Zobacz pełną wersję : Wybór obiektywu
Witam.
Posiadam N90 z obiektywami T17-50 2.8 i Nikkor 18-105 VR
I teraz się zastanawiam nad zamianą 18-105 na 55-300. Czy to dobry pomysł ?
Aparat używany amatorsko na spacerach, wyciwczkach itp
Teraz przeważnie jest założony Tamron Nikkora używam sporadycznie ale jestem też z niego zadowolony.
Szykuję się na wyjazd w góry i myślę czy nie przyda się jakiś zoom.
Czy fajnę zdjęcia wychodzą z tego 55-300 ? np. z dalszej odległości zrobić zdjęcie dziecku.
Pozdr.
devilcape
03-05-2013, 22:37
Spacerowo, wycieczkowo lepiej sprawdzi sie mz 18-105, bardziej uniwersalny i stabilizacja.
Doceniasz faktycznie stale swiatlo i 2.8 w tamronie? Z jakiego powodu bardziej preferujesz tamrona?
Sample do 55-300 i innych szukaj np. tu: http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=13204
No jakoś się przyzwyczaiłem bardziej do Tamrona. Czasami chyba te 2.8 lepiej daje radę.
55-300 Też ma chyba stablizację ?
Ogólnie myślę nad zamianą z jednego z tych dwóch obiektywów
Mądrości nie napisze, poza tą co jest na forum od dawna. Wersja budżetowa, to kup 70-300VR i będziesz miał długo i dobrze (proporcjonalnie do ceny), a i portret zmalujesz. Opcja portfelowy hardcore to, coś 70-200 2.8 (NIkon VRI, Sigma OS, Tamron) do pary z Twoim Tamronem masz ładny zestaw.
Mądrości nie napisze, poza tą co jest na forum od dawna. Wersja budżetowa, to kup 70-300VR i będziesz miał długo i dobrze (proporcjonalnie do ceny), a i portret zmalujesz. Opcja portfelowy hardcore to, coś 70-200 2.8 (NIkon VRI, Sigma OS, Tamron) do pary z Twoim Tamronem masz ładny zestaw.
Zgadzam się 70-300VR będzie super, co do 70-200 to już chyba lekka przesada.
Czy przesada? Zależy na którym etapie amatorskiej fotografii chcesz się zatrzymać. Kiedy powiesz sobie, tutaj to co mam jest na miarę tego co potrafię. Jeżeli stwierdzisz że 70-300 to za mało, za ciemno, lub cokolwiek, idź dalej i eksperymentuj, wolność wyboru jest ogromna.