Zobacz pełną wersję : d70s - jakie ustawienia...
Witam!
Mam d70s ale tak się zastanawiam z jakimi ustawieniami aparatu robicie najczęściej zdjęcia... - pytanie oczywiście do użytkowników d70s. Chodzi mi o wyostrzenie, tryb koloru, nasycenie, korekta odcieni i inne ustawienia znajdujące się menu Nikonka. Kiedy stosujecie tryb ciągły autofocusa - tzn w jakich sytuacjach Waszym zdaniem on się sprawdza?
A pole ostrości: jednopolowe czy dynamiczne a może na najbliższy obiekt?
Czy macie ustawioną zazwyczaj korektę ekspozycji i na ile?
To temat dla kogoś kto chce się podzielić swoimi spostrzeżeniami, jeśli ktoś ma pisać uwagi typu sam sobie sprawdź co Ci odpowiada i tyle to niech nie marnuje czasu i nic nie wpisuje. Tym co chcą się podzielić swoimi uwagami z góry dziękuję.
Temat byl juz omawiany (w koncu d70s to nie nowa konstrukcja) np. w tym watku http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=105823
witam
ja ostatnio cykam na małej głębi ostrości(f 4,5) - więć wyostrzam single area, optymalizacja custom : ostrosc +1, IIIa, saturacja podbita+.
Czyli generalnie - cukierkowo :)
eldritch
03-04-2007, 21:39
Umieszczając drugi akapit sam przecież przypuszczasz, że część Twoich pytań może być "głupawa".
Pytanie o to kiedy używać trybu AF - C kojarzy mi się z pytaniem kiedy używać w samochodzie klimatyzacji. Odp. zawsze wtedy kiedy jest gorąco - a AF - C zawsze wtedy gdy obiekt oddala się lub zbliża w stosunku do aparatu. Masz problem ze zidentyfikowaniem takich sytuacji? Np. pędzący na Ciebie samochód sportowy, nacierający byk albo mniej obrazowo biegnące do tatusia dziecko (lub też jak ostatnio strasznie niesforny łabędź ruszający łbem w przód i w tył), a kiedy się sprawdza - wtedy kiedy masz wystarczająco szybki obiektyw (IF, RF, SWM) by ruch o danej prędkości wyostrzył.
Dynamic AF - zawsze wtedy gdy obiekt porusza sie w poprzek osi obiektywu - przy czym ten sposób ustawiania AF - to raczej IMHO bajer. W rzeczywistości jego działanie jest zbyt nieprzewidywalne i za bardzo koncentruje uwagę na tym czy faktycznie odpowiednie pole właśnie ostrzy. To samo dotyczy się Cs - przy czym w niektórych przypadkach można użyć Cs'a do ustrzelenia czegoś w locie (kaczki na przykład, a nawet dwóch...).
Taka uwaga: moduł AF D70s - czyli multi-cam 900 jest tym samym modułem który jest w F80 (w szczególności chodzi mi o rozmiar i proporcje), w D70s znacznie się jednak lepiej sprawdza, gdyż rozkłada się on na mniejszej powierzchni (połowa klatki 35mm) - dzieki temu pola są lepiej rozlokowane i obejmują nie tylko środek kadru - a samo jedno pole również obejmuje więcej procent kadru - można to wykorzystać.
A teraz co do konkretniejszych rzeczy i mniej "głupawych" pytań:
III a w większości wypadków;
wyostrzenie na full jeżeli robię fotki na których nie będę pracował w sofcie - w pozost przyp. bez wyostrzania lub +1;
saturacja normal - bo inaczej kolory robią się nieprzewidywalne - zwłaszcza gdy wiemy jaki to kolor (dobrze znamy fot. przedmiot);
krzywa dopasowywana automatycznie - inaczej jest duzo zabawy - ale w konkretnych przypadkach można eksperymentować - aż po wysyłanie krzywych z kompa.
Hue, w zależności od efektu, który chcesz uzyskać: dla portretów w kierunku (+) ale nieznacznie - wtedy twarz robi się bardziej żółta (słoneczna - jak w analogu na Profoto) w kierunku na (-) będzie czerwona (a tego nie chcemy), na minus do zachodów i wschodów, i skomplikowanych czerwonych "przedmiotów" - jak "czerwone wino w kieliszku", mozna też wykorzystać do przywrócenia odcieni niebu.
eldritch dzięki za szczegółową odpowiedź i nawet głupawych pytań nie ominąłeś:)
eldritch
07-04-2007, 19:25
Łosiek - zrób sobie rawa i skorzystaj z Nikon Capture, wersje trialową dostajesz w pudełku z D70s. Tam można na surowiźnie zmieniać wszystkie opcje i zobaczyć różnicę.