PDA

Zobacz pełną wersję : Taniec towarzyski -jaki sprzęt kupić ???

Mr. Exlusive
02-04-2007, 09:03
Witam wszyskich bardzo serdecznie!

Planuję zakup sprzętu do robienia zdjęć tańca towarzyskiego. coś w tym stylu: http://www.pbase.com/izaak/root
Do wydania mam 3.000zl dlatego nie wiem, czy kupić lepszy obiektyw i focić bez lampy, czy zostać przy kicie i dokupić zewnętrzną lampę?
Wydaje mi się, że lampa zewnętrzna na niewiele się zda ze względu na duże pomieszczenia (sale), na których odbywają sie turnieje.

Ostatnio poznałem osobę mającą Nikona D40+kit. Powiem szczerze, że aparacik bardzo przyjemny w trzymaniu. Zdjęcia na LCD również wyglądały ładnie (ciekaw jestem czy w 1:1 również było podobnie).

- Myślę, że D40 z racji na wysokie użyteczne ISO spełni powyższe wymagania.
- Obiktyw kitowy może mieć za krótki zakres i może nie być wystarczający.
- 55-200VR -idealnie by się do tego nadawał jednakże nie wiem jak poradzi on sobie z zastanym światłem na turnieju?
- Lampa SB-600 -zda egzamin przy 200mm ?

Dziękuję z góry za porady!

adrian
02-04-2007, 09:13
Na Twoim miejscu zrezygnowałbym z lampy przy tego typu zdjęciach a zainwestował w jasne, dłuższe szkło.
Co do 200mm to nie rozumię nieco pytania. Chyba Ci się pomyliła ogniskowa z odległością.

robin102
02-04-2007, 09:42
Dłuższe jasne szkło 150mm ,200 mm jak kolega wyżej radzi , może byc stałka , ewentualnie 50mm f1,4 i też można powalczyć . Trochę tego robiłem - droga przez mękę bo zazwyczaj ciemno jak u eskimosa w d..... Jeśli bez oświetlenia sztucznego bez lampy i umiejętności ją sterowania marneeee szaaanse.

grzegorzant
02-04-2007, 10:10
Poza tym duże jasne tele (rozmiar i waga) + d40 hmm.... no ale piszesz, że "aparacik przyjemny w trzymaniu" więc może

Megazordon
02-04-2007, 11:54
Jeśli chodzi o taniec towarzyski to przede wszystkim kup wygodne buty i dobre spodnie, a tak serio, to solucję napisali już poniżej koledzy. Zrezygnuj z lampy, bo raczej błyskać po oczach zawodnikom nie wypada i skup się na jakimś jasnym tele. Dobrze by było, gdyby szkło miało VR, bo na parkiecie rzeczywiście jasno nie jest.

fIlek
02-04-2007, 12:19
Ja, (niestety)zrezygnowałbym ze stałek na rzecz zoomu, bo mając jedną parę na parkiecie poradzisz sobie ze stałkami, ale przy większej ilośc par... nie nadążysz ze zmianą szkieł. Nie zmienia to faktu, że za 3000 będziesz miał problem ze skompletowaniem zestawu. Idealne szkiełko dla Ciebie to byłby 70-200VR (wiem, cena) a i 50/1.8 nie zawadzi. O lampie - jak pisali przedmówcy - zapomnij.

Mr. Exlusive
02-04-2007, 12:44
No a jak poradzi sobie 55-200VR ?

d40 + 55-200VR wyjdzie ok. 2800zl,
-wiem, ze to nowe szklo i testow jeszcze nie ma ale moze ktos z forumowiczow mial z nim stycznosc...

tomekg
02-04-2007, 12:55
Ja jestem w podobnej sytuacji, a może i nawet gorszej. Puche mam (D70s + KIT), ale kasy brak. Z 18-70 to... cieżko będzie. Musi być jasny zoom i to najlepiej z VR. Wczśniej pstrykałem na turnieju EOS'em 300 i Jupiterem 37A :) Stałki ograniczają, musisz bardzo szybko zmieniać obiektywy... Stwierdziłem, że conajmniej bez N 70-300 VR nie zaszaleje. Marzenie to N 70-200 VR :) Zobaczymy jak się ukształtuje cena 55-200 VR.

fIlek
02-04-2007, 13:00
Z tym VRem to różnie bywa. Jeśli robisz foty dynamicznego tańca (np. Jive) to i tak musisz trzymać czasy ~1/200s więc prawdopodobieństwo poruszenia maleje. Oczywiście od przybytku głowa nie boli... ale kasa... :(

fridrih
02-04-2007, 13:04
55-200vr raczej rady nie da bo ciemny jest ... a stabilizacja tu nic nie da bo chodzi o to żeby czasy były dość krótkie, pewnie około 1/200s. Priorytetem jest jasność szkła w takich sytuacjach. Dobry będzie AF50/1,8 lub 1/4 jak koledzy pisali i może AF85/1,8 lub 1,4. Na dłuższy koniec to AF135/2 albo AF-S200/2vr (mniam) ale to już majątek kosztuje

robin102
02-04-2007, 20:03
..ale przy większej ilośc par... nie nadążysz ze zmianą szkieł. ....
Naprawde nie ma takiej koniecznosci . Właczasz po prostu zom dreptany i spox. Ja 50mm sporo fotek robilem na tańcach ,ale nie zgodzę sie z kolego powyżej. Tak w rzeczywistości bez lampy nie ma szans.

asterixII
02-04-2007, 20:31
Nie wiem jak d40x, ale d40 nie posiada śrubokręta więc wszystkie stałki starsze lub obiektywy bez SWM musiałbyś ostrzyć na czuja a do tego to dopiero tzeba mieć niezłego VR :-D

fIlek
02-04-2007, 23:57
Naprawde nie ma takiej koniecznosci . Właczasz po prostu zom dreptany i spox. Ja 50mm sporo fotek robilem na tańcach ,ale nie zgodzę sie z kolego powyżej. Tak w rzeczywistości bez lampy nie ma szans.

Zoom dreptany - OK, ale przy imprezach rangi międzynarodowej spróbuj im połazić wokół to zobaczysz plecy organizatora. Jeśli będą to imprezy lokalne - to OK. Co do lampy - może się zdarzyć, że bez niej się nie da, ale znowu na imprezach wyższej rangi oświetlenie bywa znośne.

zurkow
04-04-2007, 12:12
nie wiem czy zaglądaliście do galerii jaką podał autor tematu
żeby takie zdjęcia zrobić naprawdę wystarczy kit i lampa
co nie zmienia faktu, ze zdjęcia nie są najwyższej klasy, dużo jest nieostrych zdjęć
Lampa zdecydowanie zabija klimat tych zdjęć

tutaj zdecydowanie przydałby się jasny obiektyw (i tutaj jest problem z współpracą d40)

Mr. Exlusive (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=9324) Spójrz do zdjęc na forum, ktoś niedawno wrzucał reportaż z zawodów tańca

sokrates
29-06-2007, 11:25
wyłamię się ale może Pentax K100 = ma stabilizację, dokupisz jasną stałkę 50 1,4 lub 1,8 i powinno dać radę. no chyba że tylko Nikon nadaje się do fotografowania tańca ;-)

fridrih
29-06-2007, 22:07
Stabilizacja tu nic nie da, musi być jasne szklo i nie ma lewara. Co do tych fotek w linku to popatrzyłem trochę, fakt że sporo robionych jest na ciemnych słoikach i niby wydaje się że kit starczy... nic bardziej mylnego. Wiele z tych fotek jest zwyczajnie nie ostra... no chyba że tak ma być.

Plessis
30-06-2007, 06:15
Koledzy, tutaj VR jest absolutnie zbędny - chyba że chcecie robić fotki przy prezentacji - kiedy zawodnicy stoją prawie nieruchomo. Żeby zdjęcia nie były rozmazane trzeba krótkiego czasu - poniżej 1/200 dla ogniskowej około 100. Tancerz naprawdę porusza się niezwykle szybko i zmienne. Poza tym problem z balansem bieli - no bo oświetlenie sceny jest zwykle baaardzo urozmaicone i często zmienne. Proponuję: Priorytet czasu + podbicie na + 0,3 naświetlenia i iso max 640dla d70(znośne szumy). I wtedy okaże się, że potrzebny jest dobry nożny zoom i N85/1,4 lub N50/1,4. Czasami w ogóle nie da się poprawnie naświetlonych zdjęć uzyskać. To trudne zdjęcia. Ogólnie świetnie na przykładach wyjaśnił to Czornyj.
Pozdrawiam
Grzegorz
Dodam jeszcze, że aby uzyskać bez VR dobrze naświetlony moment gdy tancerze chwilowo nieruchomieją w jakiejś "łabędziej" pozie - do puszki przypięty jest monopod - zdjęcie wtedy jest zadowalające przy bardzo słabym świetle.

Torreto-t1
03-07-2007, 00:05
Kurde ciężka sprawa, ja ogólnie na Twoim miejscu najpierw dałbym sobie spokuj z d40 bo jest dość drogi np na tle d50 i nie śrubawkowkrętaka, więc 50 1.4 i inne jasne tańsze szkła odpadają.
Ja poleciłbym tak n d50 ostatnio poszedł za 1100 na forum, 50 1.4 od F1.8 jest już ostra do tego jeszcze jakiś 85mm i sb600 się może przydać,ale ja już kwotę przekroczyłem...ojoj
Pozdrawiam i życzę miłego łamania sobie głowy co kupić- na początek zrób sobie mocną kawę, przejżyj forum, i charakterystyki aparatów, i poszczególnych szkiełek.