Zobacz pełną wersję : Publikacja cudzych zdjęć a prawo?
d40nikon
04-05-2013, 12:44
Zastanawiam się na jakich zasadach w świetle prawa jest dozwolone publikowanie cudzych zdjęć np. na takiej stronie
http://www.facebook.com/ArtPics.tv
Są tam podpisane foldery imieniem i nazwiskiem autora - zgoda autora jest potrzebna czy nie?
Prawo do cytowania.
Zgodnie z art. 29 prawa autorskiego „wolno przytaczać w utworach stanowiących samoistną całość urywki rozpowszechnionych utworów lub drobne utwory w całości, w zakresie uzasadnionym wyjaśnianiem, analizą krytyczną, nauczaniem lub prawami gatunku twórczości. Wolno w celach dydaktycznych i naukowych zamieszczać rozpowszechnione drobne utwory lub fragmenty większych utworów w podręcznikach i wypisach. Wolno w celach dydaktycznych i naukowych zamieszczać rozpowszechnione drobne utwory lub fragmenty większych utworów w antologiach”.
@doktor - to akurat polskie prawo.
Co do ogólnych praw autorskich - są 3 "opcje" na jakich autor publikuje zdjęcia:
1) wszelkie prawa zastrzeżone - nie można nic zrobić bez zgody autora/właściciela praw
2) uznanie autorstwa - można rozpowszechniać, ale musi ze zdjęciem musi być związana informacja, kto jest autorem
3) dozwolony użytek własny - można rozpowszechniać, jak i modyfikować zdjęcia bądź wykorzystywać we własnych produkcjach/grafikach, bez odrębnej zgody autora, ale trzeba podać kto jest autorem oryginału. Dzieło takie nie może w żaden sposób być powiązane z działaniem komercyjnym/dochodowym.
Co do publikacji zdjęć na FB - każdy, kto publikuje zdjęcie na swoim profilu FB, wyraża zgodę, na dalsze ich rozpowszechnianie na łamach FB - szczegóły w regulaminie FB.
d40nikon
04-05-2013, 15:16
Czyli czy ze strony 500px.com mogę wrzucać/cytować treści?
Czyli czy ze strony 500px.com mogę wrzucać/cytować treści?
Przeczytaj regulamin serwisu, to się dowiesz.
d40nikon
04-05-2013, 19:24
Nie jestem tam biegły z jęz.ENG - mógłby ktoś pomóc?
Zdjęcia publikowane w serwisie 500px.com są domyślnie objęte pełnymi prawami. Jeśli autor inaczej nie zaznaczył, nie można ich ruszać. Możesz jedynie zamieścić link do strony ze zdjęciem w serwisie.
Często jest tak ze widzę na tej stronie zdjęcia przyrodnicze które już wcześniej widziałem na innych portalach przyrodniczych, w tym tez moje(gil) i nikt mnie nie pytał o zgodę. Wiec zapewne oni sami biorą sobie zdjęcia bez zgody autora jakie im się podobają i umieszczają na stronie.