PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 35mm f/1.8 do D5100

CODER_BEST
27-04-2013, 21:48
Cześć

W innym dziale pomogliście mi z wyborem lampy, którą wczoraj zamówiłem ( Metz 44-AF-1 ) Wspominałem również na temat jasnego obiektywu jednak nie byłem pewien funduszy, ale jednak jak się okazało jeszcze są.

Mam model Nikon D5100 jak wiadomo obiektywy muszą mieć własny śilniczek bo w body go nie ma i o ile się nie mylę obiektywy mają wtedy oznaczenie DX zonacza to że mają ten silnik :) No i na oku mam to
Nikkor 35mm f/1.8G AF-S DX
http://www.ceneo.pl/2229012#tab=spec

Myślę że będzie to dobry wybór i dopełnienie dla kitowego 18-105 :) I będzie w 100% współpracował z moim D5100 :) Jeśli macie jeszcze coś ciekawego w cenie do 800zł max jestem otwarty na propozycje.

remos
27-04-2013, 21:53
Wybór bardzo dobry,
będzie współpracował
natomiast DX - to oznaczenie dla mniejszej klatki (z crop 1.5)
a z silniczkiem to oznaczenie G.

CODER_BEST
27-04-2013, 22:04
Aaa to sory dzięki za poprawnienie :) No więc w takim razie zamawiam :)

borysek01
27-04-2013, 22:21
35 to świetne szkło. Szczerze - to każdy stało ogniskowy oraz systemowy obiektyw jest dobry. Teraz tylko kwestia preferencji. Oznaczenie G - ma motorek, D jest starsza i takiego motorku AF nie ma. Można ręcznie ostrzyć ale na twoim aparacie, i jego ciemnym oraz małym viewfinderze nie będzie to zbyt fajne.

Posiadam 50'tke 1.8, jest świetna! Trafiłem trochę na mydlaną wersje, ale jest dobra! Do portretu idealne szkło, nie jest zbyt ciasne i tym podobne. W przyszłości będę mógł używać na pełnej klatce, czego chcieć więcej?

Ale czasami brakuje mi 35, do zdjęc grupowych, w srodku i wnętrzach. Dlatego mam zamiar zakupić jeszcze 35 oraz 85. Zalezy od tego co fotografujesz, jezeli uniwersalnie to 35, jezeli bardziej portret i ciaśniejsze zdjecia, to 50. Bierz wersje G.

CODER_BEST
27-04-2013, 22:48
No to poszło. A co fotografuje? Ogólnie to projekt telewizja szkolna, który realizujemy już 3 rok więc zdjęcia szkolne, nagrywanie, wywiady. Ale sam się tym interesuje i różne fotki cykam ostatnia np.

http://www.wrzucajtu.pl/wrz/9e3fa7aca62d1c89627fb9d64436385f141.101.88.38DSC_0 099.jpg Upload with http://Wrzucajtu.pl

Może nie jakieś super, ale mi się nawet podoba :P

A jasne szkło potrzebne bo przy kitowym robienie zdjęć podczas meczu szkolnych drużyn to masakra jak wszyscy są rozmazani i ciężko uzyskać ostre, nieporuszone zdjęcie.

borysek01
27-04-2013, 22:58
Jak chcesz sie pobawić bokehem, porobić kwiatki z rozmazanym tłem czy nawet portrety z tłem jak talala. Lepsza by była dłuższa ogniskowa. Mecze na 35mm? Nie możliwe. 100mm+ to minimum, 70-200 powinno wystarczyć do halowej. 35 to taka uniwersalka dla zdjęć grupowych, spacerów, ciasnych pomieszczeń.

zdyboo
27-04-2013, 23:17
a z silniczkiem to oznaczenie G.

Oznaczenie G - ma motorek

A potem ktoś kupi fisza 10,5 mm, jak najbardziej oznaczonego G i się zdziwi, że szkło nie ma silnika. Jeszcze kilka tanich szkieł też jest G, a silnika nie ma. Zatem panowie nie szerzcie herezji, bo to zostaje w sieci i ktoś jeszcze źle zapamięta.

Oznaczenie (https://nikoneurope-en.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/12089/~/nikon-af-lens-designations) silnika to AF-S /AF-I, G oznacza brak pierścienia przysłony.

borysek01
27-04-2013, 23:30
A potem ktoś kupi fisza 10,5 mm, jak najbardziej oznaczonego G i się zdziwi, że szkło nie ma silnika. Jeszcze kilka tanich szkieł też jest G, a silnika nie ma. Zatem panowie nie szerzcie herezji, bo to zostaje w sieci i ktoś jeszcze źle zapamięta.

Oznaczenie (https://nikoneurope-en.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/12089/~/nikon-af-lens-designations) silnika to AF-S /AF-I, G oznacza brak pierścienia przysłony.

Nie mówiłem specyficznie że G to oznaczenie motorka, tylko że wersja G ma motorek, a wersja D już nie.

CODER_BEST
27-04-2013, 23:32
Tak tylko jasne szkło np. tym +100mm to spory wydatek.... A te 35mm w zupełności wystarczy. Na razie nie zarabiam więc zbierałem na to sporo czasu :)

@edit: Takie 85mm przy f1.8 to wydatek około 1500zł

borysek01
27-04-2013, 23:38
Zamówiłeś już to 35? Ja zdecydowanie bym jednak przemyślał 50 :)

CODER_BEST
27-04-2013, 23:43
Jeszcze nie potwierdziłem (email) po tych paru postach więc mogę anulować. Bo się sam zaczynam zastanawiać. 35mm ma większy kąt 50 mniejszy.

Czy będzie między nimi jakaś różnica? Chyba nie więc lepszy będzie chyba 35mm??? jakieś za i przeciw?

borysek01
27-04-2013, 23:50
Ja to widzę tak. 35mm to świetne szkło uniwersalne, fajne światło. Dużo fotografów ślubnych na puszkach FX wybiera to szkło na fotografię w pomieszczeniach, za względu na fakt że to jedynie 35, a tak fajne światło i optyka. Przyda ci się to szkło jak będziesz u znajomych, jakieś zdjęcia grupowe i tak dalej.

Ale teraz inny punkt widzenia, bierzesz koleżanke na sesje? Czy 35mm przyda sie na portret? Nie bardzo. 50mm ma większą kompresje, co wyjdzie na lepszy bokeh. Zauważyłem że lubisz sie bawić niską głebią ostrości, dlatego 50mm jest lepsze w tym stosunku. Jakieś detale z rozmytym tłem to zdecydowanie 50mm.

Radziłbym ci założyć oba na puche i porobić zdjęcia. Nawet w sklepie. Pełno jest na youtubie filmików porównyjących, szukaj.

CODER_BEST
27-04-2013, 23:58
Faktycznie lubie taką zabawę z rozmytym tłem..... Z założeniem obiektywu będzie problem bo u mnie w mieście jest pełno sklepów typu Eurortvagd..... jakieś Media expert... Mają tam aparaty ale szkieł malutko może ze 3 stoją... A jako takiego sklepiu fotograficznego z akcesoriami jest niby jeden ale podejdę tam w poniedziałek...

A co do kąta widzienia to czy jeśli wezmę swoją 18-105 i ustawię na 50mm to pole widzienia będzie takie jak bym założył 50 stałkę???

borysek01
28-04-2013, 00:05
Tak, 50mm na twoim 18-105 to taka sama ogniskowa jak na obiektywie. Warto zapamiętać, że na twoim aparacie, jest matryca po cropie. Innym słowem, to nie będzie 50mm tylko 75, i 35mm to około 53mm. Nie musisz znać tego detalu, ale warto po prostu wiedzieć że na pełnej klatce (FX) czyli aparatach takich jak D700, D800 itd. to dopiero będzie prawdziwe 50mm.

CODER_BEST
28-04-2013, 00:09
Dzięki za wprowadzenie w temat. Anulowałem zamówienie. Jutro przejdę się do tych marketów może jakimś cudem będzie tam któryś w wymienionych obiektywów.

CODER_BEST
28-04-2013, 00:52
Ale w takim razie jaki konkretny model 50mm?? Bo jest jeden ale nie ma on silniczka :/ innej 50mm nie widzię http://www.ceneo.pl/317356 tzn widzę ale aż tyle to nie dam za obiektyw. 1300zł to mam obiektyw 35mm i lampę :)

kjakub
28-04-2013, 01:26
Tak, 50mm na twoim 18-105 to taka sama ogniskowa jak na obiektywie. Warto zapamiętać, że na twoim aparacie, jest matryca po cropie. Innym słowem, to nie będzie 50mm tylko 75, i 35mm to około 53mm. Nie musisz znać tego detalu, ale warto po prostu wiedzieć że na pełnej klatce (FX) czyli aparatach takich jak D700, D800 itd. to dopiero będzie prawdziwe 50mm.
Nie opowiadaj głupstw. Ogniskowa 50 mm na każdym aparacie to będzie 50 mm i jest ona prawdziwa i koniec kropka. Ogniskowa dotyczy w tym przypadku wyłącznie obiektywu - układu optycznego soczewek.
Na cropie(kwestia wielkości elementu światłoczułego - w tym przypadku DX, crop 1,5x) obiektyw 50 mm da kąt widzenia taki jak obiektyw 75 mm na pełnej klatce(FX, czy kliszy 35 mm) - czyli zestaw ten ma ekwiwalent ogniskowej 75 mm dla pełnej klatki. Na aparacie o cropie powiedzmy 2,7x(nikon 1) taka 50-ka da taki kąt widzenia jak obiektyw 135 mm na pełnej klatce, czyli ma ekwiwalent 135 mm.

CODER_BEST: Obojętnie czy do swojego aparatu podepniesz obiektyw stałoogniskowy 50 mm, czy jakiegokolwiek zooma na którym ustawisz 50 mm, to po ustawieniu na 50 mm kąt widzenia takiego zestawu będzie zbliżony ;-)
Dla Twojego aparatu potrzebujesz obiektywu z wbudowanym silniczkiem, czyli o oznaczeniu AF-S, w przeciwnym wypadku nie będziesz miał autofocusa. To ten model: http://www.ceneo.pl/12906133

CODER_BEST
28-04-2013, 02:06
Ooo dzięki a jednak jest w takiej samej cenie. Czytałęm teraz klikanaście stron wątku o 35mm 1.8 i wszyscy zachwalają oczywiście parę wad ma... Jak sobie na kitowym ustawiłem na 50mm to może i to rozmycie będzie większe ale z drugiej strony bardzo mały kąt widzienia w porównaniu do 35mm

Zobaczę jeszcze czy będą mieli w sklepie.

CODER_BEST
28-04-2013, 16:03
Byłem nie wiem jaki cudem ale aukurat mieli sporo obiektywów i te dwie sztuki :P Zobaczyłem wybrałem 35mm ale że mieli o ponad 100zł droższe zamówiłem w innym sklepie bo z ceny zejść nie chcieli.

kjakub
28-04-2013, 16:51
No i fajnie! Mi osobiście ogniskowa 35 mm nie tyle nie pasuje, co nie ma dla mnie żadnych zalet poza większą ilością światła w porównaniu do kita, dlatego też poluję na 50-tkę, która da mi możliwość zabawy z głębią ostrości i bokehem. :wink:

borysek01
28-04-2013, 19:20
Ooo dzięki a jednak jest w takiej samej cenie. Czytałęm teraz klikanaście stron wątku o 35mm 1.8 i wszyscy zachwalają oczywiście parę wad ma... Jak sobie na kitowym ustawiłem na 50mm to może i to rozmycie będzie większe ale z drugiej strony bardzo mały kąt widzienia w porównaniu do 35mm

Zobaczę jeszcze czy będą mieli w sklepie.

To nie działa tak jak myślisz. "Jak sobie na kitowym ustawiłem 50mm to może i to rozmycie będzie większe." Nie prawda. Na obiektywie kitowym masz o wiele ciemniejsze światło na tej ogniskowej, dlatego rozymycie jest o wiele mniejsze, mówie tu o bokeh. Zatem pytasz jakim cudem bokeh sie różni między 35mm a 50mm? Kompresja, dłuższa ogniskowa to zazwyczaj lepsza kompresja. Dlatego dużo ludzi używa szkieł takich jak 70-200 lub dłuższych do portretów - z tego właśnie powodu, kompresji.

Chciałem żebyś sobie zobaczył jak ciasne i jak szerokie jest 35mm i 50mm, a nie optykę zdjęć.

kjakub
28-04-2013, 19:41
Wytłumacz mi proszę z łaski swej co to jest ta cała kompresja o której wspominasz.
Ja wypowiedź CODER_BEST zrozumiałem, że właśnie sprawdził kąt widzenia jaki ma przy 50 mm, a jednocześnie zauważył, że zapinając stałkę spodziewa się innego obrazowania, w tym bokeh(większego krążka rozproszenia).

CODER_BEST
28-04-2013, 22:10
To z tym rozmyciem to tak tylko dodałem... Ale mi chodziło już mniej więcej o sam kąt 50 może i dobra do portretów ale ja takich raczej robić nie będę i nic nie na to nie zanosi :) Dlatego wybrałem 35mm... Widziałem sporo fotek w jednym z tematów.. filmików na oglądałem i jestem pewien wyboru :) 35mm też daje ładny bokeh :) A mi potrzeba szerokiego ale i jasnego :) Bo kit 3.5 to masakra czasami.

Widziałem parę komentarzy typu że ludzi którzy robią zdjęcia kitami f3.5 to jeszcze nic nie widzieli na zdjęciach :D I że jak się założy takie f1.8 to się do kita nie chce wracać wcale. :P