Zobacz pełną wersję : Myszka bezprzewodowa do grafiki?
Czy isytanieje cos takiego czego można spokojnie uzywac podczas długotrwałej obróbki graficznej w PS ?
Tak poszukuje myszki nie tabletu ;-)
Mozecie cos polecić konkretnego i wygodnego?
velaskez
02-05-2013, 15:16
Ja mam Logitech M510 i nie narzekam. Co prawda to nie fotoszop, tylko CAD, ale zdarza mi się klikać po 18-20h dziennie. Daje radę.
Borat1979
02-05-2013, 16:51
A to do grafiki trzeba jakiejś nietypowej myszki?
A to do grafiki trzeba jakiejś nietypowej myszki?
http://www.gliwicearchitektura.fora.pl/hardware-software-zone,42/mysz-dla-grafika,1384.html
Borat1979
02-05-2013, 19:06
http://www.gliwicearchitektura.fora.pl/hardware-software-zone,42/mysz-dla-grafika,1384.html
Po co mi ten link?
Dzisiaj każda dobrej jakość myszka wystarczy do pracy z grafiką byle wygodnie leżała w dłoni.
Według mnie do pracy z grafiką bardzo przydaje się funkcja przełączania pomiędzy różnymi rozdzielczościami na myszy. u siebie mam możliwość przełączania się od 800 do 2400 DPI. Potrzebne szczególnie kiedy coś wymaga precyzji. Mam mysz od microsoft (już 3 rok, bez żadnych problemów działa).
foto4deg
04-05-2013, 01:19
Musisz zadać sobie pytanie, czego konkretnie oczekujesz od myszki. Czy bezprzewodówka, możliwość zaprogramowania klawiszy do różnych programów, czy zmienna rozdzielczość itp.
Ja mam Logitech MX Revolution i sobie ją chwalę. Bateria długo trzyma, myszka jest wygodna w użyciu, programowanie klawiszy osobne dla PS, czy Lightrooma jest super.
Po co mi ten link?
Dzisiaj każda dobrej jakość myszka wystarczy do pracy z grafiką byle wygodnie leżała w dłoni.
Widzisz, tak sobie pomyślałem, że zamiast dużo mówić, lepiej posłuchać tych, którzy wchodzą w świat grafiki komputerowej i ich argumentacji i wrażeń z użytkowania gryzoni o podwyższonej rozdzielczości.
tak, programowalne przyciski pod ps czy lr sie rzecz jasna przydadza. W jaki sposob zmiana dpi myszki wplynie ma moja prace w ps? tym razem celuje w bezprzewodowa myszunie.
Ja z kolei nie polecam Logitecha M515 ze względu na udziwnione wyprofilowanie boczne. Odstający, zadarty "rant" boleśnie wbija się w małego palca podczas długotrwałej pracy. Mam średniej wielkości dłonie, a dla osób z większymi lub dłuższymi palcami jest dodatkowo za mała. Za to długość trzymania baterii bez najmniejszego zarzutu (myszka nieużywana wyłącza się błyskawicznie oszczędzając energię)
Widzę, ze wybór myszek jest mocno ograniczony do takich zastosowań. koledzy co z ta zmiana DPI myszki po co mam taka możliwośc zmiany w zastosowaniach edycyjnych?
Myszka ma byc bardziej precyzyjna ale nie bardzo wiem w jaki sposób ma to działac? :-]
W skrócie: przesuwając myszką tak samo szybko po blacie/podkładce wskaźnik przesuwa się szybciej lub wolniej po ekranie. Wolniej - to łatwiej i precyzyjniej coś tam zrobić (zaznaczyć, kliknąć), z kolei szybszy ruch wiadomo (precyzja mniejsza bo wskaźnik zachowuje się jakby miał ADHD :) ). Ale jak masz refleks wyćwiczony w FPSach to nawet 2500 dpi nie jest straszne :mrgreen: