Zobacz pełną wersję : Pentacon 200/4 i Jupiter 135/3,5 do makro?
siwy111luki84
26-04-2013, 08:47
Witam
Jestem tu nowy i witam wszystkich serdecznie. Fotografuję od jakiegoś czasu a ostatnio zainteresowała mnie troszkę makrofotografia. Posiadam dwa stare obiektywy M42 Pentacon 200mm/f4 i Jupiter 135mm/f3,5. Chciałem zapytać czy po zamontowaniu np. soczewek makro lub pierścieni te dwa obiektywy nadają się do robienia zdjęć makro, chodzi głównie o owady i rośliny. Z góry dziękuję za odp.
Ten drugi obiektyw, czyli Jupiter 135 to świetna "portretówka". Oba, moim zdaniem zupełnie nie nadają się do zdjęć macro.
siwy111luki84
28-04-2013, 18:14
W taki razie czy ktoś mógł by mi odrdzić jaki obiektyw wybrać z mocowanie m42? Myślałem o HELIOS 58mm, REVUENON 28mm lub INDUSTAR 3.5/50, oczywiście w połączeniu z pierścieniami macro oraz pierścieniem odwrotnego mocowania.
By mieć odwzorowanie 1:1 (tak jak w typowych obiektywach makro tzn. obiekt będzie tak samo duży w naturze jak i na matrycy) to trzeba mieć tyle mm pierścieni ile ma obiektyw. Np. przy obiektywie 50mm trzeba mieć 50mm pierścieni. Do jupitera musiałbyś założyć ok. dwa komplety pierścieni (aż 6 szt.), do pentacona 3 komplety. Takich zestawów raczej nie masz szans użyć.
Jeśli chodzi o odwrotne mocowanie to jest kilka wariantów, które trzeba by przetestować:
1) obiektyw odwrotnie zamocowany bezpośrednio do korpusu,
2) obiektyw odwrotnie zamocowany poprzez pierścienie pośrednie,
3) do korpusu mocujesz dłuższą ogniskową normalnie, a do niej krótszą mocowaną odwrotnie poprzez gwint na filtry (taka kolejność ze względu na winietowanie).
Wszystko zależy jak bardzo oddalony jest środek ogniskowania obiektywu od matrycy.