Zobacz pełną wersję : Manfrotto a glowica od slika?!
Witam, moj Slik 500 jest juz na samej koncowce, jednak chcialem sie jeszcze wstrzymac z zakupem nowego statywu.
Jakis tydzien temu okazalo sie, ze wygralem statyw manfrotto 190X pro i na 99% bedzie on bez glowicy, kupie chyba kulowa 496RC2 lub 498RC2, roznica w cenie jert ok 10 euro a udzwig niemal podobny i do mojego zestawu w sam raz a nawet na zapas. Glowice jednak kupie za czas jakis, najpierw chcial bym sie poorintowac co warto i jak to wyglada.
Chcial bym jednak uzywac nowego statywu i pomyslalem o uzyciu glowicy od slika tej klasycznej z dwoma pokretlami.
Nie moge doszukac sie informacji o gwincie w Sliku i w Manfrotto, czy to bedzie pasowalo?
No i jakies opinie o tych kulowych glowicach do Manka jezeli mozna, obecnie trzyma to maly zestaw DXowy, za kilka miesiecy bedzie sobie musialo radzic z D800 i 16-35VR, wagowo bedzie ok, statyw nie wiem do konca jak wyglada, bo nie mialem z nim do czynienia a dostane go we wtorek lub srode, ale z tego co czytalem powinien utrzymac spokojnie zestaw FXowy, luf typu 400mm f4 nie uzywam ;)
mateo912
05-05-2013, 15:43
Witam, moj Slik 500 jest juz na samej koncowce, jednak chcialem sie jeszcze wstrzymac z zakupem nowego statywu.
Jakis tydzien temu okazalo sie, ze wygralem statyw manfrotto 190X pro i na 99% bedzie on bez glowicy, kupie chyba kulowa 496RC2 lub 498RC2, roznica w cenie jert ok 10 euro a udzwig niemal podobny i do mojego zestawu w sam raz a nawet na zapas. Glowice jednak kupie za czas jakis, najpierw chcial bym sie poorintowac co warto i jak to wyglada.
Chcial bym jednak uzywac nowego statywu i pomyslalem o uzyciu glowicy od slika tej klasycznej z dwoma pokretlami.
Nie moge doszukac sie informacji o gwincie w Sliku i w Manfrotto, czy to bedzie pasowalo?
No i jakies opinie o tych kulowych glowicach do Manka jezeli mozna, obecnie trzyma to maly zestaw DXowy, za kilka miesiecy bedzie sobie musialo radzic z D800 i 16-35VR, wagowo bedzie ok, statyw nie wiem do konca jak wyglada, bo nie mialem z nim do czynienia a dostane go we wtorek lub srode, ale z tego co czytalem powinien utrzymac spokojnie zestaw FXowy, luf typu 400mm f4 nie uzywam ;)
Jeśli głowica od silka jest demontowalna i na standardowy gwint 3/8 to bez problemów będzie działać
jarekf34
05-05-2013, 15:57
za kilka miesiecy bedzie sobie musialo radzic z D800 i 16-35VR
No to się będzie dopiero działo, trzeba sobie szczenę solidniej przymocować ;):)
Jeśli głowica od silka jest demontowalna i na standardowy gwint 3/8 to bez problemów będzie działać
No wlasnie obawiam sie, ze ta glowica od slika jest na 1/4", ale pewnosci nie mam, ale na 100% jest demontowalna...
mateo912
05-05-2013, 18:37
No wlasnie obawiam sie, ze ta glowica od slika jest na 1/4", ale pewnosci nie mam, ale na 100% jest demontowalna...
Jak jest na 1/4 np to nie ma żadnego sztywnego rozwiązania chyba.
Jakby co to są przejściówki 1/4" - 3/8", z Manfrotto MN088LBP kosztuje 29 złotych.
mateo912
05-05-2013, 18:50
Jakby co to są przejściówki 1/4" - 3/8", z Manfrotto MN088LBP kosztuje 29 złotych.
Nie ma żadnego problemu zrobić z 1/4 3/8 gorzej z 3/8 zrobić 1/4. Skoro głowica jest na 1/4 tzn że średnica wejściowa to 1/4
W drugą stronę też są, nawet tańsze. ML088 za ~15zł.
mateo912
05-05-2013, 19:11
W drugą stronę też są, nawet tańsze. ML088 za ~15zł.
I naprawdę wydaje Ci się że top jest dobre i SZTYWNE rozwiązanie? Po co kupować dobrą głowicę do solidnego statywu skoro będzie się to opierać na 2-3cm2 przejściówki?
Rzecz w tym, że kolega chce tymczasowo wykorzystać już posiadaną głowicę Slika do nowych nóg. Nic kupować na razie nie będzie - a jak kupi to głowicę na 3/8".
Skoro Manfrotto oferuje takie rzeczy to chyba nie po to żeby się telepały jak strach na wietrze?
Macie moze jakies namiary na taka przejsciowke???
Cos mi sie wydaje, ze slik pojdzie do ludzi a glowice kupie juz za tydzien:D
http://www.cyfrowe.pl/statywy-i-akcesoria-szybkozlaczki-i-adaptery,1,11,771/p/46/Manfrotto.html a konkretnie http://www.cyfrowe.pl/aparaty/manfrotto-088-adapter-gwintu-3-8-1-4-cala.html - jeśli taki akurat byłby Ci potrzebny
No dobra, to wiem czego szukac na ebayu...dzieki;)
Al Koholik
05-05-2013, 23:41
A weź się czasem zastanów czy to ma jakikolwiek sens :wink:
Miałem Slika, którego rozwaliłem. Dokładniej rzecz biorąc rozwaliłem głowicę. Strata powiedzmy mała bo i tak jej nie lubiłem. Miałem dobre nogi i szukałem głowicy kulowej i podobnie jak ty chciałem połączyć dwa zestawy. Nogi Slika i głowicę z Manfrotto (przejściowo). Znalazłem odpowiednią redukcję gwintu i już miałem się witać się z gąską. Ale ebay mi taki rachunek wystawił, że się mocno w głowę stuknąłem. Redukcja kosztowała grosze, koszty przesyłki już były znaczne. W sumie 1/3 ceny nowej frotkowej głowicy. Dołożyłem i kupiłem od razu cały zestaw z manfroto.
Widzisz, trzeba szukac aukcji na ebayu gdzie przesylka jest tania, znajomy ostatnio kupil z UK etui do iPhone 5 za 90 centow z przesylka free:D
Chyba jednak kupie glowice, wciaz mam jednak nadzieje, ze statyw przyjdzie z kulowa:D
Wczoraj dostalem glowice a dzis przyszedl statyw, kurcze fajny jest, wydaje sie sztywniejszy od Slika500 a wielkoscia przypomina cos pomiedzy Slik300 a 500...
Glowica kulowa 496RC2, rewelka, balem sie troche kulowej, ale widze juz po 30 minutach zabawy, ze fajna jest.