Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Motyl
Jeden kadr z La Défense...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/05/dsc15911000r-2.jpg
źródło (http://imageshack.us/a/img687/5923/dsc15911000r.jpg)
Al Koholik
04-05-2013, 23:28
Już któryś dzień z kolei próbuje coś napisać, ale za bardzo nie wiem co. Wszystko przez tą linę z lewej strony. Strasznie mnie rozprasza :)
Może to Ci pomoże :) :
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/05/dsc15911000rbezliny-2.jpg
źródło (http://imageshack.us/a/img850/2776/dsc15911000rbezliny.jpg)
Te dwie krzyżujące się liny były dla mnie elementem kompozycji, dopóki na nie nie zwróciłeś uwagi - i zaczęły mnie również rozpraszać :-D. Ich usunięcie trochę mi zajęło ale chyba jest lepiej.
Al Koholik
05-05-2013, 16:17
Może to Ci pomoże :) :
(...) Ich usunięcie trochę mi zajęło ale chyba jest lepiej.
Nabrałem wątpliwości :wink: :)
Adam Majchrzak
05-05-2013, 16:42
...Ich usunięcie trochę mi zajęło ale chyba jest lepiej...
Że też chciało się Tobie tyle stemplować. Ja bym ciachnął do kwadratu od prawej. ;)
Moim zdaniem dwójka lepsza.
Ale mi to wygląda na wielkiego pająka :lol:
Pozdrawiam! =]
Na wstępie napiszę, że przez parę dni miałem problem jak wyrazić na piśmie swoje wrażenia dotyczące tego zdjęcia :-).
Fotografia mi się bardzo podoba - ciekawy obiekt, w starannym kadrze, pokazany inaczej niż na większości zdjęć, gdzie jest ujęty symetrycznie i centralnie, technicznie bez uwag oraz z dobrym światłem.
Miałem natomiast pewien, niewielki, problem z kompozycją. Dodam, że chodzi tu o błąd, ale o subiektywne, moje własne podejście :-). Mimowolnie oglądając zdjęcie szukałem symetrii (czy raczej czegoś zbliżonego do symetrii) na linii PD-LG i oczywiście po lewej stronie kadru jej nie znajdowałem. Zbliżenie się do symetrii nastąpi po wykadrowaniu części lewej strony, czyli zastosowaniu cięcia zaproponowanego przez Adam Majchrzaka. Jest to jednak zabieg o tyle radykalny, że usuwa z kadru te niezwykłe rzędy okien ...
Al Koholik
05-05-2013, 22:46
Na wstępie napiszę, że przez parę dni miałem problem jak wyrazić na piśmie swoje wrażenia dotyczące tego zdjęcia :-).
Fotografia mi się bardzo podoba - ciekawy obiekt, w starannym kadrze, pokazany inaczej niż na większości zdjęć, gdzie jest ujęty symetrycznie i centralnie, technicznie bez uwag oraz z dobrym światłem.
Miałem natomiast pewien, niewielki, problem z kompozycją. Dodam, że chodzi tu o błąd, ale o subiektywne, moje własne podejście :-). Mimowolnie oglądając zdjęcie szukałem symetrii (czy raczej czegoś zbliżonego do symetrii) na linii PD-LG i oczywiście po lewej stronie kadru jej nie znajdowałem. Zbliżenie się do symetrii nastąpi po wykadrowaniu części lewej strony, czyli zastosowaniu cięcia zaproponowanego przez Adam Majchrzaka. Jest to jednak zabieg o tyle radykalny, że usuwa z kadru te niezwykłe rzędy okien ...
Czyli nie jestem sam :wink:
RobertMiernik
05-05-2013, 23:08
pokazany inaczej niż na większości zdjęć, gdzie jest ujęty symetrycznie i centralnie
[quote=Dune;3120290]Miałem natomiast pewien, niewielki, problem z kompozycją. (..) Mimowolnie (..) szukałem symetrii
Czyli nie jestem sam :wink:
No to fajnie bo inaczej czy brakuje symetrii jak zawsze ;>
Mi się podoba, brak symetrii dodał dynamiki.
Naprawdę doceniam Waszą wnikliwą analizę, w tym dziale ostatnio o takie spojrzenie coraz trudniej.
Moim pomysłem na ten kadr było umieszczenie trzech węzłów (łączenia lin na motylu i skrzyżowanie tych usuniętych) po przekątnej LG-PD. W pewnym sensie dawałoby to symetrię, mimo że sam motyl byłby niesymetryczny - więcej lewego skrzydła. Ale ręka mi drgnęła, przekątna się "przesunęła", i spodobało mi się to co zobaczyłem, ta odrobina niedoskonałości, dająca jeszcze więcej skrzydła. Przy tym układzie faktycznie ma sens usunięcie lin (przyznam, że trochę mi ta dłubanina zajęła...)
Pewnie powinienem był zrobić i ten pierwotnie planowany kadr, aby spokojnie porównać która wersja lepsza, ale niestety go nie mam, no i w najbliższym czasie raczej nie powtórzę tego pleneru ;)
No to fajnie bo inaczej czy brakuje symetrii jak zawsze ;>
Nie ma róży bez kolców ;-) Zwykle oś symetrii przy zdjęciach tego obiektu przebiega w pionie lub w poziomie.
Znowu zaglądam, już praktycznie nie szukam symetrii, podoba mi się również obrócone o 180 st. :-)
Dlaczego upieracie się, że to motyl - oczywistym jest, że to kosmita z irokezem na głowie
btw, wolę wersję ze zwanymi linami - nienachalnie zamykają kadr po lewej stronie