Zobacz pełną wersję : AF-S Micro Nikkor 105 2,8 - dziwne zachowanie...
Witam,
Testuję używane szkło jak w temacie. Podpinam pod D700 i D90 i zachowanie jest takie samo. Nie mam możliwości ustawienia przysłony 2,8 w mieszkaniu (ciemno). Na dworze już taka mozliwość istnieje. Dodatkowo ustawiają się wartości przysłony, których teoretycznie nie ma np. 3,0 ; 3,3 ; 3,7. Gdy uda się już ustawić najwyższą przysłonę w mieszkaniu (3,0) i przejdę w ciemniejsze miejsce, aparat sam zmienia przysłonę na niższą np. 4,5. Ważne, że puszkę mam w ustawioną w trybie M.
Czy ktoś spotkał się z takim zjawiskiem? O co chodzi?
MariuszJ
27-04-2013, 16:48
Witam,
Testuję używane szkło jak w temacie. Podpinam pod D700 i D90 i zachowanie jest takie samo. Nie mam możliwości ustawienia przysłony 2,8 w mieszkaniu (ciemno). Na dworze już taka mozliwość istnieje. Dodatkowo ustawiają się wartości przysłony, których teoretycznie nie ma np. 3,0 ; 3,3 ; 3,7. Gdy uda się już ustawić najwyższą przysłonę w mieszkaniu (3,0) i przejdę w ciemniejsze miejsce, aparat sam zmienia przysłonę na niższą np. 4,5. Ważne, że puszkę mam w ustawioną w trybie M.
Czy ktoś spotkał się z takim zjawiskiem? O co chodzi?
Chodzi o to, że obiektyw ten raportuje do korpusu przy niewielkiej odległości ostrzenia rzeczywisty otwór względny, a nie obliczony dla nieskończoności.
adriansocho
27-04-2013, 21:42
Ja testowałem pożyczoną Tokinę 100/2.8 macro i też zauważyłem spadek liczby przysłony w miarę ostrzenia na przedmiot, który jest bliżej aparatu. Dla 3 m pokazuje 3-3,2, poniżej 0,5 metra jest około 4. Pewnie przy zdjęciach macro i z oświetleniem to by nie przeszkadzało, ale przy użyciu portretowym może być odczuwalne.
MariuszJ
27-04-2013, 21:54
Ja testowałem pożyczoną Tokinę 100/2.8 macro i też zauważyłem spadek liczby przysłony w miarę ostrzenia na przedmiot, który jest bliżej aparatu. Dla 3 m pokazuje 3-3,2, poniżej 0,5 metra jest około 4. Pewnie przy zdjęciach macro i z oświetleniem to by nie przeszkadzało, ale przy użyciu portretowym może być odczuwalne.
Inne obiektywy mają podobne spadki efektywnego otworu na bliskim dystansie, tylko po prostu tego nie raportują. Wysyłanie tej informacji przez obiektywy makro jest uzasadnione ich małym MFD. Przy tak małych dystansach w stosunku do ogniskowej spadek jest znaczny.
Jak pociszniesz w drugą stronę to możesz dojść nawet do przysłony 54 :idea:
Tak to działa w trybie makro gdy fotografujesz w z minimalnej odległości 0 wtedy gdy masz właczony suwak odległości na full. Gdy go przełączysz na limit to przysłona zachowuje się "klasycznie"