Zobacz pełną wersję : Co uważacie o karcie pamięci SDHC SanDisk Ultra 8GB 30MB/s do Nikona D3100?
petrofot
26-04-2013, 21:17
Witam, mam kolejne pytanie związane z kartą pamięci z przeznaczeniem do mojego Nikona D3100. Pytanie do was czy taka karta jest odpowiednia do tego sprzętu, żeby płynnie działał, bez jakiś lagów, itp?
Będę wdzięczny za każdą opinię :) w poniedziałek mam zamiar zakupić tą kartę, stąd pytanie - cena ok. 47 zł w Saturnie :)
Nie ważne jaką kartę wrzucisz i tak nie będzie szybsza od bufora, tak więc przy RAW zawsze będzie się zapychał. Przy największych JPEG'ach też może się przytkać.
30mb/s de facto jest wolna, bo realna prędkość zapisu jest dużo mniejsza.
petrofot
26-04-2013, 23:01
Zdaje sobie z tego wszystkiego, co mówicie koledzy sprawę, ale chodzi mi o to, że na sklepowych pułkach dostępne są karty o różnych prędkościach. Ostatnio widziałem kartę 8GB za 23-25 zł z prędkością 5MB/s, czy 35-37 z prędkością 15MB/s oraz tą z tematu postu 30MB/s i teraz się zastanawiam która po prostu będzie najlepiej funkcjonowała we współpracy ze sprzętem :)
A tak wogle, to kolejny raz widzę że na kolegów tutaj na forum na serio można liczyć, gdyż tworzysz nowy temat (zapytanie) i dostajesz wręcz błyskawiczną odpowiedź. Rejestrując się tu ostatnio zastanawiałem się, jak funkcjonuje, jeśli wogle nadal funkcjonuje to forum w dobie problemów na linie Nikon Polska a użytkownicy i właściciele strony. Więc muszę powiedzieć, ze jestem w bardzo dużym szoku i cieszę się bardzo z tego że mogę należeć do szanownego grona "nikoniarzy" i liczyć na wasze wsparcie w każdym temacie :) to dla mnie na prawdę wielki zaszczyt, a wręcz spełnienie marzeń, że po ok. 6 latach rozwijania pasji fotografii (głównie lotniczej) na sprzęcie innej marki, mogę wreszcie przesiąść się na Nikona i dołączyć do na prawdę genialnej społeczności ludzi, fanatyków i użytkowników tej marki i to jeszcze do tak oficjalnego, dużego i bardzo znanego stowarzyszenia, strony, czy organizacji jakim jest portal Nikoniarze.pl :)
Pozdrawiam Serdecznie wszystkich kolegów i koleżanki z forum i życzę masę ciekawych kadrów, wykonanych według indywidualnych założeń, by móc być ze swojej pracy, pasji dumnym/dumną :)
Borat1979
27-04-2013, 00:06
Kup taką, sprawdzona niezawodna i niedroga.
http://www.sandisk.com/products/memory-cards/sd/ultra-uhs-1-class10-30mbs/?capacity=8GB
Nie ma sensu kupować kart wolniejszych niż 30MB/s bo różnica w cenie to grosze a będziesz się tylko irytował powolnym zgrywaniem zdjęć na kompa.
petrofot
27-04-2013, 19:16
Borat@ O tej karcie napisałem, że chcę ją kupić :) tak mi też Pan w Saturnie polecił :)
adriansocho
27-04-2013, 20:58
Ja myślę, że 30 mb/s to rozsądna prędkość, w żadnym przypadku nie wolno kupować karty wolniejszej ani takiej, na której jest napisane "Kingston" (mimo deklaracji producenta karty te są znacznie wolniejsze).
petrofot
27-04-2013, 21:31
Adriano@ A karty firmy SanDisk polecisz? :) mogę powiedzieć że cena to ok 50 zł :)
Adriano@ A karty firmy SanDisk polecisz? :) mogę powiedzieć że cena to ok 50 zł :)
Przecież napisał, że wolniejszych jak 30MB/s nie poleca, to zostają te i szybsze:
SanDisk Ultra UHS-I 30MB/s
SanDisk Extreme HD Video 30MB/s
SanDisk Extreme 45MB/s
SanDisk Extreme Pro 95MB/s
Kup Pan SanDisk Extreme 45MB/s - pojemność 16 GB i ciesz się Pan fotografowaniem.
petrofot
27-04-2013, 23:40
Ale właśnie nie chodzi o jedną chodzi o jedną 8 teraz i jedną za jakiś czas ;)
a czy jest różnica między SDHC czy micro SDHC? to znaczy czy adpater do micro osłabia jakoś, bo jest znaczna różnica ceny? :)
Borat1979
28-04-2013, 01:15
a czy jest różnica między SDHC czy micro SDHC? to znaczy czy adpater do micro osłabia jakoś, bo jest znaczna różnica ceny? :)
Kup w końcu te kartę na miłość boską bo to nie samochód żeby się nad tym zastawiać miesiąc i cudować z zakupem przejściówek bo jest 15 złotych taniej.
Jest różnica i to znaczna, a adapter nie ma żadnego znaczenia adapter, to nic innego, jak parę blaszek, które styki małej karty przenoszą na styki dużej - żadnej elektroniki.
Karty microSD są ogólnie wolniejsze w zapisie niż SD - wynika to ze specyfikacji tych kart.
Co do różnicy w cenie - zarówno SanDisk Ultra microSDHC 8GB, jak i SDHC 8GB kosztują ok 30-35zł.
petrofot
28-04-2013, 11:42
Super dzięki, to już teraz wszystkie wątpliwości rozwiane :)
Borat@ trzeba się dobrze zastanowić przed zakupem (wolę raz kupić i mieć spokój) niż zmieniać potem z nie zadowolenia lub awarii.
Andrzej1974
28-04-2013, 12:38
Nie ma sensu kupować kart wolniejszych niż 30MB/s bo różnica w cenie to grosze a będziesz się tylko irytował powolnym zgrywaniem zdjęć na kompa.
Trzeba też pamiętać, że szybkość przegrywania zdjęć z karty do komputera zależy np. od wykorzystanego czytnika kart pamięci USB. Tani badziew za kilka złotych, jakich jest pełno na all...ro, będzie nas na pewno irytował... ;-)
Borat1979
28-04-2013, 14:07
Karty microSD są ogólnie wolniejsze w zapisie niż SD - wynika to ze specyfikacji tych kart.
Sandisk produkuje micro SDHC Ultra i Extreme Pro, o tych samych parametrach zapisu i odczytu co karty o standardowych wymiarach.
Sandisk produkuje micro SDHC Ultra i Extreme Pro, o tych samych parametrach zapisu i odczytu co karty o standardowych wymiarach.
O tych samym parametrach teoretycznych.
Mam microSDHC Mobile Ultra UHS-I - zapis 12MB/s, odczyt 32MB/s... Ale w aparacie ledwie zipie... Zapis jest 4-5x wolniejszy niż w przypadku starej SanDisk Ultra II 10MB/s...
SanDisk Mobile Ultra - wykonanie i zapis 10 RAW w D7k - 29s
SanDisk Ultra II C4 10MB/s - wykonanie i zapis 10 RAW - 21s.
Jedynie w przypadku Extreme Pro osiągi są identyczne, jak dla pełnego formatu SD.
petrofot
28-04-2013, 18:56
Czyli najlepiej zwykłe SDHC i tyle i zakończyć kombinację - jutro kupuję :) bo już szkoda się rozpisywać o tym. Dzięki wszystkim za cenne uwagi i opinie ;)
petrofot
30-05-2013, 10:18
Dzięki koledzy za cenne rady, jak by ktoś nie zarejestrował to finalnie kupiłem kartę pamięci SanDisk 8GB Ultra Class 10 SDHC 30MB/s UHS-I w cenie 40 zł. Karta sprawdza się super w każdych warunkach i na każdej funkcji mojego D3100 (przy fotografowaniu, jak i przy kręceniu filmów Full HD). Jeszcze raz wielkie dzięki dla tych wszystkich nikonowych kolegów/koleżanek, którzy się wypowiedzieli w tym temacie, a co za tym idzie wyrazili chęć wsparcia i pomocy dla mnie, to bardzo miły gest przyjęcia mnie w Wasze skromne progi Nikoniarzy, a dla mnie to jak najbardziej, bardzo duży zaszczyt :)