PDA

Zobacz pełną wersję : Photoshop CS6 nie otwiera Camera Raw ?

beliverman
06-05-2013, 10:03
Witam
Mam dziwny problem . Otóż gdy w Adobe Bridge wskażę na zdjęcie jpg i wydam plecenie "otwórz w Camera Raw "
wyskakuje :
"Funkcja edycji obrazów w Camera Raw nie jest włączona - Dostępność funkcji wymaga programu uprawniającego do jej użycia"
O co chodzi jaki program należy uruchomić lub co zrobić aby Camera Raw się " odpaliła " ?

dziuekuję za kazda podpowiedz i pozdrawiam nikoniarzy :)

Borat1979
06-05-2013, 10:41
Camera RAW jest do wywoływanie plików NEF a nie "otwieranie jpegów".
Co chesz robić w CR z tym jpegiem?

darkmajin
06-05-2013, 10:42
bez problemu można edytować w nim jpgi... i inne RAWy nie koniecznie NEF..

wója google :

http://klubkm.pl/forum/archive/index.php?t-34808.html

chociaż to dziwne u mnie po prostu działa..

Borat1979
06-05-2013, 10:48
bez problemu można edytować w nim jpgi... i inne RAWy nie koniecznie NEF..

wója google :

http://klubkm.pl/forum/archive/index.php?t-34808.html

chociaż to dziwne u mnie po prostu działa..

Tylko po co skoro to samo z plikiem jpg można zrobić nawet w programie picassa?

darkmajin
06-05-2013, 11:22
np. po to żeby nie używać 15 programów do różnych 15 różnych plików, tak masz jeden do wszystkiego suwaczki w tym samym miejscu gdzie przed chwilą obrabiałeś rawa itp. itd....

beliverman
06-05-2013, 11:33
Borat1979 - a słyszałeś coś o repoglamour
na jpg-ach dobrej jakości wychodzą iście artystyczne zdjęcia - mogę udowodnić !!
A repo to trudna sztuka do opanowania - mnie zajeła ok.1 roku !!!

mirekkania
06-05-2013, 12:00
Witam
Mam dziwny problem . Otóż gdy w Adobe Bridge wskażę na zdjęcie jpg i wydam plecenie "otwórz w Camera Raw "
wyskakuje :
"Funkcja edycji obrazów w Camera Raw nie jest włączona - Dostępność funkcji wymaga programu uprawniającego do jej użycia"
O co chodzi jaki program należy uruchomić lub co zrobić aby Camera Raw się " odpaliła " ?

dziuekuję za kazda podpowiedz i pozdrawiam nikoniarzy :)

Podejrzewam, że masz nową instalację PSa. I nie uruchomiłes jeszcze Photoshopa. Żeby ACR sie odpalił, trzeba co najmniej raz uruchomić PS i go zamknąć.

Borat1979
06-05-2013, 12:40
Borat1979 - a słyszałeś coś o repoglamour
na jpg-ach dobrej jakości wychodzą iście artystyczne zdjęcia - mogę udowodnić !!
A repo to trudna sztuka do opanowania - mnie zajeła ok.1 roku !!!

W jpegach zapisujesz gdy pilik trzeba szybko go przesłać i nie ma czasu na obróbkę (np. reporterka).
Jak wykonane zdjęcia robi się z zamiarem dalszej obróbki to jaki sens ma klepanie ich w jpegach?

GonzoG
06-05-2013, 12:57
Jak pisze mirekkania (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3120713&postcount=7).

Aby móc uruchamiać ACR z poziomu Bridge'a, trzeba je najpierw raz uruchomić z poziomu PS'a.
1) Po instalacji uruchomić PS'a
2) otworzyć NEF'a w PS'ie - otworzy się w ACR
3) można uruchamiać ACR z poziomu Bridge'a.

Jeśli nie zrobisz w tej kolejności i wyskoczy taki komunikat jak masz, może być wymagana ponowna instalacja PS'a (odinstalować i zainstalować ponownie).

cheyenne
06-05-2013, 13:18
jak już otworzysz acr zaznacz w opcjach by otwierał również jpgi

zdyboo
06-05-2013, 14:12
Jak wykonane zdjęcia robi się z zamiarem dalszej obróbki to jaki sens ma klepanie ich w jpegach?

JPEG spokojnie wystarcza do większości przypadków obróbki.

beliverman
06-05-2013, 15:58
+++++++++++++++++Dziekuję !!!! :) pomogło - najpierw otworzyłem NEF w PS a poźniej bez problemów w Bridge !
Prośba do malkontentów nikoniarzy - nie da się pomóc przez niepotrzebne pytania i sugestie
Polacy to nacja precyzyjnie ujmująca i sumująca problemy. Badzmy także nacją precyzyjnie stawiającą diadgnozy i odpowiedzi bez zbędnych słówek.
Gonzo G - jesteś FULL KONKRET - Gratuluję i Dziękuję :)

tad_2358
08-05-2014, 20:14
To nie pomoże, wielu już to przerabiało nie tylko na tym forum. Tu jest rozwiązanie - post 27! (forums.adobe.com/thread/1033628) Jeżeli ktoś tak doradza, to ne ma pojęcia

fotoseba
11-05-2014, 14:29
Ja mam ten problem ze nie otwiera mi adobe photoshop cs6 camery raw do plików nef z puszki d610 w d7000 do tej pory chodziło bez problemu co moze byc przyczyna i jak to zrobic
PROSZĘ O POMOC!!!

fotoseba
11-05-2014, 15:47
Ok pytanie nie aktualne aktualizowałem z pod Adobe bridge wtyczki. Z pod PS nie dało rady ale z pod Adobe bridge udało sie i już otwiera

zak19
29-02-2016, 11:28
Jak pisze mirekkania (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3120713&postcount=7).

Aby móc uruchamiać ACR z poziomu Bridge'a, trzeba je najpierw raz uruchomić z poziomu PS'a.
1) Po instalacji uruchomić PS'a
2) otworzyć NEF'a w PS'ie - otworzy się w ACR
3) można uruchamiać ACR z poziomu Bridge'a.

Jeśli nie zrobisz w tej kolejności i wyskoczy taki komunikat jak masz, może być wymagana ponowna instalacja PS'a (odinstalować i zainstalować ponownie).

No coż:?
U mnie ACR działał bez problemowo do wczoraj tj 28.02.16.i to na JPEG z Adobe Bridge CS6
Dzisiaj za każdym razem wywala mi komunikat

"Aplikacja macierzysta programu Bidge nie jest aktywna.
Funkcję można włączyć pod warunkiem, że wcześniej uruchomiono choć raz program uprawniający do jej użycia"

No i? Czego "oni" ode mnie chcą? Próbowałem już tego co napisałeś i ponownej instalacji całego PhotoShopa. Cały czas przy próbie podkręcenia JPG w ACR z poziomu Bridge wywala problem. Raw otwiera się w ACR bez problemu.
Dodam jeszcze, że problem pojawił się po zainstalowaniu drukarki HP.

GonzoG
29-02-2016, 14:35
A PS legalny ?? Bo jak crakowany, to taki komunikat może się pojawiać i jeśli reinstalacja nie pomogła, to nic na to nie poradzisz.

zak19
01-03-2016, 15:04
Oczywiście, że "legalny". :lol: Nawet nie wiedziałem, że istnieją nielegalne.

Wracając do tematu to poradziłem sobie z problemem w następujący sposób:
- odpalam PS a dalej w Plik -> Przeglądaj w Mini Bridge ...
na dole pojawia się pasek na którym wybieramy ścieżkę do interesujących nas plików JPEG
- na danym zdjęciu klikamy prawym klawiszem myszy i wybieramy Otwórz za pomocą -> Camera Raw

Oczywiście z poziomu Bridge nadal wyskakuje ten sam komunikat

manieczek95
13-06-2017, 14:31
Podejrzewam, że masz nową instalację PSa. I nie uruchomiłes jeszcze Photoshopa. Żeby ACR sie odpalił, trzeba co najmniej raz uruchomić PS i go zamknąć.

mam problem z ponownym otworzeniem camera raw ... powinna być taka opcja w filtrach lecz jej nie ma na początku otwiera mi się camera raw filter ale gdy już przejde ze zdjęciem do photoshopa to nie mam ponownej możliwości skorzystać z camera raw filter czy wie ktoś dlaczego ? czy może powinnam coś w ustawieniach ustawić ?

[

czomolungma
14-09-2017, 20:04
U mnie to samo, zmienilem laptopa i zmienil mi sie takze system. Wrzucajac teraz nefa poprzez cs6 (plik - otworz) spokojnie otwiera sie w camera raw. Jednak przez bridga cały czas komunikat o niewłaczonej camera raw.
Po drugie cs6 otwiera nefy poprzez camera raw ale jpg juz nie. Czasami na szybko pstrykam w jpg i do tej pory moglem cos tam tez poprawic w jpgu. teraz nie otwiera mi camera raw jpg ani przez bridge ani przez cs6. Klapa.