PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z lampa POMOCY!!!

FOTOKRYS
02-04-2007, 00:00
Witam serdecznie mam D200 lampe metz 45 cl 4 adapter sca 3000c m1 i kostke sca3402 M6 i problem ze lampa blyska ale nie w czasie otwarcia migawki...;/ z kostka m5 wszystko bylo ok w M6 wykluczam uszkodzenie kostki na dwoch m6 nie dziala nie wiem o co chodzi totalnie blysk jest wyzwalany nie wtedy kiedy trzeba...;/ rozkladam juz rece... moze ktos z was bedzie w stanie mi pomoc szkoda mi rezygnowac z mlotka :)pozdrawiam

Jacek_Z
02-04-2007, 00:22
jak z kostką m5 było w porządku to czemu kupiłeś inną?
o jakich trybach pracy piszesz?
możesz jaśniej pisać i dokładniej opisywać?

z tego co wiem to te młotki metza nie działają z cyfrówkami w ittl.

FOTOKRYS
02-04-2007, 00:28
jak z kostką m5 było w porządku to czemu kupiłeś inną?
o jakich trybach pracy piszesz?
możesz jaśniej pisać i dokładniej opisywać?

z tego co wiem to te młotki matza nie działają z cyfrówkami w ittl.
bo m5 nie byla moja tylko pozyczona na chwile aby sprawdzic czy bedzie dzialac jesli chodzi o m5 tylko manual i jak dla mnie wystarczy w M6 podobno dziala juz w ttl na ustawieniach lampy ja chce zeby chociaz w manualu przy m6 dzialala lampa no ale nie mam szczescia....;/

Jacek_Z
02-04-2007, 00:48
Możesz uzywać tego metza bez żadnego SCA, to ci nic nie da, a jak widać tylko pogarsza sprawę, bo oszukuje (lampę albo body - nie wiem).
Lampa w trybie M lub A - to dobre wyjście z nie dedykowanymi lampami.
do aparatów cyfrowych by działał TTL musisz miec Metza 45 CL 4 DIGITAL
http://www.metz.de/en/photo_electronics/mecablitz_45_cl4_digital.648.html
jak nie masz zwykłego kabla to zaklej styki (poza centralnym) w tej kostce nasuwanej na body. Będziesz miał M i A.

FOTOKRYS
02-04-2007, 07:44
ale jesli zakleje styki to pomiar odleglosci ktory jest robiony przez SCA 3000c nie bedzie mial wogole sensu

Jacek_Z
02-04-2007, 09:56
przepraszam ale nie rozumiem.
1. A jaki on ma sens?
2. Po co ci pomiar odległości? (w ogóle to wątpię by SCA robiło pomiar odległości)
Zaklej styki, traktuj te kostkę sca jak przedłużacz. Nie będzie ona pełnić żadnych funkcji między Metzem a body cyfrowego nikona (bo rozumiem, że nie masz lampy z serii Digital). Możesz te kostke sprzedać, albo kupić metza digital.