PDA

Zobacz pełną wersję : Pentacon 300/4 na Nikon F

glenio
02-04-2007, 01:30
Niedawno nabyłem okazyjnie obiektyw Pentacon 300/4. Szkiełko to zostało zaprojektowane pod aparaty 6x6, ale po założeniu nań odpowiedniej przejściówki można je podpiąc pod np M42. Moje pytanie brzmi następująco - czy ktoś słyszał o przejściówkach, przez które mógłbym zamocować ten obiektyw na bagnet Nikona? Nie chodzi tu o zwykłą przejściówkę z bagnetu Pentacon Six-a na Nikon F, gdyż po zdjęciu z tego obiektywu przejściówki na M42 (którą posiadam) nie daje się on podłączyć do żadnego systemu (innymi słowy - aby założyć go na Pentacon Six-a też trzeba mieć specjalną przejściówkę. Czy ktoś spotkał się z przejściówką umożliwiająca zamocowanie tego konkretnie obiektywu na bagnet Nikon F?

Jacek_Z
02-04-2007, 10:16
jest.
na allegro: http://www.allegro.pl/item179637980_adapter_redukcja_pentacon_six_nikon_ ostatnia_.html

adrian
02-04-2007, 10:52
Mam dokładnie taką samą - działa :mrgreen:

glenio
02-04-2007, 11:00
Tylko, że po zdjęciu przejściówki do M42 ten obiektyw nie ma mocowania na P-sixa. Czy zatem będzie się dało go zamocować?

Jacek_Z
02-04-2007, 11:16
sorry - edycja.
musisz kupić jakąś przejściówkę - np taką jak ta oraz z powrotem kupić oryginalny bagnet i zamocować go znowu do obiektywu. Albo mieć znajomego ślusarza.

glenio
03-04-2007, 12:32
Wlaśnie chodzilo mi o to czy istnieje taka gotowa przejściówka z Pentacona 300 na bagnet Nikona. To, że można polączyć dwie w sposób, który opisaleś bylo dla mnie zrozumiale ;) Niemniej jednak dziękuje za odpowiedzi ;)

darsedz
03-04-2007, 13:23
Jesli zwróciłeś uwage - na tej przjściówce są wkręty na imbusy, mozna ją rozkręcić, może mocowania od P-Sixa mozna zdjąć a to co zostanie bedzie pasowało do Pentacona.

Ja mam Pentacona 200/4, przejsciówka M42 była mocowana do obiektywu za pomoca cienkiego pierscienia... wiec kupiłem dekiel do body Nikona i na tokarce przerobiłem (dziura i kołnierz), tym pierscieniem dokrecam ten moj "ex dekielek-konwerter"... bagnet jest plastikowy ale zdjecia mozna robic :)

Jacek_Z
03-04-2007, 19:53
Jesli zwróciłeś uwage - na tej przjściówce są wkręty na imbusy, mozna ją rozkręcić, może mocowania od P-Sixa mozna zdjąć a to co zostanie bedzie pasowało do Pentacona.

Niestety to nie wystarczy. Będzie brakowało "materiału" między redukcją, a kołnierzem obiektywu, tym bardziej, jak z redukcji coś odkręcisz. Dystans się nie będzie zgadzał - szkło będzie za blisko, nieskończoność będziesz łapał w połowie skali obiektywu, a brak będzie bliskich, portretowych odległości.
Najprawdopodobniej i tak nie będą pasowały śrubki, więc będzie ślusarz potrzebny.
Kiepsko to widzę o ile nie masz oryginalnego bagnetu to ktoś ci będzie musiał coś dorobić, bo chyba takich dziwnych przejściówek nie ma. Ale są ludzie co dorabiają wszystko na życzenie.

Na wszelki wypadek napisz maila do tego allegrowicza co wystawia przejściówkę - czy po zdemontowaniu bagnetu w przejściówce i w obiektywie te reszty do siebie pasują.

darsedz
03-04-2007, 20:52
czy to jest takie coś?
http://allegro.pl/item181779338__pentacon_4_300_termos_.html

glenio
03-04-2007, 23:47
Tak, dokładnie. Moj ma mocowanie do M42.

darsedz
04-04-2007, 00:04
na twoim miejscu pomyslal bym o 2 rozwiazaniach (poza 3 - "szukaj dalej"):
1 - twoje oryginalne mocowanie obiektywu przerobić tak aby mozna było nakręcic zwyklą przejsciwke M42 > Nikon bez soczewki - chodzi o "przesuniecie" gwintu - pytanie tylko czy jest jeszcze "troche materialu do zjechania"
2 - zakupic jakas przejsciowke (moze byc i M42 > Nikon) i dorobic mocowanie obiektywu (rezultat taki jak w warianicei 1).

oba warianty to dla tokarza prosta rzecz - w dorabianie częsci razem z bagnetem Nikona bym sie nie bawil, bo tu potrzeba precyzji, przymiarki do puszki (np luzy).

Gdybyś nie znalazł tokarza to daj znac, mam w pracy fachowców :)

PS: http://www.allegro.pl/item179428913_mocowanie_praktica_pb_do_obiektywow_ 300mm_500_mm.html jest mocowanie do P-Sixa, niewiem czy tu beda wymagane soczewki w jakiejs przejsciowce :)

glenio
04-04-2007, 00:28
Ad 1. Wolałbym nie psuć mocowania pod M42 - może czasem założę ten obiektyw do Zenita, ot tak dla kaprysu ;)
Ad 2. Ciekawe rozwiązanie - z drugiej strony dziwne że sam na to wcześniej nie wpadłem ;) Mocowanie przejściówek do tego obiektywu to rzecz banalna - po prostu się ją nakłada, po czym dokręca luźnym pierścieniem (chodzi o to że gwint jest na pierścieniu, nie na przejściówce). Tylko jak daleko powinien być obiektyw od bagnetu?

Póki co jestem przy punkcie trzecim (szukaj dalej ;)) Dam znać jak stracę cierpliwość ;)

darsedz
04-04-2007, 12:05
gdzies tu na forum czytalem, ze nieskonczonosc mozna uzyskac "skracajac" obiektyw z M42 o ok. 1,3 mm - w przypadku takiej dorabianej przejsciowki trzebaby jeszcze skrocic dodatkowo o "grubośc" kołnierza pierscienia M42->Nikon (pewnie jakaieś dodatkowe 2 mm).
Jeśli za bardzo skrócimy przejsciówkę to bedzie to co pisał Jacek_Z... ja na swojej mam nieskończonośc na chyba 20 m, a potret z 2m przesuwa mi się na 2,5 - 3 m... ale z 2 rozwiązań "szkło na półce" czy "szkło na body" wybieram opcję 2 :)