PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Miętusiowo, pod progiem Tatr

Sławomirowski
05-05-2013, 21:16
Zapraszam do obejrzenia, skomentowania, krytykowania - jedno zdjęcie na skraju Tatr zrobione.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/05/f1-2.jpg
źródło (http://www.twoje-fotografie.pl/d/14494-1/f1.jpg)

P.S. Exif został, więc nie podaję technicznych szczegółów, ot D90 i kit.

mskowronski
05-05-2013, 21:21
Całkiem dobrze, choć rzuca się w oczy niezbyt umiejętne przyciemnianie górnych partii zdjęcia (po lewej nad lasem). Poza tym można by wyciągnąć trochę szczegółów z ciemnego lasu i będzie ok :)

josephebeloki
05-05-2013, 22:35
No mi się bardzo podoba... super , kilka planów, no faktycznie lekko można by coś podciągnąć...

basket
05-05-2013, 23:24
Bardzo fajne! Nie widzę tu nieumiejętnego przyciemniania.

6868
05-05-2013, 23:41
Bardzo fajne! Nie widzę tu nieumiejętnego przyciemniania.
Dziwne, ja tez to widzę.

Duder
06-05-2013, 00:40
Bardzo fajny widoczek. Co do "niezbyt umiejętnego" to mam taka uwagę, że często w górach wystepuje taki efekt rozjaśnienia nad wzgórzem, a jest skutkiem unoszącej się w dolinie mgiełki. W dolinie za tym wzgórzem. :-) Co prawda tutaj ta "mgiełka" za bardzo wędruje wzdłuż wzgórza, więc chyba jednak autor się nie przyłożył, choć to nie razi zbytnio.

bryk77
06-05-2013, 01:48
Można się zapatrzeć. Podoba się.

Sławomirowski
06-05-2013, 07:20
Dziękuję za wszystkie komentarze i uwagi. Oczywiście mile widziane więcej spostrzeżeń.
Ze swej strony - co do obróbki - chciałbym dodać, że patrząc na histogram w zdjęciu nie ma ewidentnych niedoświetleń, sam zaś w takich scenach nie jestem zwolennikiem rozświetlania wszystkiego, ponieważ zdjęcie traci kontrasty, robi się płaskie. Niebo nie miało tak dramatycznego wyrazu, było łagodniejsze, przyciemniłem je minimalnie. Aby uzyskać tu cukierka krajobrazowego trzeba by zrobić 3 ekspozycje: 1- niebo, 2- ciemne partie lasu, 3- reszta. Nie mam jednak jeszcze wprawy w składaniu 3 ekspozycji, tym bardziej jeśli na granicach między nimi występują poszarpane, nierówne elementy [wierzchołki drzew]. Co do mgiełki - przyznam że nie ruszałem jej w ogóle, być może niedopatrzenie. Na monitorze w pracy nie mam odniesienia, ale porównam z oryginałem w domu.
Dziękuję jeszcze raz - no i czekam na inne sugestie, komentarze.

Bartekkw
06-05-2013, 20:10
Kadr fajny - to z Przysłopu ?
Do obróbki można mieć uwagi, ale źle nie jest

Kulten
06-05-2013, 20:30
Od strony technicznej największą bolączką tego zdjęcia są czernie w choinkach z lewej strony zwłaszcza mocno widoczne. Niebo przyciemnione raczej niepotrzebnie. Zdjęcie poza tym jest ok.