PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 50-150 mm f/2.8 II APO EX DC HSM kto pożyczy do testów?

pafciok
04-05-2013, 00:41
Witajcie.
Nie wiem, czy post jest we właściwej przegródce ...
Już kiedyś pisałem, że chcę taki obiektyw kupić. Później temat zakupu jakoś umarł, bo zacząłem się zastanawiać nad przejściem na FX. Jednak uzmysłowiłem sobie, że nie jestem w stanie wyjść poza poziom amatora więc wrócił temat kupienia jakiegoś tele do DX-a. Wybór padł na Sigmę jak w tytule postu. Do moich celów w zupełności powinien mi wystarczyć.
Czy jest ktoś wśród forumowiczów, kto dałby się namówić na pożyczenie mi takiego obiektywu do zrobienia kilku zdjęć i przekonania się do niego lub wybicia go sobie z głowy? Nie chciałbym wydawać pieniędzy po to tylko, żeby się przekonać, że nie warto było. Nie stać mnie na to...
Warunki pożyczenia do ustalenia :-)

esk2
04-05-2013, 01:20
ja polecam nieco krótszą solidnieszą Tokinę 50-135/2.8, która jest lepsza optycznie od sigmy..

risto
04-05-2013, 13:37
Ja ją miałem sprzedałem teraz żałuję. warto w 100%!!

pafciok
04-05-2013, 22:59
Wcale nie mówię, że Sigma albo nic. Wszedłem sobie na alledrogo i zgadnijcie il takich Tokin jest aktualnie do kupienia? Zero... Null... Nic ...
Proponowanie mi innych obiektywów jest jak najbardziej wskazane, ale nadal nie rozwiązuje to mojego problemu. Zanim kupię obiektyw chciałbym mieć pewność, że mi się do czegoś przyda, że spełni moje oczekiwania, a nie będzie się kurzył w szafie.

dezerter_27
05-05-2013, 23:55
skąd jesteś?

pafciok
06-05-2013, 09:05
Już poprawiłem sobie podpis i tam napisałem skąd jestem.
Dodam, że chodzi o Głogów na Dolnym Śląsku :-)

netis
12-05-2013, 16:55
mam APO HSM ... polecam, nie odpinam od d90 prawie wcale. Ostry od pełnej dziury, miło pracuje, przyapdki ff lub bf sporadyczne 1/50 ...
oceniam to szkło jako idealne. Przymierzam się do zakupu 85mm/1.8 Nikona ale to szkło pozostanie tak długo jak długo robię fotki :)

Wady to na pewno waga szkła ...

GregB
16-05-2013, 09:29
Mam znajomego co posiada taką Sigmę. Zakręcę do niego - jak się zgodzi, skontaktuję was i się dogadasz kiedy, mój kumpel jest z Wrocka. Oczywiście nie daję gwarancji, bo to nie mój sprzecik8-)

De Camtrois
16-05-2013, 09:37
Również mam i polecam - w zakresie 50-130 jest super. Po 130 robi się bardziej miękko, ale właściwie do 145 jakość jest całkowicie akceptowalna, dopiero po wysunięciu na maxa do 150mm robi się mydło. Na 50 2.8 jakością nie ustępuję niezłym stałkom! Bardzo uniwersalny obiektyw.
Nie zgodzę się co do wagi - jak na ten zakres ogniskowych to małe i lekkie szkło, w dodatku bez pompki, więc nie zmienia swoich gabarytów w czasie pracy. W porównaniu do 70-200 to mikrus:)

mOSAd
19-05-2013, 05:59
Jakby coś, to ja polecam obiektyw (Sigmę), choć nie miałem w dłoniach. Jednak oglądałem z niego sporo zdjęć i daje naprawdę świetne efekty (w portrecie). Szczególnie z nowszymi matrycami, w których można trochę bezkarnie podbić ISO. Co do Tokiny to nie mam zdania - nie analizowałem.

pafciok
20-05-2013, 10:12
Mam znajomego co posiada taką Sigmę. Zakręcę do niego - jak się zgodzi, skontaktuję was i się dogadasz kiedy, mój kumpel jest z Wrocka. Oczywiście nie daję gwarancji, bo to nie mój sprzecik8-)

Dzięki za dobre chęci :-)
Będę we Wrocławiu w piątek 24.05 to może koledze wtedy będzie pasować :-)

GregB
20-05-2013, 13:57
Właśnie dzwoniłem. Jak na razie dał "wykrętną odpowiedź", trochę się po nim tego nie spodziewałem... spróbuję jutro może będzie miał lepszy humor 8)

rapala
04-12-2014, 22:28
Witam, zastanawiam się mocno nad zakupem
tego obiektywu w celu uzupełnienia s 17-50.Obiektyw juz nie produkowany wiec pozostaje zakup używanego. Mam pytanie czy jest jakaś różnica między pierwszą serią a drugą oznaczoną II APO?