Zobacz pełną wersję : Obiektyw dla Nikona D3000
Hej , cześć , witam
Mam nikona d3000 + obiektyw standardowy 15-55 mm
Chce kupić sobie jakiś teleobiektyw , np jakąś 300setke
I teraz tak , nie wiem o co chodzi z tymi średnicami filtra , na moim obiektywie jest napisane , że srednica wynosi 58
Średnica obiektywu to , to samo co średnica filtru? Moglibyście to jakoś rozwinąć?
Bez tego nie wybiore żadnego obiektywu bo nie wiem czy będzie "pasował"
Dzięki z góry za odpowiedź , Pozdrawiam
Będzie pasował każdy obiektyw Nikona i z mocowaniem nikona. Średnica filtra czy obiektywu nie ma tu nic do rzeczy.
Popatrz na obiektyw 55-300VR, 70-300VR i tamron 70-300 VC USD
Będzie pasował każdy obiektyw Nikona i z mocowaniem nikona. Średnica filtra czy obiektywu nie ma tu nic do rzeczy.
Popatrz na obiektyw 55-300VR, 70-300VR i tamron 70-300 VC USD
Ok , a więc czym jest średnica filtra :D ?
michaskro
05-05-2013, 14:41
Hmm... do nikona będą pasowały obiektywy z mocowaniem F, a "średnica filtra" jest średnicą gwintu przed przednią soczewką tam gdzie się filtr przykręca. Jeśli szukasz 300 setki to polecam Nikkora 55-300.
Dal Ciebie nie ma znaczenia jaka jest średnica filtra, skoro żadnego filtra nie posiadasz. Ważne jest aby obiektyw posiadał silnik i był dedykowany pod Nikona. Najtańsza dobra 300-tka, to nikkor 55-300 - używany około 800 zł, nowy 1100. Lepsze rozwiązanie to nikkor 70-300 - używka 1000-1100, nowy dużo drożej. Innych obiektywów 300mm nie polecam.
Jedrek.S
05-05-2013, 14:41
nie, chodzi o średnice mocowania filtra, czyli tego najbardziej wysuniętego gwintu na obiektywie w stronę*odwrotną*do korpusu. Nie martw się, bo i tak na jednym filtrze daleko nie zajedziesz, uv-ki stosuje sie raczej do ochriny szkła. Fakt, ja do swojego 12-50 olka nie mam filtra, ale to tylko dlatego że kocham flary jakie daje :)
Co do obiektywów to masz dobre nikkory 55-300vr i 70-300vr, chwalone wszem i wobec oraz tamrona 70-300vc.
Tylko o tamrona proś*z mocowaniem nikona oczywiście :D
Przepraszam , że odkopuje ten temat ale do tej pory wstrzymałem się z zakupem. Mam jeszcze kilka pytań , tak jak już mówiłem mam nikona d3000 , co do obiektywu to interesuje mnie jakiś fajny , dobry na początek teleobiektyw. Ma służyć do zdjęć sportowych przede wszystkim , zależy mi na tym żeby obiektyw był w miarę jasny , powiedzmy f/3,5 chociażby , dużo zdjęć robię na rozgrywkach piłki halowej a jest to bardzo szybki , dynamiczny sport , i chciałbym przy jak najkrótszym czasie dobrze doświetlić i wyostrzyć zdjęcie . Tak więc co polecacie?
Pozdrawiam Serdecznie
Przepraszam , że odkopuje ten temat ale do tej pory wstrzymałem się z zakupem. Mam jeszcze kilka pytań , tak jak już mówiłem mam nikona d3000 , co do obiektywu to interesuje mnie jakiś fajny , dobry na początek teleobiektyw. Ma służyć do zdjęć sportowych przede wszystkim , zależy mi na tym żeby obiektyw był w miarę jasny , powiedzmy f/3,5 chociażby , dużo zdjęć robię na rozgrywkach piłki halowej a jest to bardzo szybki , dynamiczny sport , i chciałbym przy jak najkrótszym czasie dobrze doświetlić i wyostrzyć zdjęcie . Tak więc co polecacie?
Pozdrawiam Serdecznie
Sigma 70-200 mm f/2.8 II EX APO DG Macro HSM, do 2000zł się kupi.
Gdybyś miał śrubokręt w body (a nie masz), to najtańszym tele byłby N70-210 f4 Ale niestety, do D3000 najtańszy teleobiektyw będzie kosztował pewnie 2x więcej niż samo body (ponad 2k zł) i w grę wchodzi tylko szkło ze światłem f2.8. Nikkor 55-300/70-300 czy tamron 70-300VC może być w hali za ciemny (f4/4.5 - 5.6), a D3000 prędkościę i celnością AF nie grzeszy.
Pozdrawiam Serdecznie
Nikkor 55-300 ma światło f/4,5-5,6
Nikkor 70-300 to samo f/4,5-5,6
Obiektywy z takim światłem są uważane za ciemne.
Teleobiektywy ze światłem f/2,8 do tanich nie należą.
Do szybkich dynamicznych scen D3000 średnio się nadaje, nie oczekuj cudów nawet jak kupisz lepszy obiektyw.
No właśnie to mnie trochę przeraża tzn. cena obiektywu większa od body , w moim przypadku to pewnie 2krotnie. Hm , tak sobie myślę , że stałka jakas też by mi się przydała. Ale także nie wiem czym mam sie kierować co do obiektywu , wiadomo chciałbym odrazu kilka , ale nie jest to tanie i wiemy jak jest. Zastanawiam się od dłuższego czasu co do obiektywu. Wogóle mam ogromny dylemat bo uwielbiam zdjęcia robione rybim okiem , ahh sam już nie wiem.
Nikkor 55-300 ma światło f/4,5-5,6
Nikkor 70-300 to samo f/4,5-5,6
Obiektywy z takim światłem są uważane za ciemne.
Teleobiektywy ze światłem f/2,8 do tanich nie należą.
Do szybkich dynamicznych scen D3000 średnio się nadaje, nie oczekuj cudów nawet jak kupisz lepszy obiektyw.
Ja już sam nie wiem czy to body do czegokolwiek się nadaje..
Przy zakupie musisz brać pod uwagę tylko obiektywy z własnym silnikiem. Z obiektywami bez silnika nie będziesz miał autofocusa. Z obiektywami bez styków nie będziesz miał pomiaru światła i autofocusa. Z ciemnymi szkłami bez stabilizacji nie zdobisz dobrych zdjęć w ciemniejszych pomieszczeniach. Z ciemnymi szkłami ze stabilizację może uda Ci się zrobić ostre zdjęcia ale matryca CCD z D3000 da sporo zaszumione zdjęcie (wysokie ISO) Chcesz dobrą radę? Sprzedaj swoje body D3000, kup D90 (1100zł) + N70-210 f4 (700zł) lub N80-200 f2.8 (1300zł)i do tego statyw i zbieraj na rybie oko.
Ps. Body D3000 jest małe, zgrabne ma fajną matrycę CCD - do krajobrazów, która niestety lubi światło i w ciemnych pomieszczeniach będzie generować szumy. Ja sam dokupiłem sobie D60 ze względu właśnie na wielkość i CCD. Aparat idealnie nadaje się do zdjęć w plenerze, gdzie nie chcę nosić całej torby obiektywów tylko zabieram D60+N15-55 IIED + N55-200 bez VR albo tylko N18-105VR - super spacerówka.
Ja już sam nie wiem czy to body do czegokolwiek się nadaje..
Nadaje się do wielu rzeczy, tak samo jak D3100, D5000, D5100, D90, wszystkie mają ten sam moduł AF.
Problem jest tylko przy dynamicznych ujęciach, AF jest trochę wolny i mniej precyzyjny.
Archibald6803
03-12-2013, 19:26
...................... mam nikona d3000........................... interesuje mnie jakiś fajny teleobiektyw....... do zdjęć sportowych ........................ dużo zdjęć robię na rozgrywkach piłki halowej .................................... co polecacie?...........................
Rozglądnij się za Sigmą 50-150/2.8 KONIECZNIE w wersji II , bez stabilizacji; koszt dobrej używki : circa1500 zł. To najtańszy , a jednocześnie bardzo dobry jasny obiektyw do sportu halowego.
Jednakże , musisz być świadom tego , że body d3000 (które posiadasz) NIE BĘDZIE SIĘ NADAWAŁO do tego typu fotografii ze względu na słabe użyteczne iso oraz ze względu na bardzo kiepski AF w trudnych warunkach oświetleniowych ( a takie zwykle panują na halach sportowych).
Najtańsze body , które LEDWO da sobie radę na hali , to D90. Wprawdzie skuteczność AF nie będzie powalała na kolana ale przy drobnej wprawie 3-4 udane ujęcia na 10 to i tak będzie duży progres w stosunku do możliwości jakie oferuje Ci Twój obecny sprzęt.
Reasumując ; musisz wydać ok. 2500 pln (za używki) aby "od biedy" popróbować pofotografować sport halowy.
Jeżeli mogę jednak Ci coś doradzić ( z własnego doświadczenia ) to nie zastanawiaj się ani minuty i zamiast d90 kup d300. To wprawdzie kolejne 500 zł więcej do wydania , ale zyskujesz P E W N O Ś Ć udanych ujęć sportowych .
D300 + Sigma 50-150/2.8 II - najtańsza recepta na dobre kadry sportowe w trudnych warunkach oświetleniowych.
Poniżej wprawdzie d300 z inną sigmą (Sigma 70-200/2.8 OS) , ale podobną jakość zdjęć osiągniesz sprzętem , który ci wyżej poleciłem
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3265530#post3265530
hm a jak według was wypada ta stałka? Jak nie ta to jaka?
http://allegro.pl/obiektyw-nikon-50mm-f-1-8g-nikkor-i3735177775.html
A jak Ci się fotografuje kitem 18-55 na ogniskowej 50mm? Uzyskujesz zadowalające przybliżenie przy fotografowaniu sportu na hali?
mówię już o stalce do użytkowania w innym celu. Wariatem nie jestem żeby stalka robić zdjęcia sportowe :D
Archibald6803
03-12-2013, 21:40
mówię już o stalce do użytkowania w innym celu. Wariatem nie jestem żeby stalka robić zdjęcia sportowe :D
i tu się kolego mocno mylisz ....... :!:
Najlepszy obrazek w foceniu sportu dają właśnie stałki ..... Foterzy Pro sporadycznie używają zoomów .....
Jednak to już inna liga jakościowa i cenowa ; właściwy dla takich zastosowań obiektyw zaczyna się od kilku tysięcy ..... ale euro , a nie złotych.
Ambitnym amatorom i miłośnikom fotografii sportowej w zupełności wystarczy zestaw ,o którym napisałem 4 posty wyżej .
hm a jak według was wypada ta stałka? Jak nie ta to jaka?
http://allegro.pl/obiektyw-nikon-50mm-f-1-8g-nikkor-i3735177775.html
Tutaj masz testy tego obiektywu: http://www.optyczne.pl/index.html?test=obiektywu&test_ob=232
i tu się kolego mocno mylisz ....... :!:
Najlepszy obrazek w foceniu sportu dają właśnie stałki ..... Foterzy Pro sporadycznie używają zoomów .....
Jednak to już inna liga jakościowa i cenowa ; właściwy dla takich zastosowań obiektyw zaczyna się od kilku tysięcy ..... ale euro , a nie złotych.
Ambitnym amatorom i miłośnikom fotografii sportowej w zupełności wystarczy zestaw ,o którym napisałem 4 posty wyżej .
tak ale napewno nie robia ogniskowa 50. :D
Archibald6803
03-12-2013, 21:52
tak ale napewno nie robia ogniskowa 50. :D
raczej nie ....
ta stalka pasowała by do mojego body? różne ceny są tych obiektywów , nie wiem czym różni się ta stalka z oznaczeniem AF samym a oznaczeniem AF-S. ten pierwszy można dostać juz za 400zł nowy a AF-S za 7stowek. Są jeszcze stalki z oznaczeniem D i tez są tańsze. a więc który brać , i czy ten który do którego dałem link wyżej będzie kompatabilny z moimi body?
50mm 1.8 z oznaczeniem AF nie ma silnika i z D3000 nie będzie miała autofocusa. Wersja AF-S posiada silnik i w pełni współpracuje z tym bodu - ale właśnie dlatego jest droższa.
ps wersję AF można nie raz dostać za 300zł.
A no właśnie coś o tym silniku wyczytalem. A co myślisz o tej stalce AF-S? Czytałem trochę na internecie i opinię są dobre. A Pana jaka jest?
Taka jak te z internetu. Masz kasę, to kupuj, choć ja wolę 35mm 1.8G
Słyszałem , że w rtv euro agd jest ten obiektyw. Muszę się przejść - wolę kupić na miejscu niż z allegro. Tymczasem dziękuje Tobie puciek za wszystkie rady , będę się odzywał jak będę miał jeszcze jakieś pytania. Jeszcze raz wielkie dzięki. Pozdrawiam!