Zobacz pełną wersję : ustawienia własne w D200
Wybaczcie ale skończyłem właśnie lekturę instrukcji i tak się zastanawiam czy w D200 jest opcja ustawień osobistych pozwalająca szybko zmienić ustawienia apratu np.z A f2,8 i 1/500s ISO 600 na powiedzmy S f11 i 1/60s ISO 100??
I kwestia optymalizacji zdjęć - każdorazowo zmieniacie w zależności od sceny czy przeważnie "normal" lub "custom"(jeśli to drugie to jakie ustawienia).
Dziękuję.
Banki ustawien nie dotycza parametrów ekspozycji, ale ustawien CF - mozna sobie ustawic kilka (szesc) preselekcji konfiguracji w zaleznosci od potrzeb :) np: najczesciej uzywane, co by w odpowiednim momencie nie grzebac w CFach, tylko szybko przerzucic na inna wczesniej odpowiednio przygotowana konfiguracje.
Wybaczcie ale skończyłem właśnie lekturę instrukcji i tak się zastanawiam czy w D200 jest opcja ustawień osobistych pozwalająca szybko zmienić ustawienia apratu np.z A f2,8 i 1/500s ISO 600 na powiedzmy S f11 i 1/60s ISO 100??
To niemożliwe. Jak A to określasz f=2,8 i nie możesz narzucić czasu - jest on dobierany, podobnie z S - możesz ustawic tam 1/60, ale nie przysłonę. To co piszesz robi się w trybie M. Guzik i kółko.
To niemożliwe. Jak A to określasz f=2,8 i nie możesz narzucić czasu - jest on dobierany, podobnie z S - możesz ustawic tam 1/60, ale nie przysłonę. To co piszesz robi się w trybie M. Guzik i kółko.
no sorki, trochę poplątałem :) generalnie chodziło mi o szybką zmianę 3 paramterów ; ISO, trybu preselekcji i przesłony/czasu. Wszystko już zostało wyjaśnione, dzięki.
Znaczy się jeszcze nie do kjońca, pozostaje druga część pytania :
I kwestia optymalizacji zdjęć - każdorazowo zmieniacie w zależności od sceny czy przeważnie "normal" lub "custom"(jeśli to drugie to jakie ustawienia).
Dziękuję.
Znaczy się jeszcze nie do kjońca, pozostaje druga część pytania :
zmienia się w zależności od sceny (sesji). Po to dali wybór - bo raz pasuje to, drugi raz co innego.
krzysztof jot
04-04-2007, 12:03
zmienia się w zależności od sceny (sesji). Po to dali wybór - bo raz pasuje to, drugi raz co innego.
najpierw do poprzedniego - nie mozna mieć ustawionego jednego banku z iso800 i czasem 1/500 a drugiego z iso100 i 1/100 ? czhyba, że coś nie łapę...
a odnosnie Jacka_Z - kwestia upodobań. ja nigdy nie korzystam z oferowanych opcji bo robia w nieprzewidywalnych ustawieniach automatycznych, i nigdy nie wiadomo jakich :). Zawsze mam custom - mam tylko powiedzmy inny na studio, a drugi czy trzeci na coś tam coś...
tak, nie napisałem, że custom, bo dla mnie to oczywiste. W nim najczęściej wszystko na brak, 0, nie włączone. Tylko dla jpg często mam właczone najsłabsze wyostrzanie.