Zobacz pełną wersję : Zestaw lamp na początek
Witam
Chciałbym zacząć swoją przygodę z lampami błyskowymi. Operuje na systemie Nikon. Wbudowana lampa nie obsługuje CLS. Na początek chciałbym kupić 2-3 lamp , które wyzwalałbym bezprzewodowo przez wyzwalacze Yongnuo rf-603. Chciałbym prosić o konkretne propozycje.
Dobrze jakby chociaż z jedna obsługiwała TTL-a żebym sobie mógł popstrykać czasem na jakiś imprezach. Chciałbym też by miały moc wystarczającą do użytkowania z parasolkami, beaty-dishami i softboxami.
Zamierzam pobawić się trochę w strobing :P
Niech priorytetem będzie cena, gdyż na 3xSB910 mnie nie stać niestety.
Przeglądnąłem masę wątków i testów i zasadniczo w gronie zainteresowań leżą:
Nikon SB24, SB26, SB28
Yongnuo 460-II, 560-II, 565EX, 568EX
Nissin Di-622, Di822
Meike Mk900, Mk951
Sunpaack PZ42X
Tumax
Metz 44AF-1
Voeloon V600
Z droższych (mniej chętnie)
Nikon SB800, SB900
Dodam też,że używki mogą być
Jeśli ktoś ma jakieś inne propozycje to oczywiście niech wypisze :)
Z góry dziękuje za pomoc :)
a czym różni się ta 560 III od 560 II ? :)
Wbudowanym odbiornikiem radiowym zgodnym z 602/603 ;)
filipo123
29-04-2013, 12:30
Polecam yn-560 III. Za ta cenę są naprawdę warte.
Powiem że zaciekawiły mnie te 560 III generacji ;) A co sądzicie o Nissin Di866 jako głównej z ttlem ? Moc wg testów i użytkowników bardzo przyjazna no i używkę spokojnie złowię za 500pln. Powiedzcie może coś o mocy Yongnuo 560-III ;)
mam możliwość zakupu Sunpak PZ42X za 250pln. Czy lampa jest warta tej ceny?
A co sądzicie o Nissin Di866 jako głównej z ttlem ? Moc wg testów i użytkowników bardzo przyjazna no i używkę spokojnie złowię za 500pln. Powiedzcie może coś o mocy Yongnuo 560-III ;)
Di866 czy Di866 mk II ??
Bo jest różnica. Jak jedynka, to nie warto, jak mk II, to za tą cenę bierz. Będziesz miał już sterownik CLS, bo Di866 ma trym Commandera CLS.
Mają lampę ze sterowaniem CLS, możesz jeszcze rozważyć YN-560EX - jest YN-565EX tylko pozbawiona ttl na stopce, ale pracuje jako zdalna CLS.
mam możliwość zakupu Sunpak PZ42X za 250pln. Czy lampa jest warta tej ceny?
Może i warta 250zł, ale nie wiem czy warto taką brać...
Jako lampę TTL lepiej brać coś lepszego, bo to ma duże znaczenia, szczególnie, jeśli chodzi o jakość działaja TTL'a.
raczej nie myślałem o tym Sunpacku jako głównej :P bardziej jako setup :) w sumie wynika , że warto wziąć Di866 mkII na stopkę i Yongnuo 565EX jako zdalna, ale zakładając konfigurację na 2 lampy xD W konfiguracji na 3 raczej skłaniam się ku Di866 + 2x YN560-III + 2x RF-603 (na sanki i Di866). Może ktoś ma jeszcze jakieś lepsze propozycje? :)
raczej nie myślałem o tym Sunpacku jako głównej :P bardziej jako setup :) w sumie wynika , że warto wziąć Di866 mkII na stopkę i Yongnuo 565EX jako zdalna, ale zakładając konfigurację na 2 lampy xD W konfiguracji na 3 raczej skłaniam się ku Di866 + 2x YN560-III + 2x RF-603 (na sanki i Di866). Może ktoś ma jeszcze jakieś lepsze propozycje? :)
Jak nie potrzebujesz dwóch lamp TTL, to zamiast YN-565EX na zdalną, bierz YN-560EX - kosztuje poniżej 500zł w Polsce, a z tego co zdążyłem sprawdzić, jest mocniejsza :? i szybciej się ładuje niż 565EX. Jedyny minus w 560EX, to brak gniazda zewnętrznego zasilania.
A jeśli kupisz ją na ebay'u, to nawet można dostać poniżej 400zł już wliczając cło i VAT (ok 315 bez cła i VATu)
Dodatkowo, jak będziesz używał RF-603, to zostaje Ci tylko manual - RF-603 nie przenosi TTL na stykach nadajnika, więc lampa zamontowana na nadajniku będzie działała tylko w manualu.
jeśli używałbym RF-603 to w tym czasie raczej nie potrzebny by był TTL :) a czy tylko YN-560 III ma wbudowany wyzwalacz-odbiornik? O Nissin Di866 wraz z YN-565EX myślałem ze względu na to że pracuje w CLS. Wogóle jest możliwa taka konfiguracja, że wyzwalam lampy bezprzewodowo, ale jednocześnie korzystam z TTL-a lampy wpiętej w stopkę? Jakie są ewentualnie inne alternatywy na TTLową lampę, bo mi tego Di866 mkII sprzątnęli sprzed nosa ? :(