Zobacz pełną wersję : Malowanie pędzlem wacom jak?
Witam serdecznie mam pytanie o funkcję pędzla w CS5. Przykładowo mam białe tło i potrzebuję tak ustawić krycie pędzla, że choć bym dwa razy malował w tym samym miejscu to potrzebuje aby krycie nie nakładało się. Potrzebuję na całym zdjęciu mieć takie samo krycie. Za pomoc dzięki
ThomasVoland
28-04-2013, 16:31
Wystarczy ustawić taką wartość Opacity jaką się chce malować (Opacity, nie Flow) i wyłączyć wykrywanie nacisku pióra.
Edit. Chyba źle zrozumiałem - jeśli chcesz wielokrotnie malować w tym samym miejscu (naciskając piórkiem wielokrotnie, a nie bez odrywania go od tabletu) i mimo to ma się nie nakładać, to wtedy Opacity ustawiasz dla całej warstwy, a nie dla pędzla. No i jak w poprzednim przypadku trzeba wyłączyć wykrywanie nacisku.
Wykrywanie nacisku pędzla mam wyłączone. Czyli intensywność pędzla ustawiam kryciem. Tylko jak raz pociągnę po warstwie a następnie drugi raz to zdwaja mi intensywność malowania. I właśnie to nie wiem jak ustawić.
ThomasVoland
28-04-2013, 18:22
No to ci napisałem jak :)
Opacity ustawiasz dla całej warstwy, a nie dla pędzla. No i jak w poprzednim przypadku trzeba wyłączyć wykrywanie nacisku.
Nie wiem jak to prościej określić. Opacity warstwy zmieniasz z prawej strony, nad warstwami. Standardowo jest 100% i ustawiasz np na 30%. To z pędzla zostawiasz wtedy maksymalne (100%). No i tyle, malujesz.
EDIT.
Zrobiłem ci screena:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/42689972/share/Zrzut-ekranu-2013-04-28-o-18.25.18.jpg)
Już czaję muszę przed malowaniem dla warstwy określić max krycie i zamalować przestrzeń. Tylko jak będę chciał zwiększyć wartość krycia to muszę zastosować nową warstwę. Nie mniej dzięki
Już czaję muszę przed malowaniem dla warstwy określić max krycie i zamalować przestrzeń. Tylko jak będę chciał zwiększyć wartość krycia to muszę zastosować nową warstwę. Nie mniej dzięki
? Przecież możesz zmienić krycie _warstwy_ już po fakcie, tak samo jak przed.
Tak zgadza się, że mogę zmienić ale dla mnie jest to trochę niewygodne. Jedną stronę zdjęcia blokuje na 30% drugą stronę blokuję na 60% a tak muszę zakładać nowe warstwy do każdego obszaru zdjęcia które retuszuję. Ale trudno damy radę.
Takie rzeczy tylko w LR ;)
Warstwy i maski kurczę nie wiedziałem ale jednak wolę ps
ThomasVoland
02-05-2013, 00:08
Jak to retuszujesz? To co ty robisz konkretnie, że ci takie malowanie pędzlem potrzebne? Pewnie będzie się dało załatwić dany etap retuszu w inny sposób.
Maluje i odmawiam obrazy nic co związane z modelingiem
Wysyłane z mojego KF012 za pomocą Tapatalk 2