PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 35 1.8 krzywe listki przysłony

lesander
28-04-2013, 23:40
Witam

Mam pytanie bo przez przypadek zauważyłem ostatnio, że w moim AF-S 35 1.8 przy przymkniętej przysłonie listki nie zachodzą równo.
Pokaże zdjęcia bo nie wiem czy jasno to opisałem.
1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://aleksander-badura.art.pl/35_1.jpg)
2.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://aleksander-badura.art.pl/35_2.jpg)

Obiektyw jest nowy, bo kupiony miesiąc temu więc pytanie czy nie przejmować się czymś takim czy oddać na gwarancję?

Assire
28-04-2013, 23:54
Nie przejmuj się, chyba w każdym obiektywie listki schodzą się trochę nierówno. Moja 35 ma podobnie :)

hostman22
29-04-2013, 00:56
bedziesz miec ciekawy bokeh :), żeli nie ma dziwnych odgłosów i wszystko działa bez haczenia to jest ok

sokolnik
29-04-2013, 12:18
u mnie jest bardzo podobnie jak tutaj widać, uznajmy to jako fabrycznie podrasowane 35mm :)

varjo
29-04-2013, 12:26
U mnie jest podobnie, ale gdyby nie ten wątek - w ogóle nie zwróciłbym na to uwagi.

lesander
29-04-2013, 14:57
Ja też to odkryłem zupełnie przypadkowo :)
I nie sądziłem, że to "normalna" sprawa w tych obiektywach.

Quisto
29-04-2013, 16:26
Potwierdzam, u mnie też jest 'krzywo'.

zgera
29-04-2013, 17:36
bedziesz miec ciekawy bokeh :),

Tylko że bokeh to na pełnej dziurze, a tutaj na zdjęciu jest całkowicie przymknięta.
Ten obiektyw tak ma, miałem podobnie.

jamnik
29-04-2013, 18:00
Takie "cuś' pojawia się przy maksymalnym domknięciu diafragmy. Ile zdjęć robisz przy takim jej parametrze? Tanie obiektywy (ale nie tylko tanie) tak mają i nie ma czym się przejmować. Przy wartościach blendy rzędu 3,5 - 6,3 - 9 krzywość listków jest niezauważalna. I to jest najważniejsze!

Roarflex
29-04-2013, 21:54
Kolejna norma nikona, nie tylko w tym przypadku, ale i droższych szkieł.

jamnik
29-04-2013, 23:51
Nie, żeby usprawiedliwiać jakiekolwiek "brakoróbstwo", ale tak samo miały przed laty jedne z lepszych na rynku europejskim obiektywów - Sonnar, Flektogon czy Biometar (wszystkie to jenajskie zeissy). Tak miały legendarne minoltowskie Rokkory (np. standard 1,4) czy manualny Nikkor 1,8/50). Nie pamiętam, aby mialo to jakikolwiek wpływ na bokeh (ale kto oczekuje tegoż po przymknięciu szkła do wartości 11 czy 16?). To prawda, że nie funkcjonowało takie pojęcie jak "bokeh", ale sam efekt jako środek estetyczny jest znany od zawsze. Widocznie technologia wytwarzania tych cieniutkich listków przysłony powoduje taką asymetrię kształtu dziurki, jednak nie zwraca się na to uwagi, ponieważ nie ma to przełożenia na efekt wizualny. Ważniejsze jest coś innego: aby ta "pokemońska dziurka" przepuszczała dokładnie dwa razy mniej światła niż nie mniej pokemońska dziurka otwarta o jeden stopień więcej. Jeśli to gra, to reszta się nie liczy. Tak to widzę.

arecki
30-04-2013, 00:13
u mnie jest ok :)

zgera
30-04-2013, 11:20
Podobnie miałem w Heliosie 58mm/f2, ponieważ w tym obiektywie rozbierałem przysłonę mogę stwierdzić w czym jest problem.
Same listki przysłony są identyczne, to nie one są problemem nierównego domykania, listki posiadają po dwa bolce na których są umieszczone w mechanizmie.
Sam mechanizm to dwa zespolone kółka z których jedno jest ruchome i posiada prowadnice, obracając się przesuwa listki przysłony powodując domykanie.
Luz bolców listków względem prowadnicy powoduje że za każdym razem kiedy będziemy domykać przysłonę może ona układać się ciut inaczej.

Alessa
06-05-2014, 18:58
Zdjęć twórcy wątku już nie widzę, ale mam dokładnie to samo w swoim obiektywie, po odpowiedziach innych źle zachodzącymi na siebie listami się nie przejmuję ale...
Inna rzecz mnie irytuje a mianowicie gdy otwieram i zamykam przysłonę to widzę ze jedna strona przysłony otworzyła się całkowicie a po drugiej stronie jeszcze nie, tak jakby nie była w tej samej osi co optyka. ma to jakiś wpływ? oddać na gwarancję?

Mebelek
27-11-2015, 14:51
u mnie jest tak samo, też się zastanawiam co robić.
porobiłem trochę testów z lampą i bez, w trybie A i trybie M , statyw, pomiar matrycowy,stałe ISO
W każdym przypadku dla 1,8 jest najciemniej . F2 ciemniej od 2.2 , 2.2 ciemniej od 2.5 i tak aż do 2.8. Dopiero 3.2 ciemniejsze od 2.8. Do tego zauważyłem że listki przysłony przy przełączeniu z wizjera na LV przymykają się (patrząc od strony obiektywu) dopiero od 2.5 i są nie równe . Centralny otwór przesunięty względem środka. Co wy na to ?