PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom 4 - usunięte rawy - odzyskiwanie

Misher
06-05-2013, 15:22
Drodzy, mam następujący problem - w trakcie obróbki ok 80 nefów miałem zaznaczone je wszystkie ponieważ włączyłem opcję synchronizacji - chciałem trochę zmniejszyć na wszystkich zdjęciach ostrość. Po wykonaniu tego zabiegu, chciałem usunąć jedno zbędne zdjęcie i niestety przez moją nieuwagę (zaznaczone po poprzedniej operacji były wszystkie nefy) usunąłem wszystkie zdjęcia do kosza.
Co prawda w koszu przywróciłem je na właściwe miejsce i zaimportowałem do lightrooma ale wszystkie ustawienia zdjęć chyba zostały skasowane.

Czy jest jakaś opcja, żeby odzyskać wartości ustawień na poszczególnych zdjęciach czy trzeba wszystkie od początku wywoływać?

GonzoG
06-05-2013, 15:46
Jeśli dane do obróbki zapisujesz w bazie LR, to jest to już nie do odzyskania.
Jak masz ustawione, aby zapisywał w plikach .xmp, to też te pliki powinny być w koszu.

Misher
09-05-2013, 10:38
Ok, dziękuję bardzo za info. W takim razie niestety czeka mnie od nowa wywoływanie każdego zdjęcia osobno.
Na przyszłość - jak mogę ustawić żeby dane ustawień zapisywać w plikach xmp?

erro
09-05-2013, 10:41
Edit > Catalog Settings
Automatically Write Changes Into XMP

Trzeba pamiętać że po każdej instalacji nowych wersji trzeba to włączyć na nowo.

cezary-k
09-05-2013, 21:34
Automatyczne zapisywanie plików XMP spowalnia pracę Lightrooma, dodatkowo kasując zdjęcia usuwamy także plik XMP. Nie jest to więc rozwiązaniem problemu.