Zobacz pełną wersję : Nikon F80 problem z kodem dx
Ma takie pytanie. Jak zakładam film to aparat ładnie rozpoznaje kod dx. Po zrobieniu paru zdjęć przestaje go widzieć. Musze ustawić czułość ręcznie. Wiecie może co może być przyczyną? Gdzieś coś przeczyścić?
Dolacze sie do pytania bo mam ten sam problem. U mnie pomaga docisniecie lekko tylnek klapki nad klisza (chociaz to tez nie zawsze)
Rzadko korzystam z kodu DX, ale w komorze kasetki są styki. Może ich wyczyszczenie pomoże?
Dodatkowo zauważyłem, że kasetki Kodaka po wyjęciu z pudełka są pokryte drobinkami uszczelki, też mogą one zakłócać prace czytnika kodu DX.
Zdyboo chyba rozwiązałeś mój problem, ostatnio właśnie strzelam Tmaxami i tu zaczął się problem. Dzięki.
Wiem że już po temacie, ale 2 słówka o tym jak wyczyściłem swój: wacik + sucha miękka szmatka. Na wacik 3-4 krople spiritusu salicyl., przetarłem, potem od razu suchą szmatka i problem z głowy
Salicylowego staraj się nie używać do czyszczenia bo zostają po nim resztki tego co w nim jest rozpuszczone. Już lepiej czysty spożywczy :)
Izopropanol to chyba lepszy wybór, nie jest jakoś trudno dostępny, większość sklepów elektronicznych ma na stanie.
W spirytusie salicylowym poza spirytusem jest kwas salicylowy, który po wyschnięciu (odparowaniu spirytusu) pozostawia biały nalot kwasu. Ten ostatni służy do złuszczania naskórka. Nie wiem co da się nim złuszczyć w aparacie. Może lakier odlizie?
Dokładnie. Po to właśnie ten nalot starannie wytarłem suchą miękka szmatka. Zabieg przeprowadzałem 3 lata temu, aparat w użyciu i jakoś nic się nie dzieje:smile: