PDA

Zobacz pełną wersję : wymiar D700

j_zuzia
05-05-2013, 12:16
Witam
Od dłuższego czasu szukam jednego wymiaru ale ani instrukcja ani google nie odpowiedziało mi na to pytanie.
Wysokość środka osi optycznej od podstawy aparatu.
Mierząc domowymi sposobami od podstawy body do najniższego wewnętrznego punktu bagnetu (25mm) i do najwyższego (72mm). Średnica bagnetu wyszła mi 46,92mm po całych obliczeniach wyszło mi że od tego metalowego wypustu ma body do środka bagnetu jest około 48,5mm ???

Wszystko to po to by zbudować sobie głowice do panoramy tylko z jednymi sankami by obniżyć koszty i wagę sprzętu.
Jak na razie wydałem:
10funtów na sanki
12zł na kątownik
36zł za łożyska wzdłużne
50zł na gwintownik calowy 1/4"
5zł to śrubki i podkładki, zatrzask sprężynowy

do manfroto za 1500zł jeszcze mi daleko
ZA wszelką pomoc z góry dziękuje

bragjure
05-05-2013, 15:08
....zerknij na PW...może się przyda...Pozdrawiam

j_zuzia
05-05-2013, 21:50
Dzięki wielkie za PW wygląda obiecująco mam nadzieje że znajdę

josephebeloki
05-05-2013, 22:20
No to ... pogadali, dużo się dowiedzieliśmy z tego wątku ;)

jo44
06-05-2013, 00:03
No to ... pogadali, dużo się dowiedzieliśmy z tego wątku ;)
No jak!? Wiesz po ile są kątowniki i śrubki w Bochni! To mało? :)

karolt
06-05-2013, 07:47
W sumie wydatki już sięgnęły ceny najprostszej głowicy do panoram :D

j_zuzia
06-05-2013, 22:57
Sięga najprostszej ceny - właśnie najprostszej trója sama się nie obraca tylko potrzebuje do tego głowicy która musi być ustawiona na dobrze wypoziomowanym statywie (a to troszku schodzi), nie ma zapadki która dzieli obrót na odpowiednią ilość równych części (trzeba sobie patrzyć na miarę kontową co dłużej schodzi), nie ma sanek tylko możliwość przykręcenia w odpowiednim miejscu do szyny (zamiast płynnej regulacji), nie posiadają szybko złączki ustawionej już od razu do użycia (trzeba przykręcić śrubą osiowo i w odpowiednim miejscu).
To takie zestawy w granicach 216-300zł zadowalający zestaw kosztuje 500zł a do tego mi jeszcze daleko - nie licząc satysfakcji że sam sobie coś zrobiłem, wsparłem trochę naszych producentów śrubek, łożysk a nie "chińczyków".

ps. z materiałów które otrzymałem dowiedziałem się że od bagnetu do matrycy jest dokładnie 48,84mm czyli dalej nie znam odpowiedzi na moje pytanie