie: Czy wystarczy zaktualizować LR3 aby "widział" nefy z D7100?

Nie wiem, czy w LR3 były już Smart Collections, ale ja bym sobie utworzył właśnie taką kolekcję z regułą zaznaczania zdjęcia, których data edycji przypada na dzisiaj. Zapisujesz sobie taką kolekcję jako "gotowca", potem zaznaczasz ją w Library i zaznaczasz wszystko, co ona przechowuje. No i później - eksport ;)

Co do D7100, to chyba fotki z niego czyta przynajmniej LR 4.4, a pewnie dopiero LR 5. Aktualizacja będzie się zatem wiązać z zakupem odpowiedniego upgrede'u.

Można jeszcze opisać (temat rzeka ;-)) jak dobrze skonfigurować Lr np. w związku z tym (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=240830) tematem.

O, nie, nie... Dla mnie wystarczającą radą jest trzymanie na osobnych dyskach katalogu, cache'u i samej biblioteki zdjęć. Drugi stopień to pewnie wymienić tyle tych dysków na SSD, ile się da ;)

Lookas_c
19-01-2014, 15:46
... Czy jest możliwość w LR3 aby nie zaznaczać wszystkich zdjęć po obróbce (czasami jest ich np. 300 sztuk z tysiąca) tylko żeby program wyeksportował sam do wybranego folderu te zdjęcia, które były obrabiane?
....
Tak na szybko i na około trochę, wysortuj zdjęcia po "edit time", potem zaznacz pierwsze, następnie z shift lub ctr+shift ostatnie z obrobionych i masz zaznaczone wszystkie te które jakkolwiek edytowałeś.

mario
30-01-2014, 09:56
Historii nie można skopiować. Jest ona zapominana po wyłączeniu LR.
Natomiast możesz zapisać dane obróbki (czyli co zostało zmienione), nie zapiszesz kolejności zmian.
Wszelkie informacje zapisywane są w katalogu, albo plikach XMP (jeśli to włączysz). Jak masz zapisane w XMP, wystarczy, że skopiujesz tylko ten plik. Jednak jeśli zmienisz nazwę zdjęcia, to później wczytanie danych z XMP będzie nie możliwe, bo plik ma zaszytą nazwę zdjęcia.

Witam.

Dobra robota.

Mam pewną wątpliwość, a mianowicie, jeżeli mam już obrobione fotki i włączę automatyczne tworzenie plików XMP, to jak zmusić Lightrooma 4 żeby wygenerował pliki XMP dla określonej grupy zdjęć ?

Chciałbym w ten sposób zabezpieczyć fotki, w które włożyłem najwięcej pracy.

Pozdrawiam
Mariusz

siwyozzman
30-01-2014, 11:10
Witam.

Dobra robota.

Mam pewną wątpliwość, a mianowicie, jeżeli mam już obrobione fotki i włączę automatyczne tworzenie plików XMP, to jak zmusić Lightrooma 4 żeby wygenerował pliki XMP dla określonej grupy zdjęć ?

Chciałbym w ten sposób zabezpieczyć fotki, w które włożyłem najwięcej pracy.

Pozdrawiam
Mariusz
Moduł library - zaznaczasz zdjęcia którym chcesz wygenerować pliki XMP - dajesz skrót ctrl+s potwierdzasz w oknie dialogowym i..... już :)

mario
30-01-2014, 15:29
Dzięki za szybką odpowiedź.

Może źle określiłem o co mi chodzi. Chciałbym zapisać listę wykonanych operacji na danym zdjęciu bez względu czy jest w formacie NEF, TIFF czy JPG (żeby w razie awarii szybko móc rozpocząć pracę w miejscu, w którym skończyłem).
Funkcja którą podałeś zapisuje tylko dla NEFa.

zbyszekD7000
04-05-2014, 20:04
A ja mam pytanie odnośnie plików xmp.
Przenoszę taki plik razem z rawem do innego katalogu i dogrywam go do lightrooma poprzez import i lightroom niby widzi zmiany jakie były w zdjęciu ale w zakładce historia nie wyświetlają się wszystkie zmiany jakie na rawie były robione, nie ma nic poza datą i godziną exportu - jest tylko jedna linijka wpisu.
Czy tak to działa, czy coś źle zrobiłem?

RobertMiernik
04-05-2014, 20:20
A historia zmian nie jest przypadkiem w cache?
W XMP jest chyba tylko finalny efekt.

zbyszekD7000
04-05-2014, 20:30
No właśnie tak by to wyglądało i to mi zaginęło.
To że można zmienić lokalizację zapisu cache'a to wiem, ale czy da się zmienić pozostałe ścieżki zapisów które wykonuje program, a które umieszcza w katalogu dokumentów użytkownika? Albo mu przynajmniej wskazać gdzie się znajdują ( gdzie zostały przeniesione)?