Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Machinery + PS-

andrewpl
01-05-2013, 09:55
Witam.
Wrzucam fotkę do Machinery .Traktuję ją jakimś presetem. Zmiany zachodzą na całym zdjęciu.Problem polega na tym , że -o ile jest to krajobraz to może być, ale jeśli na tle np. jakiejś architektury jest postać, to również ona jest "zmodyfikowana".
Chciałbym ją wyizolować.
Teorię znam: powinienem otworzyć oryginalne zdjęcie w PS, następnie idealnie nałożyć zdjęcie " po machinery" i np.pędzlem odsłaniać to co chcę,żeby nie było zmodyfikowane.
Coś jak z maskami.......tylko,że tu nie powielam tego samego......
No właśnie......teoria.......tylko że kompletnie nie wiem jak to zrobić w praktyce.....
Może mi ktoś w kilku zdaniach "łopatologicznie " wytłumaczyć jak to zrobić......?Bardzo dziękuję......

MareckiMarek
01-05-2013, 10:09
Witam.
Wrzucam fotkę do Machinery .Traktuję ją jakimś presetem. Zmiany zachodzą na całym zdjęciu.Problem polega na tym , że -o ile jest to krajobraz to może być, ale jeśli na tle np. jakiejś architektury jest postać, to również ona jest "zmodyfikowana".
Chciałbym ją wyizolować.
Teorię znam: powinienem otworzyć oryginalne zdjęcie w PS, następnie idealnie nałożyć zdjęcie " po machinery" i np.pędzlem odsłaniać to co chcę,żeby nie było zmodyfikowane.
Coś jak z maskami.......tylko,że tu nie powielam tego samego......
No właśnie......teoria.......tylko że kompletnie nie wiem jak to zrobić w praktyce.....
Może mi ktoś w kilku zdaniach "łopatologicznie " wytłumaczyć jak to zrobić......?Bardzo dziękuję......

1. Otwierasz w PS zdjęcie przerobione w Machinery.
2. Otwierasz w PS zdjęcie oryginalne.
3. Na zdjęciu oryginalnym wybierasz opcje "Layer -> Duplicate Layer" i jako miejsce docelowe wskazujesz zdjęcie przerobione przez Machinery.
4. Przechodzisz do zdjęcia z Machinery na którym są teraz dwie warstwy.
5. W oknie z warstwami wybierasz warstwę położoną najwyżej - oryginału.
6. Z menu wybierasz opcję "Layer -> Layer Mask -> Hide All". Pojawi się maska dla warstwy

Powinieneś widzieć obraz przerobiony w Machinery a na nim całkowicie zakrytą warstwę oryginału.

7. Wybierasz narzędzie "pędzel" i malujesz na masce kolorem białym to co ma być przywrócone z oryginału.

andrewpl
01-05-2013, 10:20
Bardzo dziękuję za błyskawiczną odpowiedź ( dodam,że zakupiłem Machinery i można śmiało powiedzieć,że "pomoc techniczna" Machinery stoi na najwyższym poziomie).