Zobacz pełną wersję : Macro dla amatora
piotereks
03-05-2013, 19:04
Witam.
Zacznę tak.... wahałem sie między Nikkor 105 mm f/2.8 G AF-S VR IF-ED MICRO , a Sigmą 150 mm f/2.8 DG EX APO OS HSM MACRO. Kiedy wybór padł na Nikkora i zaczałem sie umawiać z kolegą w ramach pomocne dłoni on swierdził tak.... cytuję - " Jest 70-300 vr nikkora i wydaje mi sie ze to jest najbardziej zasadna kontynuacja zestawu. Dodatkowo dokupic pierscienie posrednie za ok 300zl i jest macro jak trzeba."
i.... teraz sam juz nie wiem. zawsze myslałem że do ładnego maro to i odpowiedni obiektyw trza miec i koniec. a tu....... czy Nikkor 70-300Vr, (którego tez chciąłbym mieć jako universalnego zooma) da mi to co 105Nikkora w makro?
prosze Was drodzy o porade, będzie ona dla mnie kluczowa przy zakupie obiektywu.
jestem amatorem, wszystkie zdjęcia idą na papier.
Absolutnie nie.
Do makro są obiektywy makro a nie jakieś pół środki.
Jest jeszcze tamron 90mm.
Bez jaj, 70-300 to se można samoloty na dużej przysłonie robić a nie makro, koledze się tylko wydaje że to dobry wybór. 70-300vr jest poprostu miękki, skala odwzorowania też nie taka jak do macro i tyle o nim.
Micro 105vr daje bardzo ostry obrazek i jeśli ktoś ma ambicje na makro to jest właściwy wybór. Uprzedzając ewentualne pytanie miałem obydwa obiektywy, wiem jakie są i jak obrazują.
PS. mając N18-200 nie siliłbym się na zakup N70-300vr, nie warto.
Absolutnie nie.
Do makro są obiektywy makro a nie jakieś pół środki.
Jest jeszcze tamron 90mm.
Jest i Tokina 100mm, też zacna.
piotereks
03-05-2013, 20:03
to juz daje mi klarowny obraz dziekuje za odpowiedzi. teraz jeszce powiedzcie czy Nikkor do makro 105 czy sigma150??. nie oatrzac oczywiscie na cene
Nie wiem, czemu nie bierzesz pod uwagę Tamrona 90 :/
piotereks
04-05-2013, 10:39
a duza bedzie roznca miedzy 90m Tamrona i 105nikkora
Są dwa, a właściwie trzy Tamrony 2,8/90.
Najstarszy ma pierścień przysłon i napęd śrubokrętem z silnika w korpusie aparatu.
Jego nowsza wersja (optycznie identyczna) nie ma pierścienia przysłon, i ma wbudowany własny silnik do napędu AF. Kosztuje obecnie ok. 1600 zł nowy.
Najnowszy Tamron 2,8/90 VC USD to zupełnie inny obiektyw z ultradźwiękowym silnikiem USD napędu AF, i redukcją wibracji VC, funkcjonalnie odpowiada więc Micro-Nikkorowi 105 VR. Niestety, odpowiada mu też ceną, bliską 3 tys. zł. Podobno jest bardzo dobry optycznie.
A co będziesz robił? Nieruchome obiekty? Produkty? Czy może ruchome robactwo? Bo do macro jest cała gama dobrych szkieł. Od taniego nikkora 55, poprzez krótkiego dx 40 dajlej 60 d i g 85 3.5dx 105 d, g i MF potem jest nikkor 200. Ze stajni nikona jest jeszcze zoom macro. To daje spory wybór nie biorąc pod uwagę niezależnych firm.
Generalnie wszystkie wymienione są dobre optycznie i sprawdzą się w macro fotografii, Ty musisz sobie odpowiedzieć co będziesz fotografował, w jaki sposób (z ręki, statyw, w namiocie?), określ budżet i wtedy będzie można coś doradzić.
Jeśli mowa o pierścieniach to prędzej je zapniesz do 50 niż do tele - zooma.
piotereks
04-05-2013, 16:58
A co będziesz robił? Nieruchome obiekty? Produkty? Czy może ruchome robactwo? Bo do macro jest cała gama dobrych szkieł. Od taniego nikkora 55, poprzez krótkiego dx 40 dajlej 60 d i g 85 3.5dx 105 d, g i MF potem jest nikkor 200. Ze stajni nikona jest jeszcze zoom macro. To daje spory wybór nie biorąc pod uwagę niezależnych firm.
Generalnie wszystkie wymienione są dobre optycznie i sprawdzą się w macro fotografii, Ty musisz sobie odpowiedzieć co będziesz fotografował, w jaki sposób (z ręki, statyw, w namiocie?), określ budżet i wtedy będzie można coś doradzić.
Jeśli mowa o pierścieniach to prędzej je zapniesz do 50 niż do tele - zooma.
dzieki za odpowiedz. w 90% to flora, czyli obrazy statyczne/ kwiatki , trawki, listki drzewka mech itd./ tak parze masz w stopce n-180/2,8. co o nim powiesz? moze taki?
militarius
04-05-2013, 17:29
180 2.8 to nie jest szkło makro ;)
dzieki za odpowiedz. w 90% to flora, czyli obrazy statyczne/ kwiatki , trawki, listki drzewka mech itd./ tak parze masz w stopce n-180/2,8. co o nim powiesz? moze taki?
W stopce mam też 55/3.5 jest to genialne szkło do flory i produktów. Łatwiej można uzyskać dużą głębię ostrości. Jest to szkło manualne, mnie to nie przeszkadza, ale następcą będą nikkory 60 2.8 D i następnie G. Oba równie dobre.
180 to jest po prostu jasne tele. Do macro nie specjalnie się nadaje. Natomiast szkła takie jak sigma 180 czy tamron 180 to dobre opcje do macro, ale musisz wiedzieć, że właśnie taka ogniskowa jest Ci potrzebna bo niesie ze sobą dużą zaletę czyli odległość ale i wady w postaci konieczności większej stabilizacji aparatu czy problemy ze zbyt małą GO. Coś za coś. Mnie osobiście w zupełności starcza 55
Dla przykładu sample mojego autorstwa:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img31/2576/dsc1482q.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img845/8228/dsc1206p.jpg)
piotereks
05-05-2013, 09:44
W stopce mam też 55/3.5 jest to genialne szkło do flory i produktów. Łatwiej można uzyskać dużą głębię ostrości. Jest to szkło manualne, mnie to nie przeszkadza, ale następcą będą nikkory 60 2.8 D i następnie G. Oba równie dobre.
180 to jest po prostu jasne tele. Do macro nie specjalnie się nadaje. Natomiast szkła takie jak sigma 180 czy tamron 180 to dobre opcje do macro, ale musisz wiedzieć, że właśnie taka ogniskowa jest Ci potrzebna bo niesie ze sobą dużą zaletę czyli odległość ale i wady w postaci konieczności większej stabilizacji aparatu czy problemy ze zbyt małą GO. Coś za coś. Mnie osobiście w zupełności starcza 55
dzieki za odpowiedz. ja mam N/50/1,8 ale jakos nigdy nie udalo mi sie zrobic takich zdjec jakie Ty przedsyawiles. one sa zrobione ta 55?
dzieki za odpowiedz. ja mam N/50/1,8 ale jakos nigdy nie udalo mi sie zrobic takich zdjec jakie Ty przedsyawiles. one sa zrobione ta 55?
Nie masz co się dziwić. nikkor 55mm f/3.5 to typowy obiektyw macro. Potrafi wyostrzyć obraz od 24cm, a nikkor 50mm f/1.8 to obiektyw standardowy dla pełnej klatki (dla DX to już obiektyw portretowy - kąt widzenia jak 75mm na pełnej klatce) Abyś mógł tym obiektywem robić w miarę zdjęcia macro, to musisz użyć pierścieni pośrednich. Odległość ostrzenia dla tego szkła to aż 45cm.
ps. Dodam jeszcze, że potrzebujesz pierścieni ze stykami aby mieć pomiar światła. To koszt około 175zł. Za taką ceną można kupić używanego nikkora 55mm f/3.5
Nie masz co się dziwić. nikkor 55mm f/3.5 to typowy obiektyw macro. Potrafi wyostrzyć obraz od 24cm, a nikkor 50mm f/1.8 to obiektyw standardowy dla pełnej klatki (dla DX to już obiektyw portretowy - kąt widzenia jak 75mm na pełnej klatce) Abyś mógł tym obiektywem robić w miarę zdjęcia macro, to musisz użyć pierścieni pośrednich. Odległość ostrzenia dla tego szkła to aż 45cm.
ps. Dodam jeszcze, że potrzebujesz pierścieni ze stykami aby mieć pomiar światła. To koszt około 175zł. Za taką ceną można kupić używanego nikkora 55mm f/3.5
Zgadzam się w 100%, ale tak taniego nikkora 55/3,5 nie widziałem :) Ostatnio na allegro poszedł za 225. Osobiście uważam to szkło za najlepszą tanią opcję do prawdziwego macro. Fakt, że do skali 1:1 potrzebujesz pierścienia 27.5mm, ale na allegro trafiają się po 50zł, więc to nadal tanio.
Pierwsze zdjęcie jest zrobione z pierścieniem. Przysłona koło 11. Skala 1:1 albo bardzo blisko. Drugie bez pierścienia, przysłona koło 5.6-8. Skala coś pomiędzy 1:2, a 1:3. Zwróć uwagę, że 50 1.8D ma maksymalną skalę odwzorowania wg. producenta 1:6.6
Ostatnio na allegro kupiłem taki za 180zł z przesyłką.
Piotereks.
Obiektywy nie są determinowane do makro przez samą ogniskową.
Masz nikkora 85mm do portretu i nikkora 85mm do makro.
Różnią się skalą odwzorowania i tym na jakiej odległości ostrzenia są zoptymalizowane.
Portretowa będzie robić najostrzej na 3-4m
Makro na 0.3-1m.
misiu610
05-05-2013, 13:47
Przy tak śmiesznej cenie wspomnianego Nikkora 55 sam chętnie sprawdziłbym się w makro. Po podłączeniu go do korpusu, światłomierz działa?
Nie, w amatorskich Nikonach wymagających obiektywu z procesorem pomiar światła nie działa, bo Micro-Nikkor 3,5/55 to stary obiektyw z lat 70-tych i oczywiście nie ma procesora.
Może działać pod warunkiem dokupienia i doklejenia do niego tzw. dandeliona. Czyli styków z procesorem. http://allegro.pl/dandelion-chip-dla-nikon-af-program-i3176323784.html
niema potrzeby. Można spokojnie radzić sobie bez pomiaru, naprawdę troszkę wprawy i nie jest to takie uciążliwe. Chętnie bym sobie dandelion zamontował, ale niema chętnych, a sam wolę nie grzebać ;) Poza tym manuali kilka i trzeba by do każdego podłączać.
A optyka na prawdę perfekcyjna tego nikkora. Nic mu zarzucić nie mogę. A mam starą wersję nonAI przerobioną coby pasowała ;)