PDA

Zobacz pełną wersję : Lampy Yongnuo

Kolbos
27-04-2013, 22:49
Witam, mam pytanie. Czy lampy Yongnuo YN-560 i Yongnuo YN-560 II do Nikona posiadają wspomaganie AF ? wszędzie szukam tych informacji ale się nie doszukałem.

Andrzej78
27-04-2013, 23:29
Nie posiadają.

GonzoG
28-04-2013, 04:20
Witam, mam pytanie. Czy lampy Yongnuo YN-560 i Yongnuo YN-560 II do Nikona posiadają wspomaganie AF ? wszędzie szukam tych informacji ale się nie doszukałem.

Nie ma YN-560 do nikona. Są to lampy manualne i uniwersalne (tak samo działają z Nikonem, Pentaxem, Canonem, Zenitem, Practiką, czy każdym innym aparatem ze stopką ISO).
Nie mają żadnej komunikacji z aparatem, więc jak mają mieć wspomaganie AF...

Wspomaganie AF masz tylko w lampach dedykowanych - posiadających TTL

Kolbos
28-04-2013, 13:53
A lampa Yongnuo YN-460 II też nie ma wspomagania AF? bo gdzieś przeczytałem że ma a jak te nowsze modele 560 nie mają to wątpię że ta 460 II ma.

militarius
28-04-2013, 13:57
absolutnie nie ma ;) nawet zooma nie ma.

adriansocho
28-04-2013, 15:30
Lepszą współpracę z aparatem mają lampy Yongnuo z cyfrą "5" (i "8") w oznaczeniu modelu na trzecim miejscu.

Kolbos
28-04-2013, 19:28
Uhm przepraszam że zadaje może oczywiste pytania dla kogoś ale w sprawach lamp jestem zielony a chciałem jakąś pilnie zakupić. Znalazłem taką fajną http://www.euro.com.pl/lampy-blyskowe/yongnuo-speedlite-yn-565ex_1.bhtml#opis ale w trybach pracy są takie tryby i-TTL, TTL ,co one mniej więcej oznaczają i jakie jeszcze są? i wgl czy można manualnie też ustawiać siłę błysku na tej lampie czy tylko przez te tryby?

puciek
28-04-2013, 20:51
To lampa dedykowana do nikona i będzie współpracować ze starszym body D100, który obsługuje tylko wcześniejszą wersję TTL, a a także ze wszystkimi nowszymi body Dxx, Dxxx, Dxxxx, które obsługują nowszy standard iTTL.

Więcej o iTTL i TTL znajdziesz tu (http://www.mitoya.pl/FAQ/?p=211).

pako7726
28-04-2013, 20:55
Taką lampę właśnie zakupiłem w zeszłym tygodniu. TTL (Through The Lens) to pomiar światła przez obiektyw - aparaty mierzy światło a informacja o tym jest przekazywana do lampy wiec automatycznie dobiera moc z jaką błyska. Manualnie też można ustawić moc lampy: od całej mocy do 1/128 mocy.

Kolbos
28-04-2013, 22:20
A w tej lampie http://www.euro.com.pl/lampy-blyskowe/nissin-speedlite-di866-mk-ii-typ-n.bhtml#opis co oznacza że tryb pracy jest automatyczny i ręczny ? i do czego jest Wbudowane gniazdo sterowania przewodowego ?bo ta lampa tego nie posiada

pako7726
29-04-2013, 19:01
http://www.fotografuj.pl/Article/Wiem_co_kupuje_lampa_blyskowa/id/134/page/3#content i na kolejnej stronie jest o sterowaniu przewodowym.

Kolbos
29-04-2013, 21:08
ok coś obczaiłem już, jeszcze takie dwa pytanka
1.Co oznacza że lampa ma zakres zoom np 24-105 mm
2.Niektóre lampy mają wbudowany odbłyśnik i dyfuzor, są one na tyle dobre że nie trzeba kupować oddzielnego dyfuzora i odbłyśnika ? i ten dyfuzor jest na stałe czy się go wysuwa?

pako7726
29-04-2013, 21:24
Ad 1: W zależności od tego jaka ogniskowa jest wybrana w aparacie, informacja o tym przekazywana jest przez gorącą stopkę do lampy i automatycznie ustawia tę samą wartość - krótka ogniskowa = szerokie pole błysku, długa ogniskowa = wąskie pole błysku. 24 - 105 mm to duży zakres, który "pokryje" kitowe 18-55 bądź 18-105 czyli fotografowana scena będzie poprawnie naświetlona a część błysku się - nazwijmy to prosto - nie zmarnuje.
Ad 2: Większość lamp ma odbłyśnik i dyfuzor. Praktycznie każda "dobrze" wyposażona. To nie jest na stałe, to się wysuwa. Dyfuzor służy do jeszcze większego rozproszenia światła na boki - stosuje się go przy najkrótszej ogniskowej. Odbłyśnik to ta biała karteczka i służy do... Zacznijmy od początku: używając lampy z regulowanym kątem palnika najczęściej kieruje się go do góry by światło odbiło się od sufitu i dawało naturalnie wyglądające oświetlenie. Odbłyśnik odbija część światła i rozjaśnia ewentualne cienie na twarzy fotografowanej osoby.
Oddzielny dyfuzor przydaje się gdy sufit jest zbyt wysoko bądź nie jest biały (kolor sufitu bądź ściany wpływa na kolor światła po odbiciu). Wtedy możemy świecić palnikiem skierowanym w twarz (dyfuzor w sensie, że taki mini softboks jakby). Jeśli chodzi o dyfuzor nasadkę to rozprasza ona równomierne oraz miękkie światło przez co - logicznie ujmując - otrzymujemy równomiernie oświetloną scenę.

Mam nadzieję, że pomogłem. Ktoś coś może dopowiedzieć, poprawić. Nie jestem ekspertem w tych sprawach bo lampę mam dopiero równy tydzień.

velo333
29-04-2013, 23:29
a ktoś wie coś może na temat 560 w wersji III? :) czy ma wspomaganie autofocus? i jaki jest czas synchronizacji jeśli jedną mamy na sankach a wyzwalamy drugą np na statywie? ;)

GonzoG
30-04-2013, 01:00
a ktoś wie coś może na temat 560 w wersji III? :) czy ma wspomaganie autofocus? i jaki jest czas synchronizacji jeśli jedną mamy na sankach a wyzwalamy drugą np na statywie? ;)

Czytaj co pisane było wcześniej - YN-560III to lampa manualna = brak komunikacji z aparatem = brak czegokolwiek, tylko błyska.

Czas synchronizacji - patrz instrukcja aparatu.

Kolbos
30-04-2013, 15:24
A odbłyśnik wbudowany w lampę wystarcza i daje dobre efekty czy pasuje lepiej kupić oddzielny?
A odnośnie dyfuzora to z tego co zrozumiałem oddzielny jest przydatny i pewnie też zakupię,a w przypadku wbudowanego dyfuzora,można go używać zawsze czy nie w każdej sytuacji jest przydatny lub źle się spisuje w jakiś sytuacjach?

pako7726
01-05-2013, 13:47
Oddzielny dyfuzor to koszt kilku zł więc nie zaszkodzi kupić. Sam musisz porobić trochę zdjęć z wbudowanym odbłyśnikiem, z dyfuzorem i się wtedy przekonasz co jest dla Ciebie lepsze. Dyfuzor szerokokątny jak sama nazwa wskazuje służy do używania go gdy korzystamy z szerokiej ogniskowej (w moim przypadku 18 mm). Przy długich ogniskowych używanie go mija się z celem.

Kolbos
01-05-2013, 17:18
Ok a odnośnie odbłyśników, taki wbudowany wystarcza do użytku czy też pasuje kupić oddzielny ?

Borat1979
01-05-2013, 18:29
Ok a odnośnie odbłyśników, taki wbudowany wystarcza do użytku czy też pasuje kupić oddzielny ?
Jak kupisz lampę porobisz zdjęcia to będziesz widział czy ci wystarcza czy nie.
W większości przypadków wystarcza w zupełności.

Kolbos
02-05-2013, 14:18
A lampa Yongnuo Speedlite YN-565EX z jakim czasami migawki współpracuje ?od jakiego czasu do jakiego

strebor
02-05-2013, 15:01
od czasu do czasu :D

Mógłbyś sie sam trochę wysilić specyfikacji tej lampy naprawdę nie brakuje w sieci.

Norbs
02-05-2013, 16:58
Czas synchronizacji zależy przede wszystkim od aparatu fotograficznego a nie od lampy.

GonzoG
03-05-2013, 04:18
A lampa Yongnuo Speedlite YN-565EX z jakim czasami migawki współpracuje ?od jakiego czasu do jakiego

od najdłuższego, do czasu synchro aparatu.

Kolbos
03-05-2013, 10:23
No właśnie takiej informacji nie znalazłem :)
No to czyli czas ten będzie od najdłuższego czasu do czasu synchronizacji aparatu czyli w moim przypadku Nikon D5100 to bedzie 1/200.
A jest też lampa yongnuo 568 ex i ona ma takie coś że można korzystać przy niej z bardzo krótkich czasów nawet do 1/8000, wgl korzystanie z takich krótkich czasów z lampą się przydaję czy lampa yongnuo 565 ex z 1/200 chyba najkrótszym czasem by mi wystarczyła ?

adolfik9501
03-05-2013, 17:08
No to czyli czas ten będzie od najdłuższego czasu do czasu synchronizacji aparatu czyli w moim przypadku Nikon D5100 to bedzie 1/200.
A jest też lampa yongnuo 568 ex i ona ma takie coś że można korzystać przy niej z bardzo krótkich czasów nawet do 1/8000, wgl korzystanie z takich krótkich czasów z lampą się przydaję czy lampa yongnuo 565 ex z 1/200 chyba najkrótszym czasem by mi wystarczyła ?

Z Twoim aparatem będzie musiało wystarczyć.

GonzoG
03-05-2013, 17:13

YN-568EX ma synchronizację, z krótkimi czasami, ale D5100 nie.

Kolbos
03-05-2013, 19:03
Uhm dzięki wielkie, zdecyduje się chyba na 565 ex.
A odnośnie dyfuzorów wystarczy jakiś za kilkanaście złotych na allegro czy w jakimś sklepie czy są jakieś oryginalne do danych lamp ? i czy są lepsze ?

GonzoG
03-05-2013, 19:23
Uhm dzięki wielkie, zdecyduje się chyba na 565 ex.
A odnośnie dyfuzorów wystarczy jakiś za kilkanaście złotych na allegro czy w jakimś sklepie czy są jakieś oryginalne do danych lamp ? i czy są lepsze ?

Najpierw kup lampę, zapoznaj się z nią, jak i robieniem zdjęć z lampą w różnych konfiguracjach. Później myśl o modyfikatorach do niej.
A czy są lepsze - są dziesiątki różnych typów, a dla każdego typu różni lepsi i gorsi producenci.

Kolbos
04-05-2013, 12:40
No lampę mam zamiar kupić w następnym tygodniu i dyfuzor też mi będzie potrzebny.
To jakie typy dyfuzorów i jakich producentów są najlepsze? jakie polecacie?

strebor
04-05-2013, 13:37
Twoja niechęć do szukania samemu informacji jest doprawdy irytująca. Wystarczy popatrzeć jakie dyfuzory są dostępne w sklepach, wpisać w googla i poczytać, na pewno znajdziesz dużo informacji jak działa dyfuzor typu stofen, jak działa light sphere a jak działają softboksy repo.
Najlepsze do czego? Różne dyfuzory stosuje się w różnych sytuacjach a i ilu użytkowników tyle opinii. Dla jednego będzie dobry stofen dla innego lightsphera, jeszcze inny bedzie używał softboksa a inny grida.
Nikt nie poda Ci przepisu na tacy, kwestia tego co i gdzie fotografujesz.
Na początek na pewno wystarczy stofen nie duży nie drogi więc jeśli nawet nie przypadnie Ci do gustu to strata nie wielka.

Aha jak masz parę złoty zapasu to mimo że Twój aparat nie obsługuje hss to jepiej kup 568ex, 565ex były dość awaryjne. Kilku moich znajomych zwracało te lampy bo usterka powracała po naprawach.

GonzoG
04-05-2013, 13:39
No lampę mam zamiar kupić w następnym tygodniu i dyfuzor też mi będzie potrzebny.
To jakie typy dyfuzorów i jakich producentów są najlepsze? jakie polecacie?

A do czego Ci ten dyfuzor będzie potrzebny?? Bo jak sam piszesz, nie masz zielonego pojęcia o lampach.

Co do dyfuzora - najlepsze, to chyba Sto-Fen Omni-Bounce, cena sztuka ok 100-150zł... Może też kupić takie w cenie ok 20 zł.
Są jeszcze dyfuzory barwione - aby wyrównać temperaturę lampy i światła żarowego, czy jarzeniowego.

Jest LightSphere
Jest WhaleTale
Są softboxy reporterskie (10x15, 17x22, 20x30cm)
Są octy
jest cała masa tego...

Który z nich najlepszy - każdy. Wszystko zależy w jakiej sytuacji się w danej chwili znajdujesz i jaki rodzaj światła/efekt na zdjęciu chcesz uzyskać.

A... nie wspomniałem jeszcze o filtrach korekcyjnych do lamp (CTO, CTB, itp). Przy zdjęciach z lampą, jeśli zależy Ci na złapaniu światła zastanego, to są one niemal niezbędne.

strebor
04-05-2013, 13:45
GonzoG weź nie zasypuj go taką ilością informacji bo chłopak zaraz wywali taka listę pytań że jeden post na stronę będzie (bo po co najpierw poszukać i poczytać i dopiero dopytać o szczegóły)

Kolbos
05-05-2013, 12:26
No ogólnie będę używać lampy do zdjęć z imprez w klubach,do koncertów w pomieszczeniach gdzie jest słabe oświetlenie,przedstawień.

puciek
05-05-2013, 12:28
do koncertów w pomieszczeniach gdzie jest słabe oświetlenie
Oby Cię z nich nie wyrzucili za błyskanie muzykom po oczkach.

Kolbos
05-05-2013, 22:40
I jaki typ dyfuzorów do takich zdjęć by się nadawał ?

strebor
05-05-2013, 23:20
Kolbos zadaj sobie trochę trudu i poczytaj o tych dyfuzorach, przy odrobinie wysiłku umysłowego wykumasz jakie każdy z nich ma ograniczenia i po co się go stosuje.
Dla każdego z podanych przez Ciebie zastosowań potrzebny będzie (o ile będzie potrzebny) inny dyfuzor.
W klubie np może zdać egzamin stofen, ale może wystarczyć odbłyśnik (karteczka w lampie), albo lepsze efekty da odbicie od ścian/sufitu. Jeśli będą ciemne ściany i sufit lub sufit jest wysoko lub zasłonięty materiałem pomóc może lightsphera.
Na przedstawieniach jak będziesz błyskał lampą to Cie pogonią.
Każdy modyfikator zabiera światło, nie wiem jak duża scena i czy będziesz mógł stać przy scenie więc zakładam że pozostanie walenie lampą na wprost żeby coś światła doleciało i wtedy aktorzy nie będą zachwyceni, podobnie na koncertach.
Weź się chłopie ogarnij i zacznij od czytania bo nawet nie bardzo wiesz o co pytać. Zacznij od http://foto.jasiu.pl/ reszta forum (było kilka wątków o foceniu w klubach) i wujek google. Niestety nikt Ci nie poda gotowych przepisów bo ile imprez i sal tyle różnych rozwiązań a bez podstaw będziesz się miotał nie wiedząc czego można spróbować.

Kolbos
10-05-2013, 22:55
A takie dyfuzory za kilkanaście/kilkadziesiąt złotych się do czegoś nadają i są dużo gorsze od tych droższych za stówe lub więcej czy te droższe to tylko przez znaczek firmy są drogie?

adolfik9501
10-05-2013, 23:34
A takie dyfuzory za kilkanaście/kilkadziesiąt złotych się do czegoś nadają i są dużo gorsze od tych droższych za stówe lub więcej czy te droższe to tylko przez znaczek firmy są drogie?

Mogą, ale nie muszą (!), dawać inną barwę światła. Gdzieś kiedyś dawno widziałem w necie porównanie różnych dyfuzorów kupnych jak i DIY (np. z opakowania po danone) i coś tam się te zdjęcia różniły. Wiadomo, że jak masz do czego porównać to różnicę widać.
Jeśli zaś chodzi o rozkład światła to nie ma różnicy w przypadku kupnych, przecież wszystkie są w praktyce jednakowe.

IMHO śmiało kupuj zamiennik za 15 PLN, byle biały ;)

Kolbos
12-05-2013, 23:30
Ok dzięki
a odnośnie tych filtrów korekcyjnych, da się je stosować razem z dyfuzorami i czy się stosuje? nigdzie nie znalazłem takiej informacji niestety

GonzoG
13-05-2013, 00:31
Ok dzięki
a odnośnie tych filtrów korekcyjnych, da się je stosować razem z dyfuzorami i czy się stosuje? nigdzie nie znalazłem takiej informacji niestety

Filtry stosuje się zawsze gdy jest taka potrzeba. Nie ma znaczenia czy używasz dyfuzora, czy innego modyfikatora.

Czy da się je stosować z dyfuzorem - to zależy od tego jaki masz dyfuzor i jakie mocowanie filtrów.

Przy tych tanich dyfuzorach i odpowiednio długich filtrach, można użyć dyfuzora do trzymania filtrów.

Kolbos
26-05-2013, 18:35
Witam, właśnie jestem posiadaczem lampy Yongnuo 565 ex i nie za bardzo wiem jak co działa, ma ktoś taką lampę i mógłby mi powiedzieć co należy ustawić w ustawieniach pod przyciskiem Fn,bo wgl nie wiem co tam można zmienić i po co, i jeszcze jak z tym zoomem, czy ustawić na automatyczny ale nie wiem jak czy mam jakoś z tego korzystać z manuala ? jakbyście mogli powiedzcie mi co i jak tam trzeba zrobić

GonzoG
26-05-2013, 19:19
Witam, właśnie jestem posiadaczem lampy Yongnuo 565 ex i nie za bardzo wiem jak co działa, ma ktoś taką lampę i mógłby mi powiedzieć co należy ustawić w ustawieniach pod przyciskiem Fn,bo wgl nie wiem co tam można zmienić i po co, i jeszcze jak z tym zoomem, czy ustawić na automatyczny ale nie wiem jak czy mam jakoś z tego korzystać z manuala ? jakbyście mogli powiedzcie mi co i jak tam trzeba zrobić

Założyć do aparatu i robić zdjęcia.
W ustawieniach lampy nie zmienia się nic, co miałoby wpływ na jej podstawowe działanie - czyli na błyskanie.

puciek
26-05-2013, 19:43
http://foto.jasiu.pl/

Kolbos
27-05-2013, 11:58
A jak z zoomem? bo nie wiem jak ustawiać, a podobno też automatycznie może się zmieniać a u mnie się nie zmienia, pewnie trzeba jakoś to włączyć,tylko jak

adriansocho
27-05-2013, 12:02
Ale kicha z tą lampą, miałem kupować, ale skoro nie dają do niej instrukcji to chyba poszukam czegoś innego...

GonzoG
27-05-2013, 12:29
A jak z zoomem? bo nie wiem jak ustawiać, a podobno też automatycznie może się zmieniać a u mnie się nie zmienia, pewnie trzeba jakoś to włączyć,tylko jak

zoom ustawia się automatycznie, chyba, że przełączyłeś go manualnie. Od czego są guziki na lampie ??

strebor
27-05-2013, 13:47
A moż kolega ma uniesioną głowicę? wtedy chyba zoom nie działa

Kolbos
27-05-2013, 21:34
No nie mam ustawione automatycznie, jak włączyć automatycznie ?
A instrukcja do niego jest ale pisze tylko do czego służy jaki guzik a nic o ustawieniach, na pewno warto kupić tę lampę

strebor
28-05-2013, 08:42
No to raczej nie kupuj żadnej lampy, bez umiejętności czytania nie dasz rady też z inną.
podpowiedź instrukcja strona 46 pkt 11.