PDA

Zobacz pełną wersję : Gdzie kupujecie płyty CD

hackermuz
03-05-2013, 11:11
Pewnie jest jeszcze trochę fanów wydawnictw nie cyfrowych :) Mam pytanie gdzie kupujecie płyty? Wszystkie empiki itp. twory ceny zagranicznych artystów mają wygórowane. Macie jakieś sklepy gdzie taniej można dostać chociażby wydawnictwa z importu albo może ściągacie gdzieś zza granicy?

Rafał_Sz
03-05-2013, 11:25
Przeczesuję Alle i od znajomych.

hackermuz
03-05-2013, 12:20
Z alle różnie jest, ja ostatnio trafiłem w dobrych cenach (po 20zł) w Saturnie trochę fajnych pozycji, musiccorner.pl - też ma niektóre ceny bardzo dobre.

Borat1979
03-05-2013, 13:01
Pewnie jest jeszcze trochę fanów wydawnictw nie cyfrowych :)
Wydawnictwa nie cyfrowe to winyle a nie płyty CD :lol:

arecki
03-05-2013, 13:03
alle i ebay jak szukam rarytasów

hackermuz
03-05-2013, 13:59
Wydawnictwa nie cyfrowe to winyle a nie płyty CD :lol:

W sumie racje :)

konopia
03-05-2013, 19:41
amazon :smile:
ebay jest na ogół droższy, choć trzeba uważać, oni na amazonie operują numerem ASIN który jest ich wewnętrznym i nie ma nic wspólnego z numerem katalogowy danego wydawnictwa.
Często trzeba dopytywać sprzedawcę jakie wydanie sprzedaje bo można trafić "icarus" czy jakieś inne z Argętyny czy Rosji, a one nie zawsze są takiej jakości jakbyśmy chcieli.
Czy jeśli poluje się na jakieś szczególne wydanie też warto mieć pewność ze dostanie się to za co się płaci.

No i trzeba też sprawdzać skąd wysyłka jest, z jakiego kraju, bo może się okazać, że firma to tylko biuro w danym kraju zamawiająca dla nas płyty gdzieś indziej i doliczającą sobie za pośrednictwo, wtedy lepiej kupować bezpośrednio samemu, ja przyjęłam, że jeśli obsługują paypal to jest bezpiecznie.

Czasem kupuję bezpośrednio z oficjalnych sklepów wytwórni, ale trzeba uważać na ceny, potrafią być drodzy.
Do tego dochodzą jeszcze te wszystkie sklepy netowe (np. hmv, play).

Jednym słowem kupno płyty to nic prostego, to polowanie na okazję i odpowiednie wydania.
Zdarza się, ze lepiej świadomie kupić "icarusa" czy "music del imaginario" i mieć porządne wydanie z książeczką itp, niż europejską reedycje w digipaku z dźwiękiem zabitym redukcją dynamiki.

Podobno z vinylami jest jeszcze zabawniej...

hackermuz
05-05-2013, 16:20
Ja z reguły kupuje kilka lat po premierze :D