Zobacz pełną wersję : Odwieczny problem - retusz skóry
O ile z większością problemów daję sobie radę to czasem jest tak że ni cholery nie udaje mi się uzyskać zadowalającego efektu.
Czasem jest to fragment skóry gdzie skazy sa tak gęste że ciężko skopiować z jakiegoś obszaru "miłą" fakturę a czasem sa to dziwne przejścia tonalne....
http://www.pbase.com/image/149977275
tutaj za cholerę nie mogę dojść przyczyn tego co stało się pod okiem ....ale nie jest to kwestia obróbki NEFa - to po prostu jest i jak narazie żadnego sposobu żeby to wyglądało ok. , naturalnie a nie plastikowo
RobertMiernik
02-05-2013, 15:49
Wygląda jak za dużo stempla/łatki?, niestety czasem nie da się (chyba) inaczej niż przez rozmycie, jak wygląda za plastikowo, to możesz spróbować dodać warstwę w kolorze skóry i dobrać krycie tak, żeby część tego zniknęła z zachowaniem szczątkowej faktury.
ThomasVoland
02-05-2013, 15:53
Dodge&burn poprawisz to bezproblemowo.
Dodge&burn poprawisz to bezproblemowo.
:) -przy twoich umiejetnosciach - pewnie tak
swoich prób nawet nie pokaże bo wylądowały w koszu - coś źle robię - źle się zabieram.
Zaczynam od wziecia próbki (5x5) i potem tymi narzędziami pracuję , ale ....
RobertMiernik
02-05-2013, 16:17
Tam NIC nie było robione
To rzeczywiście dziwnie to wygląda, jeśli to czysty obraz z matrycy.
A może jakieś globalne filtry stosujesz na skórze, które to powodują?
Czy tak masz w RAWie od początku?
nie... podejrzewam tylko 2 sprawy - albo jakiś dodatkowy cień nałożył się na pewne niedoskonałosci skóry albo make-up niedokładny....
faktem jest ze delikatnego/bezpiecznego światła to ja nie lubię
może blenda poszła zbyt daleko/nisko od osi tworząc dodatkowy światłocień ...
ThomasVoland
02-05-2013, 16:42
Zaczynam od wziecia próbki (5x5) i potem tymi narzędziami pracuję , ale ....
Narzędziami dodge i burn? Bo jak tak, to nie ma szans się udać. Metodę dodge&burn robi się pędzlem (brush tool) z ustawionym kryciem ok 10%, kolorem czarnym lub białym, na pustej warstwie w trybie np. overlay. Ale pisałeś też o pobieraniu próbki, więc może chodziło ci o inne narzędzia.