PDA

Zobacz pełną wersję : Zgrywanie filmów na kartę SD i odtwarzanie.

CODER_BEST
03-05-2013, 20:57
Cześć

Mam taki problem. Mam dosyć starszy telewizor który nie ma wejścia HDMI i jedyny sposób żeby odtworzyć na nim filmy nagrane Nikonem D5100 to podłączenie po przez dwa kabelki żółty i biały i wtedy wszystko gra :)

Ale wpadłem na pomysł że skoro odtwarza filmy nagrane nikonem to dlaczego nie miało by odtworzyć filmów, które mam na komputerze. No i chciałeś właśnie zgrać film na kartę SD oczywiście przekonwertowałem je na format MOV ale aparat nie widzi tych filmów, nawet przy nadaniu nazwy dla pliku tak jak aparat numeruje sobie pliki nic nie dało. Wie ktoś czy da radę wgl zrobić coś takiego?

@edit: Teraz zauważyłem że nawet jak zrzucę film nagrany Nikonem to też go nie widzi... Dziwne.. czy tak po prostu jest?

rychu_cmg
03-05-2013, 21:48
Aparat widzi tylko swoje pliki, ale jeśli były one edytowane to przestaje je wyświetlać.

CODER_BEST
03-05-2013, 21:50
To szkoda :/

Ale dziwne jest też to że nagram film zrzucę na komputer, usunę z aparatu i zaraz potem wrzucę z komputera na aparat to też nie widziz tych plików :/ To jest dziwne.

Alcatraz
04-05-2013, 00:04
To nie jest aż takie dziwne - czynność kopiowania może zmieniac atrybuty pliku i/lub coś w nazwie / rozszerzeniu (nie musi być tego widać, np. standard kodowania nazw) stąd aparat nie chce takiego pliku odtworzyć. A swoją drogą to jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś chciał wykorzystać body jako odtwarzacz multimediów:-))

picia78
04-05-2013, 21:33
To nie jest aż takie dziwne - czynność kopiowania może zmieniac atrybuty pliku i/lub coś w nazwie / rozszerzeniu (nie musi być tego widać, np. standard kodowania nazw) stąd aparat nie chce takiego pliku odtworzyć. A swoją drogą to jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś chciał wykorzystać body jako odtwarzacz multimediów:-))

bo to takie pionierstwo :) pralki to kiedyś, też nie suszyły, a teraz tak, a niedługo to i prasować będą :)
więc kolega może idzie w kierunku wynalazczości :)

devilcape
04-05-2013, 22:40
Ja wiem czy to takie dziwne? Jeśli kartę pamięci należy formatowac w aparacie, prawdopodobnie potrzebuje on jakiegoś zmodyfikowanego systemu plików. Coś jeszcze zapisuje, co jest przeźroczyste dla pc ale ma znaczenie dla systemu aparatu.

rychu_cmg
05-05-2013, 01:31
Firmware aparatów jest tak zrobione, że obsługuje tylko własne pliki. Aparat to nie odtwarzacz DVD.