PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D7000 - test ostrosci - proszę o sprawdzenie

namkrad
27-04-2013, 15:19
Witam,
Wykonałem kilka zdjęć moim Nikonem D7000.

Zestaw: D7000 + AF-S Nikkor 18-105

Czy pomógłby mi ktoś zinterpretować wyniki ?

Użyłem do tego testu z tej strony:

http://regex.info/blog/photo-tech/focus-chart

WYNIKI:
http://imgur.com/a/MQ0Nw#0

Pod załączonym linkiem znajdziecie 7 zdjęć.

GonzoG
27-04-2013, 15:25
Wywal te zdjęcia.
Te kartki zupełnie nie nadają się do testowania AF. Nawet nie wiesz w którym miejscu aparat ustawiał ostrość.

namkrad
27-04-2013, 15:30
To w jaki sposób mogę sprawdzić czy ostrzy w punkcie w który celuję ?
Zauważyłem na zdjęciach, które robię, że często ostrość jest lekko z tyłu za punktem w który celuję zwłaszcza na zdjęciach twarzy.

np. celuję na twarz a ostrość zamiast na twarzy, jest ustawiona lekko z tyłu na włosach. dosłownie tak jakby 1cm, cm z tyłu za punktem w który celuję.

raf1313
27-04-2013, 16:45
Daj konkretne zdjęcie plus informacje o parametrach,wtedy zobaczymy co z tego wynika

zgera
27-04-2013, 17:42
Tylko tablica w takim stylu nadaje się do testów:KLIK (http://www.optyczne.pl/139.10-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_DX_18-105_mm_f_3.5-5.6_VR_ED_Autofokus.html) płaszczyzna ostrzenia powinna być prostopadła do osi obiektywu.

zbyszekD7000
27-04-2013, 17:52
Akurat, nawet serwis przed wysłaniem każe zrobić na podobnej kartce pod kątem 45 i na tej podstawie decyduje czy jest konieczność przesłania do kalibracji czy nie. Ten test jak jest starannie wykonany to jak widać w/g serwisu Nikon jest miarodajny.

zgera
27-04-2013, 17:57
Akurat, nawet serwis przed wysłaniem każe zrobić na podobnej kartce pod kątem 45 i na tej podstawie decyduje czy jest konieczność przesłania do kalibracji czy nie. Ten test jak jest starannie wykonany to jak widać w/g serwisu Nikon jest miarodajny.

A wiesz jakiej tablicy używa serwis do testowania?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img803.imageshack.us/img803/7236/tablicao.jpg)

Tablica w serwisie do sprawdzania aparatu po kalibracji.

zbyszekD7000
27-04-2013, 20:48
Kolego zgera, czytaj ze zrozumieniem, ja nie napisałem jakiej tablicy używa serwis tylko na jakiej każe sprawdzać do zakwalifikowania body do kalibracji.
Jak body będzie miało BF bo ten najczęściej się zdarza to wyjdzie na każdym typie testera/tablicy

A tak nawiasem to ciekaw jestem w jaki to sposób stwierdzany jest BF na zaprezentowanym przez ciebie testerze, bo do takiego testu potrzebny jest tester przestrzenny który posiada płaszczyznę ostrzenia prostopadłą oraz podziałkę od zera na plus i na minus, jest do znalezienia na necie i wykonania samodzielnie (model kartonikowy - jakby komuś był potrzebny)

MiQ27
27-04-2013, 20:58
BF? Normalnie, ustawia się ostrość, zdejmuje tę pionową tabliczkę po czym robi zdjęcie. Elementarne :)

zgera
27-04-2013, 21:04
A tak nawiasem to ciekaw jestem w jaki to sposób stwierdzany jest BF na zaprezentowanym przez ciebie testerze, bo do takiego testu potrzebny jest tester przestrzenny który posiada płaszczyznę ostrzenia prostopadłą oraz podziałkę od zera na plus i na minus, jest do znalezienia na necie i wykonania samodzielnie (model kartonikowy - jakby komuś był potrzebny)

Ustawiasz ostrość na tablicy czarnej z pionowymi pasami, blokujesz ostrość, wyciągasz pionową tablicę, wykonujesz zdjęcie.
Zdjęcie oczywiście ze statywu.
Tablica którą Kolega przedstawił w wątku nie jest miarodajna ponieważ posiada ciąg znaków i AF aparatu nie zawsze wyostrzy na zero, czujnik af-u jest większy od ramki i mogą wyjść przekłamania.
Nieważne jaki wygląd ma tablica, ważne jest aby punkt zerowy ostrzenia był płaszczyzną prostopadłą i był kontrastowy a skala z boku tablicy była odzwierciedleniem rozkładu GO.

zbyszekD7000
27-04-2013, 21:11
To teraz już chyba wiadomo dlaczego serwis ma taką "skuteczność" ;-) wykonywanych kalibracji

ikar39
27-04-2013, 21:11
A ja robiłem na pilocie od telewizora,ustawiłem na 5 i jest ok:razz:

zbyszekD7000
27-04-2013, 21:14
Prosty tester przestrzenny
zts.skibek.pl
Jakby kogoś interesowało

zbyszekD7000
27-04-2013, 21:22
Oraz tablica testowa na której serwis każe wykonać fotę przed zakwalifikowaniem do wysłania do kalibracji
FocusTestChart.com

Andrzej1974
28-04-2013, 06:26

W moim przypadku (podczas wątpliwości z autofokusem) serwis Nikona napisał:

Do testów autofokusa zwykle potrzebujemy około 3-4 zdjęć, najlepiej wykonanych na przysłonie f/5.6 (bardzo jasne obiektywy, nie sa testowane na w pełni otwartej przysłonie) tak, aby można było w pelni ocenić rozkład pola głębi ostrości.
Proszę ustawić autofokus pojedynczy (AF-S) i wybrać pojedynczy wybór pola ostrości, ustawiając jednocześnie jako aktywne środkowe pole AF.
Może Pan wykorzystać technikę testową opisaną tutaj:
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/52158

lub pobrać dedykowaną tablicę testów FF/BF, np. tutaj:
http://www.accord-foto.pl/index.php?artykul=110 [...]

Pamiętając, że tablica testowa musi być ustawiona pod kątem 45stopni do osi obiektywu i płaszczyzny sensora
Proszę też pamiętać o bezpiecznych czasach ekspozycji (co najmniej 1/60s) lub użyciu statywu.

Nie mając dostępu do wspomnianych wyżej tablic testowych wykorzystałem FocCal 2.2XL (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=191673) a NEF-y wysłałem do serwisu Nikona, który mi odpisał:

W każdym razie tablica testowa, której Pan użył, jest jak najbardziej poręcznym i adekwatnym narzędziem do wykonania testu celności autofokusa.

Na podstawie prawie 20 zdjęć wykonanych z użyciem tablicy FocCal 2.2XL otrzymałem z serwisu Nikona informację:

Po sprawdzeniu przesłanych zdjęć, skłaniam się do potwierdzenia, że zarówno system autofokusa w aparacie jak i obiektyw działają prawidłowo. Większość zdjęć wykazała niemal idealną celność AF. Jedynie na trzech ze zdjęć można zauważyć niewielką niecelność: zarówno lekki back focus i front focus. Moim zdaniem mieści się to jednak w granicy błędu w przypadku testów wykonanych w domowych warunkach.

Mając na uwadze powyższe skłaniam się ku stwierdzeniu, że Nikon nie narzuca nam na jakiej tablicy mamy wykonać testy. Ważne jest aby ze zdjęć testowych dało się wywnioskować czy jest problem czy go nie ma.

zbyszekD7000
28-04-2013, 08:06
Dokładnie tak,
w moim przypadku serwis stwierdził że jest wyraźny BF i kazali przysłać aparat do kalibracji.
Jak jest źle z AF to wyjdzie na czymkolwiek.

bartiboro
28-04-2013, 12:35
Czy serwis nikona skalibruje body tak ze AF nie bedzie potrzebowal mikrokalibracji? Czy po kalibracji w serwisie trzeba samodzielnie dobrac ustawienia do obiektywów - czy powinny ostrzyc w punkt przy mk=0?

galaza
28-04-2013, 13:46
U mnie po wizycie w serwisie nie trzeba mikrokalibrować.
Rożnie bywa bo niektóre obiektywy mają odchyły od normy.

bartiboro
28-04-2013, 13:54
U mnie po wizycie w serwisie nie trzeba mikrokalibrować.
Rożnie bywa bo niektóre obiektywy mają odchyły od normy.

A co w przypadku jak 35 1.8 był na kalibracji i body też (wg producenta, a nie pod body) i ostrzy w punkt przy -15?

zbyszekD7000
28-04-2013, 14:03
Kalbracja w serwisie nie oznacza że skalibrują na 0 i tak trzeba sprawdzić i ew użyć mikrokalibracji do każdego oddzielnie, tyle tylko że te różnice mogą być mniejsze.

gerald_
28-04-2013, 14:50
Witam serdecznie.
Jakiś czas temu, około 3 miesiące temu kupiłem swoją pierwszą lustrzankę po paru tygodniach przymiarki i porównań wybór padł na d7000. Zdjęcia zazwyczaj robiłem mojemu małemu synkowi w domu (przyznam się szczerze za jakość mnie nie powaliła) i od tego czasu po przeczytaniu wielu postów na temat AF itp itd zacząłem się zastanawiać... jak chyba każdy niedoświadczony amator po przeczytaniu forum :)
później jakiś tydzień tamu zakupiłem obiektyw 50mm 1.8G również po samych pozytywnych opiniach.

zrobiło się ciepło pierwsze spacery itd. przeglądając zdjęcia mam wrażenie że AF nie trafia w punkt. skorzystałem z "FocCal 2.2XL" i niby jak na moje oko jest dobrze jedynie wydaje mi się że przy 1.8 - 2.8 jest mydło.
Z okazji że temat powstał mam prośbę o sprawdzenie kilku fotek.
jeśli okażę się że jest mydło to to podlega gwarancji itd ?

http://img90.imageshack.us/img90/609/28488808.jpg - f/1.8
http://img69.imageshack.us/img69/4870/41081638.jpg - f/3.5

z góry dziękuję
pozdrawiam.

zgera
28-04-2013, 16:10
Witam serdecznie.
Jakiś czas temu, około 3 miesiące temu kupiłem swoją pierwszą lustrzankę po paru tygodniach przymiarki i porównań wybór padł na d7000. Zdjęcia zazwyczaj robiłem mojemu małemu synkowi w domu (przyznam się szczerze za jakość mnie nie powaliła) i od tego czasu po przeczytaniu wielu postów na temat AF itp itd zacząłem się zastanawiać... jak chyba każdy niedoświadczony amator po przeczytaniu forum :)
później jakiś tydzień tamu zakupiłem obiektyw 50mm 1.8G również po samych pozytywnych opiniach.

zrobiło się ciepło pierwsze spacery itd. przeglądając zdjęcia mam wrażenie że AF nie trafia w punkt. skorzystałem z "FocCal 2.2XL" i niby jak na moje oko jest dobrze jedynie wydaje mi się że przy 1.8 - 2.8 jest mydło.
Z okazji że temat powstał mam prośbę o sprawdzenie kilku fotek.
jeśli okażę się że jest mydło to to podlega gwarancji itd ?

http://img90.imageshack.us/img90/609/28488808.jpg - f/1.8
http://img69.imageshack.us/img69/4870/41081638.jpg - f/3.5

z góry dziękuję
pozdrawiam.

Faktycznie, ostrością ten obiektyw nie powala, na 1.8 moim zdaniem jest mydło.
Problem w tym że w tym przypadku wysyłka obiektywu do serwisu niewiele zmieni, przetestują i wróci z opisem: po długotrwałych testach sprzęt działa prawidłowo.
Obiektyw należy sprawdzać przed zakupem w celu wybrania najbardziej ostrej sztuki, ewentualnie zakup przez internet i zwrot lub wymiana w ciągu 10 dni jeśli nie będziemy zadowoleni z jakości zdjęć.

ikar39
28-04-2013, 18:55
Tylko tu nie widać BF i FF tylko mydli obiektyw spróbuj wyostrzyć w aparacie w Picture Control

Andrzej1974
28-04-2013, 18:57
A co w przypadku jak 35 1.8 był na kalibracji i body też (wg producenta, a nie pod body) i ostrzy w punkt przy -15?

-15 oznacza, że wszystko jest w normie. Dopuszczalna granica to -20 (za BF i FF cz.1 - problemy obiektywów lustrzanek (http://www.accord-foto.pl/index.php?artykul=110)).

gerald_
28-04-2013, 19:23
Tylko tu nie widać BF i FF tylko mydli obiektyw spróbuj wyostrzyć w aparacie w Picture Control

pomogło jak nie wiem. domyślnie wyostrzenie było na minimum... tylko teraz pytanie - bo to były domyślne ustawienia.
1. czy mimo tego że w domyślnych ust. ostrzenie jest na minimum to obiektyw nie powinien wykazywać mydła?
2. czy wyostrzenie w Picture Control ma wpływ na RAW'y ?

zgera
28-04-2013, 19:36
pomogło jak nie wiem. domyślnie wyostrzenie było na minimum... tylko teraz pytanie - bo to były domyślne ustawienia.
1. czy mimo tego że w domyślnych ust. ostrzenie jest na minimum to obiektyw nie powinien wykazywać mydła?
2. czy wyostrzenie w Picture Control ma wpływ na RAW'y ?

1. Wyostrzanie w ustawieniach na minimum nie da bardzo ostrych jpg-ów, u siebie mam ustawione +6.
2. Wyostrzanie w picture control nie ma wpływu na RAWY

ikar39
28-04-2013, 19:45
Na rawy ostrość nie ma żadnego wpływu,jak miałeś na minimum to przez te ustawienia miałeś mydł,domyślnie powinno być wyostrzenie na 0
Ps.Kolega zgera z odpowiedzią mnie wyprzedził:smile:

radius_bo
28-04-2013, 22:36
Kalbracja w serwisie nie oznacza że skalibrują na 0 i tak trzeba sprawdzić i ew użyć mikrokalibracji do każdego oddzielnie, tyle tylko że te różnice mogą być mniejsze.

To jest śmieszne. Myślisz, że wszyscy mają puszki z kalibracją w menu? Użytkownicy body bez mikrokalibracji mają zaakceptować nieostre zdjęcia, bo serwisantowi nie chciało się dokładnie skalibrować sprzętu?:)
Poza tym, kalibracja z poziomu body w przypadku zoomów nie zawsze się sprawdza. Nieraz BF/FF jest zależny od ogniskowej.

galaza
29-04-2013, 06:26

Trudno mi powiedzieć.
Ja wysłałem 35 1.8, stestowali przy okazji obiektyw, nie wymagał kalibracji, korpus poprawili i odesłali.
Może miałem szczęście i trafiłem lepszego serwisanta, wcześniej brakowało skali, teraz jest w punkt na 0.

lothar345
29-04-2013, 07:28
Do gerald_:

1. Jest ok, d7k daje na bazowych wartosciach wyostrzania "miekki" obrazek. Ustaw na 8 i zrob fotki ponownie
2. Przestan szukac dziury w calym i czytac watki o zlym af ;)
3. Nawet kupujac d7100 jakosci obiektywu nie przeskoczysz i tez Cie "nie powali"

stanseba
30-04-2013, 07:44
Na pocieszenie powiem Ci, że 50 1.8 jest i tak ostrzejsza niż 50 1.4 ustawiona na 1.8, a BF często występuje w 7000 dopiero po przeczytaniu wątku o złym AF w D7000.
Pozdrawiam i miłego fotografowania

EMILjo
09-05-2013, 20:41
Dokładnie tak,
w moim przypadku serwis stwierdził że jest wyraźny BF i kazali przysłać aparat do kalibracji.
Jak jest źle z AF to wyjdzie na czymkolwiek.

a mnie nie pytali o testy. Powiedziałem, że nie ostrzy i tyle.

a BF często występuje w 7000 dopiero po przeczytaniu wątku o złym AF w D7000

u mnie było odwrotnie - życie pokazało, że coś jest nie tak :P
(że tak się wtrącę do dyskusji)