Zobacz pełną wersję : Co mają inne aparaty a brak w nikonie..
coutonmar
02-05-2013, 19:54
Witam wszystkich! :)
Dziś brat mi pożyczył Pentaxa K10D i po pierwszych strzałach zwaliły mnie z nóg kolory, a mianowicie jak się dowiedziałem 24 bitowy przetwornik a gwoli ścisłości dopowiem, że mówimy o aparacie porównywanym do D80..
1
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/923433_457747140966616_1895666976_n.jpg)
2 mały BF ale wszystkie zdj manualnym 135 2.5
źródło (https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/295338_457747314299932_106939055_n.jpg)
3
źródło (https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/941422_457747390966591_899915352_n.jpg)
4
źródło (https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/946338_457747410966589_868667267_n.jpg)
5
źródło (https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/946027_457747594299904_394165102_n.jpg)
6
źródło (https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/207221_457747574299906_628664121_n.jpg)
7
źródło (https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/405776_457747567633240_497914021_n.jpg)
8 wiem, złe WB dobrane
źródło (https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/577718_457747804299883_1669260160_n.jpg)
Terefere, 24bity... Przetwornik AD jest 22 bitowy, a RAWy mają już tylko 12 bitów. Miałem, sprzedałem, czapki nie zrywał. I hałasował lustrem przeokrutnie, za bardzo jak na moje ucho :)
też miałem
takie kolory i fajne przejścia tonalne z d700 trzeba robić ... a czasem mam wrażenie że się nie da...
od razu zaznaczę - nie mam zdjęć zrobionych w tym samym miejscu i czasie kadyszką i siedemsetką...
natomiast po przejściu na d700 zdziwiłem się jak szybko czyste niebo w d700 zaczyna schodkować... ;)
coutonmar
02-05-2013, 20:32
Terefere, 24bity... Przetwornik AD jest 22 bitowy, a RAWy mają już tylko 12 bitów. Miałem, sprzedałem, czapki nie zrywał. I hałasował lustrem przeokrutnie, za bardzo jak na moje ucho :)
Nie wiem, mam tylko te informacje które mi brat przekazał. ale to prawda lustro brzmi jak by miało zapobiegać zasypianiu podczas oczekiwania na kadr, jedno zdjęcie i tak piszczy w uszach, że spokój na najbliższą godzinę.
Ten wątek typowo do ponarzekania więc mnie boli, iż wszystkie szkła Canona mają silnik a tele są tak bajecznie tanie, że 70-200 f4 można kupić w idealnym stanie za mniej, niż 2tyś! :((
No wiesz, jak się zastanawiałem nad spacer-zoomem do rzeczonego K10D to taniej wyszło kupić D40 z AF-S 18-70. Co okazało się miodem na uszy zarówno w kwestii lustra jak i ostrzenia.
Może kup Canona do tego taniego tele? :)
coutonmar
02-05-2013, 20:45
haha, jest to jakies wyjscie do sportu, nawet 30D i mam 6,3kl/s
mazenie w Nikonach seri semi pro..za taka cene.
Mam Canona, jak w stopce ale Eos 5 bez D, znaczy sie aparat na klisze, aparat.. Kombajn! Takie Nikonowe F4
krolewicz
02-05-2013, 22:46
30d ma 5kl/s i to raczej nie jest super wybór do foto sportu
coutonmar
03-05-2013, 09:26
No to 40D na pewno ma już 6,3.
NIe jestem prasowcem, 1Dx mi nie potrzeby...
ale wracając do treści tematu. Co was jeszcze irytuje w Nikonach albo zazdrościcie innym markom?
Gps wbudowany u sonego. Nikoś oferuje jako opcje za dodatkową i to nie małą kasę.
militarius
03-05-2013, 09:50
brak pełnej współpracy (ostrzenie na nieskończoność) z M42 w Nikonie :(
brak wbudowanej wywoływarki NEF w aparacie
brak programu HypM - czyli pamięci ekspozycji w trybie manualnym
Borat1979
03-05-2013, 09:59
brak wbudowanej wywoływarki NEF w aparacie
Przecież to jest we wszystkich nowych puszkach.
oidp NEFa da się wywołać już w D40, musiałbym sprawdzić bo nie mam puszki pod ręką. Nie wprost, ale przez jakieś menu efektów (WB itp).
Borat1979
03-05-2013, 10:11
oidp NEFa da się wywołać już w D40, musiałbym sprawdzić bo nie mam puszki pod ręką. Nie wprost, ale przez jakieś menu efektów (WB itp).
Da się i w starszych modelach (nie wiem czy w D40) ale nowe puszki mają większe możliwości takie jak: korekta ekspozycji, WB itp.
Borat1979
03-05-2013, 12:37
I na kartę zapisuje jpg?
tak
Zresztą gdyby tak nie było to ta funkcja byłaby kompletnie bezużyteczna.
No faktycznie....ale coś pamiętam było nie tak - bo chciałem wywołać zdjęcia na wyjeździe w labie i nie mogłem przetworzyć NEFów na jpgi.....Ale teraz nie pamiętam w czym był problem. I tak mi zostało przeświadczenie że się nie da :)
coutonmar
03-05-2013, 13:29
oo nie slyszalem ze soniak ma gps
coutonmar
03-05-2013, 14:16
rybiego oka 8mm? Wg cos malo tych rybich oczek pod Nikona. 16mm troche stara wersja jak ktos ma FX
Mało?? Jakie Ci brakuje? Pod FX masz 3 fisze (sigma, nikkor, zenitar) + kołowe (to chyba sigma). Pod DX jeszcze więcej (Sigma, Nikon, Samyang, Tokina) + kołowe.
mateo912
03-05-2013, 14:54
brak pełnej współpracy (ostrzenie na nieskończoność) z M42 w Nikonie :(
Zależy jak na to spojrzeć.
Nikon ma najstarszy bagnet chyba z wszystkich(odnośnie kompatybilności ze starymi szkłami systemowymi) pentaks zrobił bagnet celowo pod m42 a Canon ma nowy bagnet (głowy nie dam ale coś koło 15-20 lat) a stare szkła C wymagają takich samych kombinacji jak m42 w Nikonie(przejściówka z soczewka).
rybiego oka 8mm? Wg cos malo tych rybich oczek pod Nikona. 16mm troche stara wersja jak ktos ma FX
A Samynag AE 8mm do DX (diagonalne)
Albo Sigma 8mm do FX (kołowe).
Tak więc jest ich dokładnie tyle samo co do innych systemów...
Co do braków w Nikonie - brak małych RAWów, nie zawsze trzeba przecież całej rozdzielczości, szczególnie teraz przy matrycach 24 i 36 Mpix.
Jestem od niedawna użytkownikiem systemu Nikona. Gdybym miał wskazać czego mi brakuje...
1. Lepszy wizjer w aparatach FX (taki aby łatwiej określić dokładną GO przy ostrzeniu manualnym jasnymi stałkami 1.4, gdzieś doczytałem że wizjery FX są optymalizowane pod zoomy F2.8, ze słyszenia wiem że wizjery w 5D są lepsze pod tym względem)
2. tryb cichy podobny do tego z C. (bez ruchu lustrem, tryb cichy bazujący na LV gdzie jedynym hałasem jest dźwięk migawki)
3. system czyszczenia matrycy z O. (genialne rozwiązanie, póki co najlepsze na rynku, plotka głosi że C. 5d mk III ma taki system na licencji O.)
4. skrajne boczne punkty AF mogły by być krzyżowe
Borat1979
03-05-2013, 19:47
1. Lepszy wizjer w aparatach FX (taki aby łatwiej określić dokładną GO przy ostrzeniu manualnym jasnymi stałkami 1.4, gdzieś doczytałem że wizjery FX są optymalizowane pod zoomy F2.8, ze słyszenia wiem że wizjery w 5D są lepsze pod tym względem
Właśnie ze słyszenia, nie sprawdzałeś a powielasz jakieś bzdury :)
Fotografowałem 5DmkII i niczym ten wizjer pod względem użytkowym nie różni się od tego w D600.
Piotrek 77
03-05-2013, 19:49
widzę że odklejanie gum wam nie przeszkadza l
A co mają gumy do tematu wątku?
Właśnie ze słyszenia, nie sprawdzałeś a powielasz jakieś bzdury :)
Fotografowałem 5DmkII i niczym ten wizjer pod względem użytkowym nie różni się od tego w D600.
Słyszałem dobre opinie na temat wizjera 5D I, właśnie w kontekście jasnych stałek F1.4. Chyba był nawet taki wątek czy warto kupić to stare 5D, chyba tam pojawił się temat wizjera. Skupiłem się tylko i wyłącznie na aspekcie "naocznej" oceny GO poprzez wizjer.
DlaZabawy
03-05-2013, 20:00
1. Stabilizacja matrycy. Marzy mi się coś takiego: podpinam stałkę = używana jest stabilizacji przy matrycy, podpinam zoom tele = używana jest stabilizacja z obiektywu. Coś takiego jest obecnie osiągalne chyba tylko w bezlusterkowcach systemu micro 4/3.
2. Obiektyw typu pancake z autofocusem.
3. Normalny grip do aparatów klasy D5x00.
Prawdopodobnie zależy to od odczynu potu użytkownika. Dlatego jednym się odklejają innym nie. Pewnie nie bez znaczenia jest też rodzaj gumy użyty w Nikonach. Byłem 3 lata użytkownikiem Olympusa i tam też potrafiły się ludziom odklejać gumy. Jakoś szczęśliwie się składa że ani w Olympusie E-3 ani Nikonie D700 gumy mi się nie odklejają. Miałem za to przygodę z F100 którego kupiłem używanego, gumy spuchnięte niesamowicie, żeby je podkleić należało solidnie je przyciąć tak były powiększone.
Może warto sprawdzić dokładniej tą teorię wpływu rodzaju potu i gumy i podatność gumy na puchnięcie i tym samym odklejanie się.
Piotrek 77
03-05-2013, 20:06
temat to co mają inne aparaty a w nikonie nie ma. Więc pentax ma dobre gumy.
Ciekawie wyglądają body pentaxa pod względem użytkowania , funkcjonalnosci. sam miałem K200D i powiem że jak go kupowałem to w takim przedziale cenowym nie było nic równie atrakcyjnego . Ale to pisze o samym body no ewentualnie o samym
kicie
teoria sprawdzona po 2 latach w d700 lekko gumy spuch ły. K200D gumy po 2 latach wyglądały jak nowe
Borat1979
03-05-2013, 20:10
Słyszałem dobre opinie na temat wizjera 5D I, właśnie w kontekście jasnych stałek F1.4. Chyba był nawet taki wątek czy warto kupić to stare 5D, chyba tam pojawił się temat wizjera. Skupiłem się tylko i wyłącznie na aspekcie "naocznej" oceny GO poprzez wizjer.
Te opinie są z gatunku "urban legend". Przecież te wizjery mają tę samą konstrukcję oferują prawie identyczne powiększenie x0.7. Poza tym dopiero mark III ma 100% pokrycie kadru. W jaki sposób fotografowanie Canonem ma być inne niż Nikonem?
Te opinie są z gatunku "urban legend". Przecież te wizjery mają tę samą konstrukcję oferują prawie identyczne powiększenie x0.7. Poza tym dopiero mark III ma 100% pokrycie kadru. W jaki sposób fotografowanie Canonem ma być inne niż Nikonem?
Być może kluczem jest jasność wizjera 5D vs. chociażby D700.
Borat1979
03-05-2013, 20:19
Być może kluczem jest jasność wizjera 5D vs. chociażby D700.
Kluczem to jest raczej matówka a nie wizjer.
Kluczem to jest raczej matówka a nie wizjer.
O właśnie... to miałem na myśli ;-)
coutonmar
03-05-2013, 20:33
Może namówmy Nikona co by podpisał porozumienie z dureksem o nowe trwałe gumy? :D
a co do wizjera to zobaczcie przez wizjer w D80 bez baterii i z baterią w body. Magia. na czym to polega? :D
A co do gum Pentaxa to to są raczej jakieś poliwęglany tj bliżej temu do plastiku niż gumy.
a co do wizjera to zobaczcie przez wizjer w D80 bez baterii i z baterią w body. Magia. na czym to polega? :D
Tak samo jest we wszystkich "lepszy" Nikonach - wyświetlacz LCD przed (nad) matówką.
coutonmar
03-05-2013, 20:43
aaaaa! taki bajer a ja sie zastanawiałem na poczatku co zepsolem :)
2. Obiektyw typu pancake z autofocusem
Jak najbardziej. Mogli by jeszcze dać taki 70mm i byłby bardzo przyjemny zestawik pod d7k1
Ten wątek typowo do ponarzekania więc mnie boli, iż wszystkie szkła Canona mają silnik a tele są tak bajecznie tanie, że 70-200 f4 można kupić w idealnym stanie za mniej, niż 2tyś! :((
Szkoda, że piszesz tylko i wyłącznie o 70-200/4, bo reszta teleobiektywów już tak tania nie jest. Jak 70-200/4 można kupić za 1500-1800 złotych (używka), tak używka 70-200/2.8 lub 70-200/4 IS, to wydatek powyżej 3800.
Prawdę powiedziawszy, to jak weźmiesz i podliczysz wszystko, to wychodzą naprawdę skrajne różnice w cenie pomiędzy nikonem, a canonem.
mi przeszkadza w Nikonie zieleń, taka jakaś "radioaktywna", no i te słynne zażółcenia
ale wracając do treści tematu. Co was jeszcze irytuje w Nikonach albo zazdrościcie innym markom?
Poprzednicy wymienili 2 rzeczy i to prawie wyczerpuje moją listę.
1.
4. skrajne boczne punkty AF mogły by być krzyżoweNo i by mogły być szerzej (choć po prawdzie to żadna inna firma szerzej nie oferuje).
2.
Co do braków w Nikonie - brak małych RAWów, nie zawsze trzeba przecież całej rozdzielczości, szczególnie teraz przy matrycach 24 i 36 Mpix.Oj tak.
3. Sterowanie lampami systemowymi (CLS) radiowe (jak Pocket Wizard)
Generalnie to na dziś inne systemy mają więcej do zazdroszczenia Nikonowi niż Nikon innym. Mam na mysli FX, dużą ilość detalu i DR - w jednym body D800.
Przychodzą mi to głowy następujące rzeczy:
- mikroregulacja AF-u w zoomach na obu "końcach" obiektywu
- indywidualne tryby pracy, choć ostatnio to też się pojawiło (U1...)
- mniej zagmatwane menu, choć to oczywiście jest nieco kwestią gustu
- żywotność baterii, choć nie ma już reguły. Pamiętacie konkursy pt. "Ile pstryków na jednej baterii z D200?"
Za Jackiem_Z, myślę, iż nikomu jeszcze nie udało się przeskoczyć D800/E. To wspaniała puszka.
mateo912
12-05-2013, 10:24
Przychodzą mi to głowy następujące rzeczy:
- mikroregulacja AF-u w zoomach na obu "końcach" obiektywu
- indywidualne tryby pracy, choć ostatnio to też się pojawiło (U1...)
- mniej zagmatwane menu, choć to oczywiście jest nieco kwestią gustu
- żywotność baterii, choć nie ma już reguły. Pamiętacie konkursy pt. "Ile pstryków na jednej baterii z D200?"
Za Jackiem_Z, myślę, iż nikomu jeszcze nie udało się przeskoczyć D800/E. To wspaniała puszka.
Ad 1 w którym systemie tak jest?
Ad 3 MZ w Nikonie jest łatwiejsze menu niż w C i S, pentaxa nie znam.
Ad 4 baterie są bardzo ok 1,5-2k zdjęć na jednej baterii to jest aż nadto. Poza tym teraz baterie nie mogą być za "pojemne" doskonałym przykładem bo 1dX od C w którym musieli opóźnić premierę bo musieli przekierować przeprojektowac baterie.
Ja liczyłem na fajnego bezlusterkowca od nikona z matrycą APS-C, niestety nie doczekałem się:-(
Jak dobrze pamiętam to w Canonie 6D.
C
PS. Uprzedzono mnie :smile:
Ja liczyłem na fajnego bezlusterkowca od nikona z matrycą APS-C, niestety nie doczekałem się:-(
+1 ;)
- brak opcjii wstępnego podnoszenia lustra przy samowyzwalaczu.
- brak możliwości ustawienia czasu na dłuższy niż 30 sek.
- brak bracketingu o 2 EV w wyższych modelach np D700.
plus wcześniej wspomniane:
- pola krzyżowe boczne i lepiej rozsatawione - tu jest mój największy zarzut do d600 - jeszcze bardziej zwężone pola. - gdyby nie to (i brak AF-on), to może bym to cudo kupił, d700 to jednak klocuś.
Borat1979
06-06-2013, 00:29
- gdyby nie to (i brak AF-on), to może bym to cudo kupił, d700 to jednak klocuś.
AF-ON możesz sobie ustawić pod przycisk AE-L/AF-L
- brak opcjii wstępnego podnoszenia lustra przy samowyzwalaczu.
- brak możliwości ustawienia czasu na dłuższy niż 30 sek.
- brak bracketingu o 2 EV w wyższych modelach np D700.
plus wcześniej wspomniane:
- pola krzyżowe boczne i lepiej rozsatawione - tu jest mój największy zarzut do d600 - jeszcze bardziej zwężone pola. - gdyby nie to (i brak AF-on), to może bym to cudo kupił, d700 to jednak klocuś.
W D600:
1. - kupujesz zmienik pilota za 10 zł. naciskasz raz podnosi lustro naciskasz drugi raz wyzwala migawkę.
2. - ja robię bulb na oko albo stoper
3. - Bracketing: od 2 do 3 klatek, w skoku co 1/3, 1/2, 2/3, 1, 2 lub 3 EV.
4. - no trochę wkurza
5. - nie korzystam już tak często z AE-L/AF-L jak w d90, więc można przepisać jako AF-ON, trwa to 3 sek max.
pastwisko
06-06-2013, 11:30
2. - ja robię bulb na oko albo stoper
Takie rozwiazania są okej jeśli nie trzeba za czesto z nich korzystać. Jesli jednak trzebato robić częsciej lub chce się mieć powtarzalne wyniki, to już może człowieka szlag trafić. Ja mam w swoim obecnym nie-nikonie maksymalny czas 180s i bardzo sobie to chwalę - zdjecia wieczorne, nocne, z filtrami szarym lub podczerwonym - 3 minuty spokojnie starczaja w 90% ujęć. Jak bym miał się bawić bulbem i stoperem, to domyślam się że wiekszości z tych zdjęć bym po prostu nie zrobił. Już pomijam to, ze aparat sam wie kiedy skonczyć,a ja nie musze kontrolować czasu.
Przy 180 s kila sekund w jedną czy drugą nie gra żadnej roli. To jest zmiana ekspozycji na poziomie kilku %.
Oczywiście lepiej jak robi to automat. W zdjęciach nocą ciężko się czasem kontroluje czas, bo ... jest ciemno :)
pastwisko
06-06-2013, 12:04
ale mi nie chodzi o akuratność pomiaru, tylko o jego upierdliwosc - bo rownie dobrze mozna ostrzyc srodkowym polem i przesunąć kadr :)
zresztą - sam robiłem slajdy pinholem z pomiarem na oko i migawką z dłoni i wychodziły a tam były czasy w okolicach sekundy ;)