Zobacz pełną wersję : Wyzwalacz radiowy
malwinka
06-05-2013, 11:27
Mam pytanie czy ktoś używał tego: radio (http://foto-tip.pl/pl/pixel-pawn-tf-361-set-canon.html)? Jakieś opinie? Mam już dość stąpania po kabelku w czasie sesji. Wcześniej miałam radio, ale z innym wejściem, a teraz przy swoich lampach znów musze zaopatrzyć się w coś nowego...
Chawison
06-05-2013, 13:41
Mam pytanie czy ktoś używał tego: radio (http://foto-tip.pl/pl/pixel-pawn-tf-361-set-canon.html)? Jakieś opinie? Mam już dość stąpania po kabelku w czasie sesji. Wcześniej miałam radio, ale z innym wejściem, a teraz przy swoich lampach znów musze zaopatrzyć się w coś nowego...
Dobre radio ale ma wady
- zasilanie bateriami cr
- brak możliwości montażu lampy na nadajniku
- trudność w rozbudowie ponieważ nadajnik i odbiornik to dwa zupełnie rożne urządzenia
Lepszy wybór to rf-603
Pzdr
malwinka
01-06-2013, 11:00
dzięki za opinie!
Jak kolega. Polecam RF603.
Ja się przychylam do poprzednich odpowiedzi, niby wady są ale wszystko ma jakieś wady.
Jak używasz tylko systemu Nikon to RF-603 , jak korzystasz jeszcze z innych systemów to RF-602 .
Jak używasz tylko systemu Nikon to RF-603 , jak korzystasz jeszcze z innych systemów to RF-602 .
z ciekawości - dlaczego? RF-603 działa jakoś znacząco różnie od swojego starszego brata?
Pozdrawiam
Piotr Z.
z ciekawości - dlaczego? RF-603 działa jakoś znacząco różnie od swojego starszego brata?
Pozdrawiam
Piotr Z.
Tak. RF-603 przełącza się w tryb nadajnika tylko po założeniu na body. Więc muszą być dedykowane do danego systemu.
Tak. RF-603 przełącza się w tryb nadajnika tylko po założeniu na body. Więc muszą być dedykowane do danego systemu.
Racja - o tym nie pomyślałem. Bardziej skupiłem się na tym, ze taki RF pracujący jako nadajnik (dedykowany) może pewnie spokojnie odpalać odbiorniki z dowolnego systemu.
Witam mam pytanie o RF-603:
1. Czy używając zestawu jako pilota mamy nadajnik na sankach? a odbiornikiem sterujemy? czy nadajnik moze wisieć na kablu PC? a lampe SB-800 mam bezpośrednio wpiętą w sanki body?
2. Czy przy bulb musimy trzymać przycisk czy jest blokada?
3. Czy wcisniecie do połowy ustawia ostrość?
1. Czy używając zestawu jako pilota mamy nadajnik na sankach? a odbiornikiem sterujemy? czy nadajnik moze wisieć na kablu PC? a lampe SB-800 mam bezpośrednio wpiętą w sanki body?
Nie na PC, tylko na tym z pinami, ale tak. Wtedy lampa działa normalnie. Wciskasz guzik na tym, który jest wpięty kablem w aparat i zwisa, albo w drugim radiowo.
Czyli urządzonko nie musi być wpięte w sanki, wpinasz tylko po to, żeby nie zwisało.
Jak wepniesz lampę poprzez urządzonko, to oczywiście nie masz już automatyki w lampie.
2. Czy przy bulb musimy trzymać przycisk czy jest blokada?
Trzeba trzymać.
Tak.
Karolt dzięki za odpowiedz mam jeszcze jedno pytanie czy czas synchronizacji będę miał w D300 1/320 a w D50 1/500 (znalazłem wpisy że przy D70s działają z takimi czasami) czy 1/250 (jak w specyfikacji wyzwalaczy?)
Jeśli lampa jest na sankach RF-603, to teoretycznie 1/250, w praktyce 1/200 to maks, niezależnie od aparatu i lampy.
Chyba, że lampa jest na sankach aparatu, no to wtedy działa normalnie, bo wtedy RF jest jedynie pilotem do aparatu.
Uzupełnienie:
Tak, ale musisz mieć AF aktywny przy spuście migawki (czyli tak jak jest fabrycznie w aparacie).
Jeśli masz AF przeniesiony na guzik AF-ON, no to wtedy nie ustawia.
Witam mam pytanie o RF-603:
Wystarczy podpiąć kablem od wyzwalania aparatu.
A co do czasu synchronizacji - to zależy od aparatu. Z D300s w 90% bez problemu działał z czasem 1/250s.
Z D300s w 90% bez problemu działał z czasem 1/250s.
No właśnie, czyli teoretycznie działa, a w praktyce 1/200 to maks :-)