PDA

Zobacz pełną wersję : D3000 dla początkującego

Justaa
03-05-2013, 12:38
Przepraszam jeśli juz ten temat i go ponawiam ale nie umiem nigdzie tego znaleźc.

Dostałam w prezencie lustrzankę Nikon D3000 z obiektywem 18-55mm f/3.5-5.6 G VR. Dopiero od tygodnia jej używam i mam pewiem problem. Gdy robię zdjęcia z przybliżenia i przerzucam je na komputer to "przycina" mi je z góry i dołu czarnym paskiem. Prónbowałam to zmienić w wielkości zdjęcia (normalnie robie L ale próbowałm na M i S) ale to nic nie dało. Oczywiście jak obrobie zdjęcia na komputerze i poprzycinam je to wtedy to wygląda dobrze, ale czy to jest jedyny sposób?

Mam jeszcze pytanie do do ostrości. Próbuje zrobić pare zdjęć z książki w trybie Auto (nie wiem jaki inny tryb ustawić do zdjęc z książki) i wychodza mi ona bardzo nieostre. Próbowałam ustawić ostrości wizjera w korektorekorze dioptrażu ale nie za dużo mi to dało. Tak samo próbowałam to ustawić przy naciskami spustu migawki do połowy- coś pomogło ale to nie do końca to. Czy to jest na zasadzi "praktyka czyli mistrza" czy coś źle ustawiam?

MiQ27
03-05-2013, 12:46
Monitor ma inne proporcje niż matryca w Nikonie i tego się nie da zmienić. Pewnie masz monitor 4:3 a matryca jest 3:2. Za to odbitki w formacie 10x15 będą nieprzycięte :)

Dioptraż ustaw pod Twój wzrok bo od od tego jest żeby widzieć ostro wskaźniki w wizjerze. A czy obraz będzie ostry to zależy od obiektywu - one maja coś takiego jak minimalna odległość ostrzenia. I nie tak jak w kompaktach czy komórkach, 18-55 nie da się wyostrzyć z paru centymetrów. Musi mieć te ~40cm minimum.

MstrG
03-05-2013, 16:49
Justaa, możesz wrzucić chociaż jedno "przycięte" zdjęcie? Co to znaczy "z przybliżenia"?
Jeśli chodzi o zdjęcia książki - musisz odsunąć się na tyle daleko od fotografowanej rzeczy, aby AF mógł złapać ostrość. 18-55VR ostrość łapie od 28cm. Druga sprawa: nieostrość może wynikać z za długiego czasu migawki - zdjęcie wyjdzie poruszone.

Temat do Nikon d'SLR - D40 - D7100 (http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=13)

Jacek_Z
03-05-2013, 20:52
Przepraszam jeśli juz ten temat i go ponawiam ale nie umiem nigdzie tego znaleźc. To twój pierwszy post, więc jak go ponawiasz?
Nie ten dział, przeniosłem.

Adrickt
11-05-2013, 12:05
Sprawdź czy na obiektywie masz ustawione na M/A a nie na samo M ;)